Cumparand un televizor modern, poti observa o sigla necunoscuta «DLNA». Aceasta tehnologie poate simplifica viata ta. Dar hai sa incepem cu inceputul: ce este DLNA?
DLNA (Digital Living Network Alliance – alianta digitala a retelelor locale) – o tehnologie care este dezvoltata de cei mai importanti producatori de electronice, care permite dispozitivelor compatibile sa trimita si sa primeasca prin reteaua locala continut media (imagini, muzica, video), precum si afisarea continutului in timp real. Printre companiile care suporta aceasta tehnologie intra mai mult de 250 de producatori (inclusiv companii precum Intel, Sony, Microsoft, Nokia, Philips, Samsung si altele).
Ce ne ofera tehnologia DLNA?
Tot continutul media (muzica, filme, fotografii), de obicei pastram pe hard disk. Pentru a vizioana un film de pe computer pe televizor, folosim playere multimedia, console de jocuri sau inscriptionam filmul pe CD sau memorii flash. Pentru a facilita acest lucru se foloseste un protocol special numit DLNA.
Datorita acestui protocol se realizeaza comunicarea intre toate dispozitivele suportate. Comunicarea este in formatul client/server, unde clientul este televizorul, iar serverul – computerul personal. Cumputerul totdeuna suporta standardul DLNA, in cazul in care pe el este instalat sistemul de operare Windows XP sau sistem de operare mai recent. Computerele Apple cu OS Mac de asemenea sunt compatibile cu DLNA, doar este nevoie de instalarea sofrware-ului suplimentar. Televizorul trebuie sa aiba suport si logo-ul DLNA, ceea ce trebuie verificat inainte de cumparare.
Ce avem nevoie pentru DLNA?
Pentru transmiterea continutului multimedia dispozitivele trebuie sa fie conectate la reteaua locala (retea-IP). Conectarea dispozitivelor compatibile DLNA la reteaua locala poate fi prin fir (Ethernet) si fara fir (Wi-Fi).
Dupa conecatarea dispozitivelor intre ele si setarile necesare de retea, poti accesa pe televizor fisierele de pe computer sau laptop si ii poti rula si vizualiza. Pentru a simplifica activitatea fiecare producator de televizoare foloseste un program special pentru a reda filme, muzica si fotografii cu posibilitatea de a gestiona aceste fisiere utilizand control de la distanta (telecomanda).
Multe programe ofera posibilitatea de a cauta fisiere si alte caracteristici utile: de exemplu, fotografiile sunt afisate ca miniaturi, iar pentru continut video este disponibila previzualizarea. Prin DLNA se poate transfera si reda muzica, fotografii si continut video. Dar, din pacate nu toate televizoarele suporta orice format de fisier.