Windows 9 – ce sa asteptam de la noul sistem de operare

In curand vom vedea versiunea de evaluare Windows 9, care este asteptata in aceasta toamna sau la inceputul iernii (dupa alte surse – in septembrie sau octombrie a acestui an). Lansarea oficiala a noului sistem de operare va fi, potrivit unor zvonuri, in perioada aprilie – octombrie 2015 (exista mai multe informatii in aceasta privinta).

Astept si eu Windows 9, iar pana atunci vreau sa facem cunostinta cu ceea, ce ne asteapta in noua versiune a sistemului de operare. Informatia prezentata se bazeaza pe declaratii oficiale Microsoft, precum si pe diferite zvonuri si scurgeri de informatii, asa ca ceva din ceea ce voi mentiona putem sa nu vedem in versiunea finala.

Pentru utilizatorii de calculatoare desktop

In primul rand, Microsoft sustine ca Windows 9 va fi mai usor de utilizat pentru utilizatorii de calculatoare desktop, al caror utilizare se face cu ajutorul mouse-ului si tastaturii.

Windows 9 - ce sa asteptam de la noul sistem de operare

In Windows 8 s-a depus mult efort, ca sa faca intertata confortabila pentru proprietarii de tablete si ecrane tactile.

Cu toate acestea, acest efort intr-o anumita masura a fost facut spre «paguba» utilizatorilor de PC-uri obisnuite: ecran de pornire inutil, dublarea elementelor panoului de cotrol, lipsa comenzilor rapide – nu sunt toate dezavantafele, dar ideea generala se rezuma la faptul ca utilizatorul trebuie sa faca mai multe operatiuni pentru acele sarcini, care anterior puteau fi facute in unul sau doua clicuri de mouse si fara a muta cursorul mouse-ului peste toata zona a ecranului.

In Windows 8.1 Actualizarea 1 a eliminat multe dintre aceste neajunsuri: a aparut posibilitatea de a intra direct pe desktop dupa incarcarea sistemului, a aparut meniul contextual, butoane de control in ferestre (inchide, minimiza si altele), in mod implicit au inceput sa porneasca programele pentru desktop (in lipsa ecranului touch screen).

Meniul Start din Windows 9

Windows 9 va avea vechiul meniu Start, desi un pic modificat. Screenshot-urile spun, ca va arata ceva de genul, dupa cum poti vedea in imaginea de mai jos.

Windows 9 - ce sa asteptam de la noul sistem de operare

Dupa cum poti vedea, in noul meniu Start vom avea acces la:

 • Cautare
 • Biblioteci (Descarcari, Poze)
 • Elemente a panoului de control
 • Rubrica «My Computer»
 • Programe utilizate frecvent
 • Oprirea si repornirea calculatorului
 • Zona din dreapta este alocata pentru aplicatii – cred ca vom putea alege ce sa punem acolo

Cred ca este destul de util, dar cum va fi in practica – vom vedea. Pe de alta parte, nu este destul de clar, de ce au scos timp de doi ani meniul «Start», ca apoi sa-l puna inapoi, oare Microsoft cu resursele sale nu poate sa prevada totul?

Desktop-uri virtuale

Potrivit informatiilor disponibile, in Windows 9 pentru prima data vor fi prezentate desktop-uri virtuale. Nu stiu cum va fi realizat, dar ma bucur.

Desktop-uri virtuale – unul din acele lucruri, care poate fi util pentru cei care lucreaza la calculator: cu documente, imagini sau orice altceva. In acelasi timp, desktop-urile virtuale sunt deja prezente in Mac OS si diferite distributii Linux (in imaginea de mai jos un exemplu de Mac OS).

Windows 9 - ce sa asteptam de la noul sistem de operare

Astept aceasta inovatie, aceasta este una dintre cele mai interesante inovatii pentru mine personal.

Ce mai este nou?

Pe langa cele mentionate, Windows 9 va avea si alte modificari, care deja sunt cunoscute:

 • Rularea aplicatiilor in ferestre Metro pe desktop

Windows 9 - ce sa asteptam de la noul sistem de operare

 • Se vorbeste ca va disparea panoul din dreapta (Charms Bar)
 • Windows 9 va fi lansat doar in versiunea de 64 biti
 • Gestionarea energiei imbunatatita – un nucleu a procesorului va fi in modul de asteptare in caz ca sarcina pe procesor este mica, ca rezultat – sistem mai silentios si mai rece cu autonomia bateriei mai mare
 • Gesturi noi pentru utilizatorii tabletelor pe Windows 9
 • Integrare mai buna cu serviciile cloud
 • O noua metoda de activare prin intermediul mazazinului Windows, precum si posibilitatea de a salva cheia de activare pe o unitate flash (stick USB) in format ESD-RETAIL

Cred ca nimic n-am uitat. Potrivit unor surse online, in aceasta toamna Microsoft va incepe campania de marketing pentru Windows 9. Iar cu lansarea versiunii de evaluare, eu voi fi unul dintre primii, care o va instala.

5/5 - (2 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Comentarii: 1
 1. Yamasha

  pai in 8.1.2 merg aplicatiile din store si pe desktop. :)

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.