Merita sa-mi cumpar calculator in rate?

Practic orice magazin, in care poate fi cumparat calculator, ofera diferite tipuri de credit. Majoritatea magazinelor online ofera posibilitatea de a cumpara calculator in rate online. Uneori, o astfel de achizitie pare tentanta – poti gasi rate acceptabile pentru cerintele tale. Dar merita? Voi incerca sa descriu punctul meu de vedere.

In cele mai multe cazuri, conditiile propuse de magazin pentru a cumpara calculator in rate sunt:

  • Lipsa platii unui avans sau micei taxe, de exemplu, 10%
  • 10, 12 sau 24 luni – termen de plata a creditului
  • De obicei, dobanda de credit este compensata de magazin, si daca nu intarzii cu plata, creditul il obtii aproape gratis

Pot spune ca este o oferta buna, mai ales daca compar cu alte oferte de credit. Astfel, in aceasta privinta nu exista dezavantaje. Doar ca am indoieli in privinta oportunitatii de a achizitiona echipamente electronice, si anume: scaderea rapida a preturilor.

Un exemplu ilustrativ

Sa presupunem ca in primavara anului 2012 am achizitionat un calculator in rate timp de doi anti la pretul de 2400 de lei si platim 100 de lei lunar.

Avantaje

  • Imediat am primit calculatorul dorit. In cazul in care nu vom putea aduna bani pentru calculator nici in 3-6 luni, dar avem neaparata nevoie de el (de exemplu pentru lucru) – achizitia este justificata.

Dezavantaje

  • Exact peste un an calculatorul tau, cumparat in rate, va putea fi vandut pentru 1000-1200 de lei. In acelasi timp, daca strangeai bani pentru acest calculator, si iti lua un an de zile – cu acesti bani puteai sa cumperi calculator mult mai performant.
  • Peste un an si jumatate, suma, data lunar (100 de lei), va fi de 20-30% din valoarea curenta a calculatorului.
  • Dupa doi ani, cand vei termina plata creditului, vei dori un calculator nou (mai ales daca cumperi pentru jocuri), deoarece pentru ceea ce ai platit acum mult «nu va putea rula» asa cum iti doresti.

Concluziile mele

Daca te-ai decis sa cumperi calculator in rate, ar trebuie sa intelegi pentru ce faci asta, si sa fii constient ca creezi un fel de «obligatie» – adica, vei avea niste cheltuieli financiare, pe care trebuie sa le achiti la intervale regulate, si care nu depind de circumstante. In plus, achizitionarea calculatorului in rate, poate fi privit ca un contract de inchiriere pe termen lung – achiti o taxa lunara pentru utilizarea acestuia.

Parerea mea, poti cumpara calculator in rate doar in cazul in care nu exista alta posibilitate, iar de calculator depinde munca sau invatatul.

Rate this post
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.