Printre alte setari din fereastra «Securitate Windows» poti vedea functia «Acces controlat la directoare», care se afla in rubrica «Protectie antivirus si impotriva amenintarilor» si dezactivata in mod implicit.
In acest articol despre, ce este «Acces controlat la directoare» in Windows 11, cum se configureaza si utilizeaza.
Scopul functiei
Functia «Acces controlat la directoare» a aparut in Windows 10 si este conceputa pentru a proteja foldere si fisiere impotriva amenintarilor de tip ransomware.
In Windows 11 utilizand setarile implicite functia blocheaza posibilitatea de a modifica, crea, sterge fisiere din foldere «Documente», «Imagini», «Video», «Muzica» si «Preferinte», precum si foldere generale pentru toate programele, cu exceptia celor pe care Microsoft le considera ca fiind de incredere.
In acelasi timp, accesul pentru citire ramane pentru toate programele: adica, functia nu va proteja fisierele specificate de copiere si vizualizare, in cazul in care un program periculos va decide sa faca acest lucru.
Cum se activeaza si configureaza Acces controlat la directoare
Pentru a activa functia «Acces controlat la directoare» in Window 11urmeaza acesti pasi:
- Deschide fereastra «Securitate Windows». Poti face acest lucru apasand pe pictograma Securitate Windows din zona de notificare.
- Acceseaza rubrica «Protectie antivirus si impotriva amenintarilor», apoi apasa pe link-ul «Gestionati protectia impotriva ransomware» din rubrica «Protectie impotriva ransomware».
- Activeaza optiunea «Acces controlat la directoare».
Gata, functia este activata si in mod impicit, asa cum am mentionat, protejeaza foldere «Documente», «Imagini», «Video», «Muzica» si «Preferinte». Dupa activare va aparea posibilitatea de a configura functia:
- Blocare istoric – lista programelor, carora li sa interzis accesul la foldere cand incercau sa le modifice.
- Foldere protejate – pentru a adauga propriile foldere in lista celor protejate.
- Permiteti unei aplicatii sa treaca de Acces controlat la directoare – permite unei aplicatii blocate automat sa acceseze foldere controlate. De asemenea, poti permite accesul aplicatiei in primul punct «Blocare istoric», cu contidia, ca este afisat in lista celor blocate.
De regula nu exista probleme cu utilizarea functiei, cu toate acestea, daca te-ai decis sa o folosesti, ar trebui sa ei in considerare cateva nuante:
- Daca ai dezactivat notificarile in Securitate Windows, iar accesul pentru un program sau joc nou instalat a fost interzis de catre «Acces controlat la directoare», s-ar putea sa primiesti un mesaj de eroare pentru programul respectiv si sa nu asociezi eroarea cu functia de protectie activata.
- Am vazut pe Internet ca in unele cazuri programe de incredere cu reputatie buna pot fi blocate, uneori chiar si utilitare oficiale Microsoft dupa actualizarea lor.
- In fereastra «Protectie impotriva ransomware» poti vedea rubrica «Recuperare date in caz de ransomware». Aceasta rubrica se refera la fisiere din OneDrive, care pot fi recuperare daca sunt sterse, criptate, deteriorate sau modificate din neatentie.
- Daca pe calculatorul tau este instalat antivirus de la parti terte, s-ar putea sa nu fie necesara activarea functiei.
Ca o concluzie, pot spune ca «Acces controlat la directoare» poate fi util ca o protectie suplimentara impotriva pierderii fisierelor importante. Cu toate acestea, pentru astfel de fisiere recomand sa faci copii de rezerva pe unitati separate, care nu sunt conectate la calculator.