Tipuri de placi video? Aceasta intrebare adesea apare inaintea utilizatorilor fara experienta, care s-au decis sa isi faca un upgrade la calculator. In acest articol vom analiza tipurile de placi video, si cum sa nu facem o gresala la achizitia unei placi video.
Placa video integrata sau dedicata
Raspunzand la intrebarea, tipuri de placi video, in primul rand ar trebui sa vorbim despre placile integrate si dedicate.
Placa video integrata este o placa grafica care nu are o placa separata. O astfel de solutie de asemenea poate fi numita grafica integrata sau onboard. In acest caz GPU (procesor grafic) este integrat in chipset-ul placii de baza sau in CPU(procesor). In acelasi timp, o parte a memoriei calculatorului este utilizata de procesorul grafic integrat.
Utilizarea placilor integrate permite crearea unui calculator mai ieftin si compact. De obicei, grafica integrata este utilizata in laptop-uri si calculatoare desktop ieftine.
Solutiile moderne cu grafica integrata, de exemplu AMD Fusion sau Intel HD Graphics 4000, ofera o performanta destul de buna si pot concura cu placile dedicate ieftine.
Placile video dedicate sunt placile care sunt realizate pe o placa separata. Placile video dedicate se conecteaza la conectorul PCI Express. Anterior pentru acesta se folosea conectorul AGP. Pe placa unei astfel de placa video sunt stocate toate componentele subsistemului video: procesor grafic, memoria video si sistemul de alimentare.
Placa video cu racire activa si pasiva
Placile video dedicate pot fi echipate cu sistem de racire activ sau pasiv. Racire activa este numit sistemul de racire, in care se utilizeaza coolerul (ventilator). De obicei, pe o placa video pot fi montate de la unul la trei coolere. Acest sistem de racire permite racirea chiar si celui mai puternic procesor grafic, doar ca ofera un zgomot puternic.
Placile video cu racire pasiva nu sunt echpate cu coolere si nu produc nici un zgomot. Cu toate acestea, fara un cooler un proceros grafic puternic nu poate fi racit, astfel, aceste placi nu ofera o performanta inalta.
Placi video cu alimentare suplimentara sau fara
Cele mai multe din placile video dedicate au nevoie de alimentare suplimentara. Pe aceste placi sunt montate conectori speciali cu sase sau opt contacte. Pe unele dintre solutiile cele mai puternice pot fi montate doi conectori pentru alimentare suplimentara.
Sursele de alimentare de calitate sunt echipate cu cabluri speciale pentru alimentarea suplimentara placilor video. In cazul in care sursa de alimentare nu este echipata cu conectori speciali pentru alimentare suplimentara, se poate folosi un adaptor special. In placile video slabe, precum si in placile video cu racire pasiva alimentarea suplimentara nu este utilizata.
Placi video dela AMD si NVIDIA
Pe piata de astazi exista doua companii mari care produc solutii grafice pentru calculatoare desktop si laptop. Sunt companiile AMD si NVIDIA. Trebuie sa intelegem faptul ca producatorii de placi video cum ar fi ASUS, Gigabyte, MSI si altele, nu produc procesoare grafice, ci utilizeaza in produsele sale procesoare de la AMD si NVIDIA. Nu exista o diferenta majora intre AMD si NVIDIA. Alegerea intre AMD si NVIDIA este mai degraba o chestie de gust.