Ce procesor sa aleg?

Cum aleg cel mai bun procesor? Cate nuclee are nevoie un procesor modern – 2, 4, 8? Care este mai bun Intel sau AMD? Trebuie sa aleg procesor doar dupa frecventa? De la ce depinde performanta acestuia? Cand este suficienta placa grafica integrata in procesor?

In acest articol vei gasi raspunsuri la aceste si alte intrebari, precum si modele concrete a celor mai bune procesoare pentru mijlocul anului 2014.

Alegerea producatorului si overclocking

Alegerea producatorului. Pare ca este simplu, deoarece sunt doar doi producatori – Intel si AMD. Doar ca nu este atat de simplu, ambii producatori au argumente pro si contra. Lider in vanzari este Intel dupa mai multe motive (tehnologii de productie mult mai moderne, economie, publicitate mai buna), pozitiile AMD sunt puternice in segmentul «low cost» din cauza preturior mici si performanta buna placilor grafice incorporate in procesor. Pe Internet putem gasi mii de pagini cu mesaje de genul “Intel produce cele mai bune procesoare” sau “AMD este cel mai bun”, nu trebuie sa ne ghidam dupa aceste afirmatii. Alegand procesor, trebuie sa ne ghidam doar dupa compararea rezultatelor testelor si pretului actual.

Siguranta in exploatare. Tehnologia de productie a procesoarelor s-a apropiat de perfectiune, pentru ca foarte rar ies din funciune, in primele sase luni 1-2 din 1000 (procesoare ieftine mai rar, cele puternice – mai des). Dupa acesti indicatori de defectiuni putem spune, ca procesoarele – prezinta siguranta n functionare, iar acel numar mic ce s-a defectat poate fi din cauza «degetelor crescuti din alt loc», si nu din cauza defectiunii din fabricatie.

Caracteristicile procesoarelor. In costul tuturor procesoarelor noi intra partea imensa a dezvoltarii si publicitatii – munca inginerilor si designerilor, marketing, iar producerea costa pana la zeci de euro. Pentru a reduce costurile, de obecei se produc doar cateva modele cu grafica integrata, si celelalte caracteristici sunt adaugate dupa trecerea cu succes a testelor – placa grafica se elimina sau se simplifica, se elimina un nucleu sau doua, sau se micsoreaza frecventa. Astfel apar procesoare ciudate, cum ar fi triple-core.

Modernizarea si overclocking. De regula, foarte putini utilizatori cu timul schimba procesorul pe unul mai puternic, astfel, alegand procesor pentru laptop sau PC ar trebui luat in considerare ca el nu va fi schimbat cu unul mai putenic. Exista mai multe motive pentru asta, si aproapte toate din motive se bazeaza pe dorinta producatorilor procesoarelor, placilor de baza si altor componente de a te obliga sa cumperi un sistem nou, si nu modernizarea sistemului vechi. Durata medie de viata a unui calculator nu este atat de mica (5 ani si mai mut), asa ca mai bine sa-ti alegi procesor mai puternic.

Ideea cu overclocking este atractiva doar la prima vedere, deoarece nu vei obtine avantaj revolutionar (cresterea performantei nu este atat de mare – 10-30%), doar ca va trebui sa cheltui ceva bani pentru sistem de racire mai bun si vei avea riscul sa-ti iasa sistemul din functiune din cauza supraincalzirei. In anul 2014 chiar si procesoarele ieftine au performanta foarte buna, astfel experimentele cu overclocking de multe ori sunt inutile. O placa grafica buna si un SSD rapid va avea efect mult mai bun , decat overclocking-ul.

Cantitatea si frecventa nucleelor procesorului

Convingerea, ca cu cat mai multe nuclee si mai mare frecventa are procesorul, cu atat mai repede ruleaza calculatorul, nu este destul de corecta, deoarece performanta finala si mai ales «reactia sistemului» (viteza operatiunilor – deschiderea browser-ului, pornirea sistemului de operare, etc.) depind de alti factori, in special de tipul hard disk-ului – HDD clasic sau SSD mult mai rapid. Astfel, pentru a cumpara sau asambla calculator rapid, nu trebuie neaparat sa alegi cel mai bun procesor din cele disponibile, in cele mai multe cazuri procesor dual core + SSD rapid ofera perfomante uluitoare (cu exeptia jocurilor puternice).

De exemplu, in timpul functionarii normale (Internet, filme si jocuri fara cerinte mari) viteza functionarii sistemului cu procesor dual-core ieftin Intel Core i3-4340 nu se va deosebi tare in comparatie cu sistem pe procesor mult mai scump quad-core Intel Core i5-4430S. Diferenta va putea fi vazuta doar in teste, aplicatii cu cerinte mari (de exemplu, prelucrarea video) si jocuri la setari maxime (cu conditia placii grafice puternice). Daca nu ai de gand sa faci astfel de sarcini pe calculator, atunci cumpararea unui procesor puternic (3-4-6-8-XX nuclee) este pur si simplu o achizitie inutila.

Ar parea ca cu cat mai mare este frecventa procesorului, cu atat este mai bun. Doar ca in realitate nu intotdeauna este asa. De exemplu, Intel Celeron G1620 2.7 GHz potrivit mai multor teste lucreaza mult mai repede in comparatie cu AMD Athlon II X2 250 3.0 GHz, care lucreaza pe o frecventa mai mare, deoarece viteza procesorului depinde si de alti factori. Asfel, cel mai bun indicator al performantei procesorului este rezultatul testelor.

Caracteristici importante pentru a alege procesorului

Daca analizam rezultatele testelor, putem trage o concluzie, ca in mijlocul anului 2014 la pretul pana la 150 € procesoarele AMD de obicei sunt mai ieftine in comparatie cu Intel, deoarece pentru acei bani au performanta mult mai buna, iar pentru procesoare scumpe si puternice lider necontestat este Intel, deoarece este mult mai rapid si in acelasi timp mai rece, decat procesoarele similare AMD.

De multe ori pe forumuri este criticat sistemul de racire fabricat (BOX) si recomanda utilizarea sistemului de racire de la alti producatori. De fapt acest sistem de racire este conceput special pentru acest tip de procesoare, din acest motiv au calitate buna, zgomot redus si doar pentru procesoare cele mai puternice sau in timpul overclocking-ului este nevoie de sistem de racire imbunatatit. Motivul posibil pentru o astfel de critica – BIOS-ul invechit de pe placa de baza, pentru ca dupa actualizare temperatura procesorului scade cu 5-12 grade.

Caracteristici importante pentru a alege procesor cu grafica incorporata

Procesoare cu grafica integrata (pe un singur chip se afla procesorul si placa grafica) sunt produse de Intel si AMD. Si desi costul placii grafice de pe procesor de obicei nu este mare – pana la 20% din costul total, viteza sa este suficienta pentru orice sarcina, cu exceptia jocurilor la setari maxime sau medie. Integrarea componentelor duce la consum mai mic de energie si mai putina caldura, astfel procesoarele cu grafica incorporata sunt ideale pentru dispozitive multimedia compacte, calculatoare cu cerinte minime pentru jocuri sau in speranta de modernizare ulterioara a placii grafice cu una mai puternica.

Datorita faptului ca memoria folosita DDR3 nu este rapida, performanta procesorului grafic integrat nu poate fi foarte mare, si pentru jocuri de calculator este nevoie de placa grafica macar cu performante medii. In cazul in care nu ai de gand sa instalezi jocuri cu cerinte mari (setari de calitate maxime), ai buget minim sau in viitorul apropiat ai de gand sa-ti cumperi o placa grafica puternica, atunci mai bine sa alegi procesor cu placa grafica integrata.

Performanta placilor grafice integrate in procesor de la AMD este pentru jocuri cu buget minim spre deosebire de Intel de aceeasi clasa, care nu sunt atat de bune pentru jocuri, deoarece performantele lor sunt mai mici in medie cu 50-80%. Cu alte cuvinte, placile grafice incorporate in procesoare Intel si AMD vor face fata cu bine tuturor aplicatiilor, iar cu jocuri cel mai bine se vor descurca placile grafice integrate in procesoare AMD, in acelasi timp performanta lor in mare masura depinde de pretul procesorului, frecventa memoriei RAM si modul dual-channel. Desi toate acestea in prezent sunt intr-o schimare oarecare.

Cele mai bune procesoare anului 2014 in raport performanta si pret

Pentru a simplifica alegerea procesorului le-am grupat in trei grupe de pret, in fiecare grup toate modelele sunt sortate dupa performanta (raport de performanta si pret) – cu cat este mai mare, cu atat mai profitabila este achizitia. In ultima coloana se arata prezenta sau lipsa placii grafice, al carui performanta de obicei este proportionala cu pret. Pentru a obtine mai multe informatii, poti accesa magazinul online Emag.

Cele mai bune procesoare pentru buget minim:

Intel Celeron G1820 – procesor cu placa grafica integrata pentru utilizarea normala de zi cu zi, navigare pe Internet, filme, si jocuri nu foarte pretentioase;

AMD A4 X2 5300 – cu mai multe nuclee, mai multa viteza, grafica si mai usor de upgradat;

Cele mai bune procesoare din clasa medie:

AMD A8 X4 6500 – procesor foarte bun cu 4 nuclee si grafica integrata. Capacitatea sa este suficienta pentru toate sarcinile obisnuite, iar grafica integrata – pentru jocuri cu setari de calitate minima, medie si uneori maxima;

AMD FX X6 6300 – procesor foarte bun cu 6 nuclee, este o alegere buna tinand cont de raportul performanta/pret;

Cele mai bune procesoare puternice:

Intel Core i7-4770 – Intel HD Graphics, impreuna cu procesorul Intel Core, imputerniceste experienta vizuala. Video-urile HD favorite sunt vazute la o claritate exceptionala. Este foarte bun pentru jucorile de calculator;

AMD FX-8350 – procesor puternic cu 8 nuclee pentru calcuatoare speciale (de exemplu, prelucrarea video). In ciuda prezentei a 8 nuclee, totusi pentru jocuri de calculatoar cel mai bine se potriveste procesorul anterior.

Raportul pret/performanta al procesoarelor:

Denumirea procesoruluiRezultatele testelor de performantaEficienta (raport performanta/pret – cu cat mai mare, cu atat mai avantajoasa este achizitia)Video

Procesoare eftine pentru buget minim (anul 2014)

Intel Celeron 4204,1424Nu
Intel Celeron 4304,5414Nu
Intel Pentium 4 6305,2434Nu
AMD SEMPRON 26506,3455Da
AMD SEMPRON 1307,3830Nu
Intel Pentium E21807,6409Nu
Intel Pentium E21407,9590Nu
Intel Celeron G4708,6645Da
Intel Pentium E21608,7560Nu
Intel Pentium E220010,2466Nu
Intel Core 2 Duo E640010,7381Nu
Intel Core 2 Duo E630010,9353Nu
AMD SEMPRON 385011,1703Da
Intel Celeron E330011,2790Nu
Intel Celeron E340011,6703Nu
AMD A4-400012,21030Da
Intel Core 2 Duo E720012,6494Nu
AMD ATHLON II X2 34012,71046Nu
AMD A4-530013,2892Da
AMD ATHLON 515013,6718Da
AMD A6-5400K13,9778Da
Intel Core 2 Duo E655014534Nu
AMD A4-630014,1860Da
AMD A6-6400K15,3724Da
Intel Pentium E540015,5911Nu
Intel Core 2 Duo E730016618Nu
Intel Pentium E550016,4653Nu
Intel Pentium G695016,71020Da
Intel Core 2 Duo E740016,7611Nu
AMD A6 350016,81235Da
Intel Celeron G53017,11117Da
AMD ATHLON II X2 24517,21448Nu
Intel Celeron G54017,31146Da
AMD ATHLON 535017,4758Da
Intel Core 2 Duo E750017,4575Nu
AMD ATHLON II X2 25017,61494Nu
Intel Pentium E660017,6722Nu
AMD ATHLON II X2 25518,21595Nu
AMD ATHLON II X2 26018,71504Nu
Intel Core 2 Duo E840018,8487Nu
AMD ATHLON II X2 27019,81552Nu
Intel Celeron G161019,81421Da
Intel Celeron G162020,61427Da
Intel Celeron G163021,31479Da
Intel Pentium G201021,61098Da
Intel Celeron G182021,81587Da
Intel Pentium G86021,9939Da
Intel Celeron G183022,21461Da
Intel Pentium G202022,31055Da
Intel Pentium G203023,11112Da
AMD ATHLON II X3 44023,41390Nu
Intel Pentium G322023,41053Da
AMD ATHLON II X3 45024,81260Nu
Intel Pentium G214025,2910Da
AMD ATHLON II X3 45525,61419Nu
AMD ATHLON II X4 74025,61254Nu
AMD A8-550025,8863Da
Intel Pentium G3420261065Da
AMD ATHLON II X3 46026,11351Nu
Intel Pentium G343026,7893Da
AMD A10-570027,2711Da
AMD ATHLON II X4 750K27,31189Nu
AMD FX-413028,1988Nu
AMD ATHLON II X4 760K28,41082Nu
Intel Core i3-212028,4779Da
AMD A8-650028,8908Da
AMD ATHLON II X4 63129,31363Nu
AMD A10-5800K29,9804Da
AMD FX-430030,11073Nu
AMD A8-6600K30,7916Da
AMD FX-4200311037Nu
AMD FX-630040,91069Nu

Procesoare din clasa medie (anul 2014)

Intel Core 2 Duo E850019,8449Nu
Intel Core 2 Duo E860021476Nu
Intel Core i3-3220T25,7560Da
AMD A10-6790K28,3621Da
AMD A10-7700K28,8485Da
Intel Core i3-322030,1712Da
AMD A10-670030,4613Da
AMD A10-7850K30,4449Da
Intel Core i3-324031740Da
AMD A10-6800K31,2639Da
Intel Core i3-325031,9729Da
AMD FX-435033,1826Nu
Intel Core i3-433034,1709Da
Intel Core i3-434034,9618Da
Intel Core i5-3570T44,9578Da
AMD FX-635045,4989Nu
Intel Core i5-334047,2724Da
Intel Core i5-345050767Da
Intel Core i5-444050715Da
Intel Xeon E3-1220 V250,9653Nu
Intel Core i5-347051,6737Da
AMD FX-832053,81025Nu
Intel Core i5-457054,1724Da
Intel Core i5-357054,7718Da
AMD FX-835060,7952Nu

Procesoare puternice (anul 2014)

Intel Core i7-4765T50,4440Da
Intel Core i5-4670K56,7632Da
Intel Core i5-467057,2691Da
Intel Core i7-4770T59,7509Da
Intel Core i7-3770S63,1550Da
Intel Core i7-382063,8578Nu
AMD FX-937064,5725Nu
Intel Xeon E3-1240 V265,4643Nu
Intel Core i7-377066,2604Da
Intel Core i7-3770K67,3506Da
Intel Core i7-4820K67,4510Nu
AMD FX-959068,5550Nu
Intel Core i7-477169,7546Da
Intel Core i7-477072,4611Da
Intel Core i7-4770K72,5568Da
Intel Core i7-3930K87,5397Nu
Intel Core i7-3970X94,2245Nu
Ce procesor sa aleg?
4.3 (85%) 12 votes

De ce sa te abonezi?

Abonare la articole noi, uneori interesante si utile, a site-ului DeviceBox.ro. Alte modalitati de abonare (G+, Facebook, Twitter)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *