Intel Core i3, i5 si i7: care este diferenta si care este mai bun?

In timpul asamblarii sau cumpararii unui calculator nou, inaintea utilizatorului neaparat apare intrebarea despre alegerea procesorului. In acest articol, vom analiza procesoarele Intel Core i3, i5 si i7, precum si vom vedea care este diferenta intre aceste procesoare.

Numarul nucleelor si suport Hyper-threading

Probabil, diferenta principala intre procesoarele Intel Core i3, i5 si i7 este numarul nucleelor fizice si suport pentru tehnologia Hyper-threading, care creeaza cate doua fluxuri de calcul pentru fiecare nucleu fizic, permitand utilizarea mult mai eficienta a puterii nucleului procesorului. Astfel, procesoarele cu suport pentru Hyper-threading au un avantaj in perormanta.

Numarul nucleelor si suport pentru tehnologia Hyper-threading pentru procesoarele Intel Core i3, i5 si i7 poate fi rezumat in tabelul de mai jos.

Numarul nucleelor Suport Hyper-threading Numarul fluxurilor
Intel Core i3 2 Da 4
Intel Core i5 4 Nu 4
Intel Core i7 4 Da 8

Doar ca acest tabel are exeptii. In primul rand, procesoarele Intel Core i7 din linia «Extreme». Aceste procesoare pot avea 6 sau 8 nuclee fizice. In acelasi timp, la fel ca la toate procesoarele Core i7, au suport pentru tehnologia Hyper-threading, iar asta inseamna ca numarul fluxurilor este de doua ori mai mare decat numarul nucleelor. In al doilea rand, exceptiile sunt unele procesoare mobile (procesoare pentru laptop), adica Intel Core i5 are doar 2 nuclee fizice, desi suporta tehnologia Hyper-threading.

De asemenea ar trebui sa specific, ca compania Intel a planificat cresterea numarului nucleelor in procesoarele sale. Potrivit celor mai recente stiri, procesoare Intel Core i5 si i7 cu arhitectura Coffee Lake, a caror lansare este programata pentru anul 2018, vor avea cate 6 nuclee fizice si 12 fluxuri.

Nu trebuie sa te bazezi in totalitate pe tabelul prezentat. Daca te intereseaza numarul nucleelor dintr-un procesor anume, mai bine sa verifici informatia pe site-ul oficial http://ark.intel.com.

Memoria cache

Procesoarele Intel Core i3, i5 si i7 difera prin dimensiunea memoriei cache. Cu cat mai mare este clasa procesorului, cu atat mai mare este dimensiunea cache. Procesoarele Intel Core i7 au cea mai mare memorie cache, Intel Core i5 mai putin, iar Intel Core i3 si mai putin. Valorile concrete ar trebui sa le vezi in caracteristicile procesorului. Ca un exemplu, putem compara cateva procesoare din din generatia a 6-a.

L1 cache L2 cache L3 cache
Intel Core i7-6700 4 x 32 KB 4 x 256 KB 8 MB
Intel Core i5-6500 4 x 32 KB 4 x 256 KB 6 MB
Intel Core i3-6100 2 x 32 KB 2 x 256 KB 3 MB

Reducerea dimensiunei memoriei cache este asociata cu reducerea numarului nucleelor si fluxurilor.

Frecventa

De obicei procesoarele de clasa mare au o frecventa mai mare. Doar ca aici totul nu este atat de simplu. De multe ori Intel Core i3 poate avea o frecventa mai mare decat Intel Core i7. Ca un exemplu iti voi arata 3 procesoare din generatia a 6-a.

Frecventa
Intel Core i7-6700 3.4 GHz
Intel Core i5-6500 3.2 GHz
Intel Core i3-6100 3.7 GHz

Astfel compania Intel incearca sa mentina performanta procesoarelor Intel Core i3 la un nivel maxim.

Putere termica

O alta diferenta importanta intre procesoare Intel Core i3, i5 si i7 este puterea termica. Pentru acest nivel este responsabila caracteristica numita TDP sau thermal design power. Aceasta caracteristica specifica, ce cantitate de caldura trebuie sa aloce sistemul de racire al procesorului. Ca un exemplu al TDP, sa luam trei procesoara de generatia a 6-a. Dupa cum putem vedea in tabel, cu cat mai mare este clasa procesorului, cu atat mai multa caldura produce, si cu atat mai puternic sistem de racire are nevoie.

Putere termica
Intel Core i7-6700 65 W
Intel Core i5-6500 65 W
Intel Core i3-6100 51 W

Ar trebui sa specific, ca TDP are o tendinta de scadere. Cu fiecare generatie a procesoarelor TDP devine mai mic. De exemplu, TDP procesorului Intel Core i5 de generatia a 2-a a fost de 95 wati. Acum, dupa cum putem vedea, doar 65 wati.

Care este mai bun Intel Core i3, i5 sau i7?

Raspunsul la aceasta intrebare depinde de, ce fel de performanta ai nevoie. Diferenta in numarul nucleelor, fluxurilor, memoria cache si frecventa creeaza o diferenta vizibila in performanta intre Core i3, i5 si i7.

 • Procesor Intel Core i3 – potrivit pentru calculator de buget sau munca de birou. Avand o placa video cu o performanta adecvata, pe cu calculator cu procesor Intel Core i3 poti juca jocuri de calculator.
 • Procesor Intel Core i5 – ideal pentru un calculator puternic pentru munca sau jocuri. Pe un calculator cu astfel de procesor poti juca jocuri de calculator chiar si pe setari maxime.
 • Procesor Intel Core i7 – pentru cei care stiu exact pentru ce au nevoie de aceasta performanta. Calculatorul cu acest procesor se va potrivi, de exemplu, pentru editarea video.
3.5/5 - (2 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Comentarii: 3
 1. Zagura

  Nu stiam prea multe despre subiect. Acum sunt complet…..zapacit! Evident m-au zapacit exceptiile!

 2. Marcel

  Eu detin un laptop cu procesor i5, alaturi de o placa video GeForce GTX 950M si ma ajuta foarte mult in aplicatii care cer multe resurse. Desi nu obisnuiesc sa ma joc foarte mult, duce destul de bine jocuri precum GTA 5, dar nu la detalii maxime (chiar si asa, nu ma deranjeaza).

 3. Mihai Vasile

  Core i3=Core i7.
  Nu este nici o diferenta

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.