Cred ca nu trebuie sa spun cu ce ne poate atrage aceasta tara, plina de farmec, al carui nume este Internet. Circumstantele vorbesc de la sine: de exemplu, in anul 2008, adica acum trei ani si jumatate in urma, de Internet s-au bucurat in mod activ aproape 1,5 miliarde de persoane, ceea ce reprezenta aproximativ un sfert din populatia lumii. La sfarsitul anului 2011 acesta cifra a atins, conform unor rapoarte, mai mult de 2 miliarde de oameni. Cu toate acestea, multi dintre noi nici nu ne dam seama cand si cum a aparut tehnologia Internet si pentru ce a fost creata initial.
Istoria Internetului – cum a inceput totul
Numarul utilizatorilor de Internet este in crestere pe zi ce trece, viteza de transfer este in crestere, iar tehnologia devine tot mai perfecta. Multi oameni de stiinta numesc Internetul inventia cea mai importanta a omenirii. Cu toate acestea, nu putem nega importanta acestei tehnologii.
Orice inventie mare are mai multe versiuni a aparitiei sale, si Internetul nu este o exceptie. Dupa versiunea cea mai populara, noi ar trebui sa multumim Departamentului Apararii al SUA.
In anul 1957, Deptamentul Apararii al SUA a decis ca in caz de razboi, America are nevoie de un sistem sigur de a transmite date. Agentia de cercetare din cadrul Departamentului de Aparare DARPA (Devense Advanced Research Projects Agency) a lansat o initiativa de a dezvolta in acest scop o retea de calculatoare. La dezvoltarea acestei retele au inceput sa lucreze cei mai buni oameni de stiinta de la UCLA din Los Angeles, Centrul de Cercetare Standford, Universitatea din Utah si Universitatea din California.
Un pic mai tarziu, in anul 1961, Leonard Kleinrock a publicat prima lucrare despre retele de comunicare de pachete. Mai tarziu, in orice retea aceasta tehnologie va deveni un element cheie. Bineinteles, despre aceasta tehnologie s-au interesat specialistii DARPA.
Ideea lui Kleinrock a fost apreciata, si in anul 1965 inginerii Thomas Merrill Lynch si Lawrence Roberts au conectat printr-o linie telefonica doua calculatoare, care au fost situate in state diferite. In felul acesta oamenii de stiinta au demonstrat ca cu tehnologia de comunicare de pachete exista posibilitatea de a crea retele indiferent de punctul geografic.
Si dupa o perioada scurta, in august 1968, Roberts si DARPA au creat o retea, care a intrat in istorie ca DARPNET. Sensul tehnologiei a fost astfel: toata informatia, care se transmite, este impartita in mai multe pachete cu adresa destinatarului. Astfel, pachetele din diferite puncte de plecare puteau fi transmise pe un singur canal de comunicare destinatarului dorit. Prin urmare, cu un singur canal de comunicare simultan lucreaza mai multe sisteme.
Dupa alta versiune, reteaua de calculatoare era numita ARPANET (din engleza Advanced Research Projects Agency Network). Pentru a pune aceasta retea in aplicare, in anul 1969 s-au unit toate universitatile mentionate mai sus. Departamentul american al Apararii a sponsorizat dezvoltarea acestei retele, ca urmare, ARPANET destul de rapid s-a dezvoltat.
Apropo, primul server ARPANET a fost lansat pe 2 septembrie 1969, la UCLA din Los Angeles. Acesta a fost un Honeywell DP-516 cu memoria RAM de 24 KB. Iar pe 29 octombrie, la ora 21 locala, intre primele doua noduri din reteaua ARPANET, situate la o distanta de 640 kilometri unul de altul – Universitatea Californiana (UCLA) si Institutul de Cercetare Stanford (SRI) – a avut loc prima sesiune de comunicare. Omul de stiinta Charley Kline a reusit sa se conecteze la calculatorul de la SRI si sa transmita doar trei caractere «LOG» inainte ca reteaua sa iasa din functiune. El a vrut sa scrie cuvantul LOGON (comanda pentru logarea in sistem), dar n-a reusit. Sistemul imediat a fost reparat si incercarile ulterioare au avut succes. Unii considera data de 29 octombrie Ziua De Nastere a Internetului, desi figureaza si alte date.
In anul 1971 a fost creata prima aplicatie pentru corespondenta electronica (e-mail), care a devenit foarte populara. In acei ani, reteaua se utiliza de regula doar pentru e-mail. Din ianuaria 1983, ARPANET a schimbat protocolul din NCP pe TCP/IP. Acest protocol se utilizeaza cu succes si in zilele noastre. Chiar atunci, in anul 1983, ARPANET a primit termenul «Internet».
In 1990, ARPANET a cedat locul retelei NSFNet. Un pic mai devreme, in anul 1984, o agentie guvernamentala americana ce sustine procesele de cercetare si educatie in toate domeniile non-medicale ale stiintei si ingineriei (NFS) a creat reteaua NSFNet (in engleza National Science Foundation Network), care era creata din mai multe retele mai mici si avea o latime de banda mult mai mare decat ARPANET. Intr-un an de zile, aceasta retea a crescut pana la 10 mii de computere si termenul «Internet» a trecut la NSFNet. In acelasi an a avut loc prima conexiune la retea prin intermediul unei linii telefonice – numita conexiunea dial-up.
In anul 1991 reteaua web a devenit publica, iar pentru comoditate, programatorii au creat un numar mare de aplicatii si software. In anul 1993 a fost lansat primul browser NCSA Mosaic.
Asta si este istoria Internetului, dar, bineinteles, nu se termina aici. De atunci fundamental s-a schimbat modul de obtinere si publicare a informatiilor, au fost create jocuri de retea, iar comunicarea intre utilizatori din intreaga lume a devenit atat de simpla, ca acestea pot instantaneu si foarte usor sa comunice unul cu altul, indiferent de distanta.
Acum, oricine poate sa se conecteze la reteaua Internet, si practic poate sa se conecteza de pe orice computer, laptop, tableta sau telefon mobil din biroul companiei, din propria casa sau doar stand intr-o cafenea sau pe o banca intr-un parc. In prezent, multi au uitat ce inseamna utilizarea de cabluri si linii telefonice – conectarea la Internet pentru a verifica e-mailurile, cititul stirilor sau vizionarea unui film nou este disponibila cu modul incorporat sau cu conexiunea fara fir. Viteza de conexiune a devenit pur si simplu incredibila.
Si nu trebuie neaparat sa cunosti toata «intelepciunea» Internetului si modul prin care aceasta este creat. Doar pornesti computerul si te bucuri de toate posibilitatile ce sunt oferite de reteaua Internet.
Acest articol a fost scris pentru a completa articolul Cand s-a nascut Internetul?