Ce procesor sa aleg?

Cum aleg cel mai bun procesor? Cate nuclee are nevoie un procesor modern – 2, 4, 8? Care este mai bun Intel sau AMD? Trebuie sa aleg procesor doar dupa frecventa? De la ce depinde performanta acestuia? Cand este suficienta placa grafica integrata in procesor?

In acest articol vei gasi raspunsuri la aceste si alte intrebari, precum si modele concrete a celor mai bune procesoare pentru mijlocul anului 2014.

Alegerea producatorului si overclocking

Alegerea producatorului. Pare ca este simplu, deoarece sunt doar doi producatori – Intel si AMD. Doar ca nu este atat de simplu, ambii producatori au argumente pro si contra. Lider in vanzari este Intel dupa mai multe motive (tehnologii de productie mult mai moderne, economie, publicitate mai buna), pozitiile AMD sunt puternice in segmentul «low cost» din cauza preturior mici si performanta buna placilor grafice incorporate in procesor. Pe Internet putem gasi mii de pagini cu mesaje de genul “Intel produce cele mai bune procesoare” sau “AMD este cel mai bun”, nu trebuie sa ne ghidam dupa aceste afirmatii. Alegand procesor, trebuie sa ne ghidam doar dupa compararea rezultatelor testelor si pretului actual.

Siguranta in exploatare. Tehnologia de productie a procesoarelor s-a apropiat de perfectiune, pentru ca foarte rar ies din funciune, in primele sase luni 1-2 din 1000 (procesoare ieftine mai rar, cele puternice – mai des). Dupa acesti indicatori de defectiuni putem spune, ca procesoarele – prezinta siguranta n functionare, iar acel numar mic ce s-a defectat poate fi din cauza «degetelor crescuti din alt loc», si nu din cauza defectiunii din fabricatie.

Caracteristicile procesoarelor. In costul tuturor procesoarelor noi intra partea imensa a dezvoltarii si publicitatii – munca inginerilor si designerilor, marketing, iar producerea costa pana la zeci de euro. Pentru a reduce costurile, de obecei se produc doar cateva modele cu grafica integrata, si celelalte caracteristici sunt adaugate dupa trecerea cu succes a testelor – placa grafica se elimina sau se simplifica, se elimina un nucleu sau doua, sau se micsoreaza frecventa. Astfel apar procesoare ciudate, cum ar fi triple-core.

Modernizarea si overclocking. De regula, foarte putini utilizatori cu timul schimba procesorul pe unul mai puternic, astfel, alegand procesor pentru laptop sau PC ar trebui luat in considerare ca el nu va fi schimbat cu unul mai putenic. Exista mai multe motive pentru asta, si aproapte toate din motive se bazeaza pe dorinta producatorilor procesoarelor, placilor de baza si altor componente de a te obliga sa cumperi un sistem nou, si nu modernizarea sistemului vechi. Durata medie de viata a unui calculator nu este atat de mica (5 ani si mai mut), asa ca mai bine sa-ti alegi procesor mai puternic.

Ideea cu overclocking este atractiva doar la prima vedere, deoarece nu vei obtine avantaj revolutionar (cresterea performantei nu este atat de mare – 10-30%), doar ca va trebui sa cheltui ceva bani pentru sistem de racire mai bun si vei avea riscul sa-ti iasa sistemul din functiune din cauza supraincalzirei. In anul 2014 chiar si procesoarele ieftine au performanta foarte buna, astfel experimentele cu overclocking de multe ori sunt inutile. O placa grafica buna si un SSD rapid va avea efect mult mai bun , decat overclocking-ul.

Cantitatea si frecventa nucleelor procesorului

Convingerea, ca cu cat mai multe nuclee si mai mare frecventa are procesorul, cu atat mai repede ruleaza calculatorul, nu este destul de corecta, deoarece performanta finala si mai ales «reactia sistemului» (viteza operatiunilor – deschiderea browser-ului, pornirea sistemului de operare, etc.) depind de alti factori, in special de tipul hard disk-ului – HDD clasic sau SSD mult mai rapid. Astfel, pentru a cumpara sau asambla calculator rapid, nu trebuie neaparat sa alegi cel mai bun procesor din cele disponibile, in cele mai multe cazuri procesor dual core + SSD rapid ofera perfomante uluitoare (cu exeptia jocurilor puternice).

De exemplu, in timpul functionarii normale (Internet, filme si jocuri fara cerinte mari) viteza functionarii sistemului cu procesor dual-core ieftin Intel Core i3-4340 nu se va deosebi tare in comparatie cu sistem pe procesor mult mai scump quad-core Intel Core i5-4430S. Diferenta va putea fi vazuta doar in teste, aplicatii cu cerinte mari (de exemplu, prelucrarea video) si jocuri la setari maxime (cu conditia placii grafice puternice). Daca nu ai de gand sa faci astfel de sarcini pe calculator, atunci cumpararea unui procesor puternic (3-4-6-8-XX nuclee) este pur si simplu o achizitie inutila.

Ar parea ca cu cat mai mare este frecventa procesorului, cu atat este mai bun. Doar ca in realitate nu intotdeauna este asa. De exemplu, Intel Celeron G1620 2.7 GHz potrivit mai multor teste lucreaza mult mai repede in comparatie cu AMD Athlon II X2 250 3.0 GHz, care lucreaza pe o frecventa mai mare, deoarece viteza procesorului depinde si de alti factori. Asfel, cel mai bun indicator al performantei procesorului este rezultatul testelor.

Caracteristici importante pentru a alege procesorului

Daca analizam rezultatele testelor, putem trage o concluzie, ca in mijlocul anului 2014 la pretul pana la 150 € procesoarele AMD de obicei sunt mai ieftine in comparatie cu Intel, deoarece pentru acei bani au performanta mult mai buna, iar pentru procesoare scumpe si puternice lider necontestat este Intel, deoarece este mult mai rapid si in acelasi timp mai rece, decat procesoarele similare AMD.

De multe ori pe forumuri este criticat sistemul de racire fabricat (BOX) si recomanda utilizarea sistemului de racire de la alti producatori. De fapt acest sistem de racire este conceput special pentru acest tip de procesoare, din acest motiv au calitate buna, zgomot redus si doar pentru procesoare cele mai puternice sau in timpul overclocking-ului este nevoie de sistem de racire imbunatatit. Motivul posibil pentru o astfel de critica – BIOS-ul invechit de pe placa de baza, pentru ca dupa actualizare temperatura procesorului scade cu 5-12 grade.

Caracteristici importante pentru a alege procesor cu grafica incorporata

Procesoare cu grafica integrata (pe un singur chip se afla procesorul si placa grafica) sunt produse de Intel si AMD. Si desi costul placii grafice de pe procesor de obicei nu este mare – pana la 20% din costul total, viteza sa este suficienta pentru orice sarcina, cu exceptia jocurilor la setari maxime sau medie. Integrarea componentelor duce la consum mai mic de energie si mai putina caldura, astfel procesoarele cu grafica incorporata sunt ideale pentru dispozitive multimedia compacte, calculatoare cu cerinte minime pentru jocuri sau in speranta de modernizare ulterioara a placii grafice cu una mai puternica.

Datorita faptului ca memoria folosita DDR3 nu este rapida, performanta procesorului grafic integrat nu poate fi foarte mare, si pentru jocuri de calculator este nevoie de placa grafica macar cu performante medii. In cazul in care nu ai de gand sa instalezi jocuri cu cerinte mari (setari de calitate maxime), ai buget minim sau in viitorul apropiat ai de gand sa-ti cumperi o placa grafica puternica, atunci mai bine sa alegi procesor cu placa grafica integrata.

Performanta placilor grafice integrate in procesor de la AMD este pentru jocuri cu buget minim spre deosebire de Intel de aceeasi clasa, care nu sunt atat de bune pentru jocuri, deoarece performantele lor sunt mai mici in medie cu 50-80%. Cu alte cuvinte, placile grafice incorporate in procesoare Intel si AMD vor face fata cu bine tuturor aplicatiilor, iar cu jocuri cel mai bine se vor descurca placile grafice integrate in procesoare AMD, in acelasi timp performanta lor in mare masura depinde de pretul procesorului, frecventa memoriei RAM si modul dual-channel. Desi toate acestea in prezent sunt intr-o schimare oarecare.

Cele mai bune procesoare anului 2014 in raport performanta si pret

Pentru a simplifica alegerea procesorului le-am grupat in trei grupe de pret, in fiecare grup toate modelele sunt sortate dupa performanta (raport de performanta si pret) – cu cat este mai mare, cu atat mai profitabila este achizitia. In ultima coloana se arata prezenta sau lipsa placii grafice, al carui performanta de obicei este proportionala cu pret. Pentru a obtine mai multe informatii, poti accesa magazinul online Emag.

Cele mai bune procesoare pentru buget minim:

Intel Celeron G1820 – procesor cu placa grafica integrata pentru utilizarea normala de zi cu zi, navigare pe Internet, filme, si jocuri nu foarte pretentioase;

AMD A4 X2 5300 – cu mai multe nuclee, mai multa viteza, grafica si mai usor de upgradat;

Cele mai bune procesoare din clasa medie:

AMD A8 X4 6500 – procesor foarte bun cu 4 nuclee si grafica integrata. Capacitatea sa este suficienta pentru toate sarcinile obisnuite, iar grafica integrata – pentru jocuri cu setari de calitate minima, medie si uneori maxima;

AMD FX X6 6300 – procesor foarte bun cu 6 nuclee, este o alegere buna tinand cont de raportul performanta/pret;

Cele mai bune procesoare puternice:

Intel Core i7-4770 – Intel HD Graphics, impreuna cu procesorul Intel Core, imputerniceste experienta vizuala. Video-urile HD favorite sunt vazute la o claritate exceptionala. Este foarte bun pentru jucorile de calculator;

AMD FX-8350 – procesor puternic cu 8 nuclee pentru calcuatoare speciale (de exemplu, prelucrarea video). In ciuda prezentei a 8 nuclee, totusi pentru jocuri de calculatoar cel mai bine se potriveste procesorul anterior.

Raportul pret/performanta al procesoarelor:

Denumirea procesorului Rezultatele testelor de performanta Eficienta (raport performanta/pret – cu cat mai mare, cu atat mai avantajoasa este achizitia) Video

Procesoare eftine pentru buget minim (anul 2014)

Intel Celeron 420 4,1 424 Nu
Intel Celeron 430 4,5 414 Nu
Intel Pentium 4 630 5,2 434 Nu
AMD SEMPRON 2650 6,3 455 Da
AMD SEMPRON 130 7,3 830 Nu
Intel Pentium E2180 7,6 409 Nu
Intel Pentium E2140 7,9 590 Nu
Intel Celeron G470 8,6 645 Da
Intel Pentium E2160 8,7 560 Nu
Intel Pentium E2200 10,2 466 Nu
Intel Core 2 Duo E6400 10,7 381 Nu
Intel Core 2 Duo E6300 10,9 353 Nu
AMD SEMPRON 3850 11,1 703 Da
Intel Celeron E3300 11,2 790 Nu
Intel Celeron E3400 11,6 703 Nu
AMD A4-4000 12,2 1030 Da
Intel Core 2 Duo E7200 12,6 494 Nu
AMD ATHLON II X2 340 12,7 1046 Nu
AMD A4-5300 13,2 892 Da
AMD ATHLON 5150 13,6 718 Da
AMD A6-5400K 13,9 778 Da
Intel Core 2 Duo E6550 14 534 Nu
AMD A4-6300 14,1 860 Da
AMD A6-6400K 15,3 724 Da
Intel Pentium E5400 15,5 911 Nu
Intel Core 2 Duo E7300 16 618 Nu
Intel Pentium E5500 16,4 653 Nu
Intel Pentium G6950 16,7 1020 Da
Intel Core 2 Duo E7400 16,7 611 Nu
AMD A6 3500 16,8 1235 Da
Intel Celeron G530 17,1 1117 Da
AMD ATHLON II X2 245 17,2 1448 Nu
Intel Celeron G540 17,3 1146 Da
AMD ATHLON 5350 17,4 758 Da
Intel Core 2 Duo E7500 17,4 575 Nu
AMD ATHLON II X2 250 17,6 1494 Nu
Intel Pentium E6600 17,6 722 Nu
AMD ATHLON II X2 255 18,2 1595 Nu
AMD ATHLON II X2 260 18,7 1504 Nu
Intel Core 2 Duo E8400 18,8 487 Nu
AMD ATHLON II X2 270 19,8 1552 Nu
Intel Celeron G1610 19,8 1421 Da
Intel Celeron G1620 20,6 1427 Da
Intel Celeron G1630 21,3 1479 Da
Intel Pentium G2010 21,6 1098 Da
Intel Celeron G1820 21,8 1587 Da
Intel Pentium G860 21,9 939 Da
Intel Celeron G1830 22,2 1461 Da
Intel Pentium G2020 22,3 1055 Da
Intel Pentium G2030 23,1 1112 Da
AMD ATHLON II X3 440 23,4 1390 Nu
Intel Pentium G3220 23,4 1053 Da
AMD ATHLON II X3 450 24,8 1260 Nu
Intel Pentium G2140 25,2 910 Da
AMD ATHLON II X3 455 25,6 1419 Nu
AMD ATHLON II X4 740 25,6 1254 Nu
AMD A8-5500 25,8 863 Da
Intel Pentium G3420 26 1065 Da
AMD ATHLON II X3 460 26,1 1351 Nu
Intel Pentium G3430 26,7 893 Da
AMD A10-5700 27,2 711 Da
AMD ATHLON II X4 750K 27,3 1189 Nu
AMD FX-4130 28,1 988 Nu
AMD ATHLON II X4 760K 28,4 1082 Nu
Intel Core i3-2120 28,4 779 Da
AMD A8-6500 28,8 908 Da
AMD ATHLON II X4 631 29,3 1363 Nu
AMD A10-5800K 29,9 804 Da
AMD FX-4300 30,1 1073 Nu
AMD A8-6600K 30,7 916 Da
AMD FX-4200 31 1037 Nu
AMD FX-6300 40,9 1069 Nu

Procesoare din clasa medie (anul 2014)

Intel Core 2 Duo E8500 19,8 449 Nu
Intel Core 2 Duo E8600 21 476 Nu
Intel Core i3-3220T 25,7 560 Da
AMD A10-6790K 28,3 621 Da
AMD A10-7700K 28,8 485 Da
Intel Core i3-3220 30,1 712 Da
AMD A10-6700 30,4 613 Da
AMD A10-7850K 30,4 449 Da
Intel Core i3-3240 31 740 Da
AMD A10-6800K 31,2 639 Da
Intel Core i3-3250 31,9 729 Da
AMD FX-4350 33,1 826 Nu
Intel Core i3-4330 34,1 709 Da
Intel Core i3-4340 34,9 618 Da
Intel Core i5-3570T 44,9 578 Da
AMD FX-6350 45,4 989 Nu
Intel Core i5-3340 47,2 724 Da
Intel Core i5-3450 50 767 Da
Intel Core i5-4440 50 715 Da
Intel Xeon E3-1220 V2 50,9 653 Nu
Intel Core i5-3470 51,6 737 Da
AMD FX-8320 53,8 1025 Nu
Intel Core i5-4570 54,1 724 Da
Intel Core i5-3570 54,7 718 Da
AMD FX-8350 60,7 952 Nu

Procesoare puternice (anul 2014)

Intel Core i7-4765T 50,4 440 Da
Intel Core i5-4670K 56,7 632 Da
Intel Core i5-4670 57,2 691 Da
Intel Core i7-4770T 59,7 509 Da
Intel Core i7-3770S 63,1 550 Da
Intel Core i7-3820 63,8 578 Nu
AMD FX-9370 64,5 725 Nu
Intel Xeon E3-1240 V2 65,4 643 Nu
Intel Core i7-3770 66,2 604 Da
Intel Core i7-3770K 67,3 506 Da
Intel Core i7-4820K 67,4 510 Nu
AMD FX-9590 68,5 550 Nu
Intel Core i7-4771 69,7 546 Da
Intel Core i7-4770 72,4 611 Da
Intel Core i7-4770K 72,5 568 Da
Intel Core i7-3930K 87,5 397 Nu
Intel Core i7-3970X 94,2 245 Nu
4.2/5 - (12 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.