Protectia impotriva ransomware in Windows 10 (acces controlat la directoare)

In centrul de securitate Windows 10 Fall Creators Update a aparut o noua functie utila – acces controlat la directoare, conceputa pentru a ajuta in lupta impotriva amenintarilor de tip ransomware.

In acest articol despre, cum se configureaza accesul controlat la directoare in Windows 10 si despre, cum functioneaza si ce modificari blocheaza.

Esenta accesului controlat la directoarea in cea mai recenta actualizare Windows 10 este de a bloca modificarile nedorite a fisierelor in directoarele de sistem si fisierele selectate. Adica, daca un program incearca sa modifice fisiere – se va bloca aceasta actiune, ceea ce ar trebui sa ajute la evitarea pierderii datelor importante.

Configurarea accesului controlat la directoare

Configurarea functiei se realizeaza in Centrul de securitate Windows Defender.

  • Deschide centrul de securitate (click dreapta pe pictograma din zona de notificari sau Start – Setari – Actualizare si securitate – Windows Defender – Deschdeti Centrul de securitate Windows Defender).

  • In centrul de securitate deschide «Protectie antivirus si impotriva amenintarilor», si apoi – punctul «Setari de protectie antivirus si impotriva amenintarilor».
  • Activeaza optiunea «Acces controlat la directoare».

Am terminat, protectia este activata. Acum, in cazul in care un program de tip ransomware va incerca sa cripteze datele tale sau sa modifice directoarele de sistem vei primi o notificare despre «Modificari neautorizate blocate», ca in imaginea de mai jos.

In mod implicit sunt protejate directoarele de sistem a documentelor utilizatorului. Poti accesa «Foldere protejate» – «Adaugare folder protejat» si sa specifici orice alt folder sau discul intreg, pe care vrei sa-l protejezi impotriva modificarilor neautorizate. Nota: nu recomand pentru adaugare partitia de sistem a discului, teoretic poate cauza probleme in functionarea programelor.

De asemenea, dupa activarea accesului controlat la directoare, apare rubrica de setare «Permiteti unei aplicatii sa treaca de Acces controlat la directoare», care permite adaugarea programelor in lista, care pot modifica continutul directoarelor protejate.

Nu te grabi sa adaugi aplicatii de birou sau alte aplicatii: majoritatea programelor cunoscute cu o reputatie buna (din punct de vedere al Windows 10) in mod automat au acces la directoarele specificate, si doar daca vei observa, ca o anume aplicatie, de care ai nevoie, este blocatea (si in acelasi timp esti sigur ca nu reprezinta o amenintare), o poti adauga in exceptii.

In acelasi timp, actiunile «ciudate» programelor de incredere sunt blocate (notificarea blocarii modificarilor am reusit sa obtin incercand sa rulez utilitarul CCleaner).

5/5 - (2 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.