Ce sa fac daca mi-am scapat telefonul in apa?

Din cauza neatentiei ti-ai scapat telefonul sau tableta in apa? Nu-ti fa griji, inca exista o speranta, ca dispozitivul va functiona. Exista doua metode care te pot ajuta sa rezolvi aceasta problema. Vezi si: Am scapat apa pe laptop, ce sa fac?

Urmeaza sfaturile prezenate si nu intra in panica.

Ce vei avea nevoie:

 • Dispozitivul umed;
 • Prosoape de hartie sau servetele;
 • 99% alcool izopropilic (daca ai scapat in lichid, care contine zahar);
 • Saculet ermetic sau punga cu fermoar;
 • Rabdare.

1. Opreste imediat telefonul

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este oprirea imediata a dispozitivului. Nu conteaza cum vei face. Daca dispozitivul are bateria detasabila, scoate-o. Daca ai iPhone, HTC One sau alt dispozitiv cu bateria nedatasabila, apasa butonul de pornire, tine-l apasat timp de 5 secunde si astfel vei opri dispozitivul.

Nu incerca sa apesi excesiv, tinand apasat butonul de pornire 10 secunde. La o astfel de apasare dispozitivul tau se va opri si iar va porni, iar acest lucru in cazul tau este periculos.

2. Demonteaza dispozitivul

Dupa ce dispozitivul tau se va opri, demonteaza dispozitivul cat mai mult posibil, bineinteles sa nu exagerezi (daca o piesa nu poate fi scoasa, nu o forta).

Ce poti scoate:

 • Cartela SIM (singura piesa care poate fi scoasa in telefonul iPhone);
 • Cardul SD;
 • Capacul din spate;
 • Bateria;
 • Orice accesoriu, cum ar fi husa.

3. Pune dispozitivul cu ecranul in sus

Cu siguranta iti doresti evitarea patrunderei lichidului sau umezelei pe sistemul eletronic de pe ecran. Pentru a reduce riscul de defectare a modulului se recomanda punerea dispozitivului cu ecranul in sus si tinerea in aceasta pozitie pana la uscarea completa. Gravitatea va lucra in locul tau si va ajuta la atragerea umiditatii catre suprafata, pe care se afla telefonul.

Din nou, asigura-te ca dispozitivul este oprit (cine stie, poate apasarea bunotului nu a functionat).

3.1. Daca ai scapat telefonul in alt lichid, de exemplu suc

Daca dispozitivul tau a ajuns in suc, va trebui sa te asiguri ca partea electronica din interior este curatata complet de resturile lipicioase. Pentru a face acest lucru, va trebui iar sa scufunzi dispozitivul in 99% Alcool izopropilic. Foarte important ca puritatea sa fie intr-adevar de 99%, nu mai putin. Scufunda dispozitivul timp de 5-10 secunde.

Ce, esti socat? Nu ai de ales. Dispozitivul este lipicios, plin cu zahar, iar asta inseamna ca va functiona incorect sau chiar deloc nu va porni dupa uscare.

De asemenea, ar trebui sa tii cont ca alcoolul poate dizolva adezivul din interiorul dispozitivului. Daca nu ai acasa 99% alcool izopropilic, poti merge in orice magazin de electronice sau farmacie.

4. Sterge tot lichidul de pe dispozitiv cu prosoape de hartie

Apoi trebuie sa stergi tot lichidul de pe suprafata telefonului, folosind prosoape de hartie sau servetele. De asemenea, poti infasura dispozitivul intr-un prosop de hartie, si sa-l scuturi bine sus/jos. Astfel picaturile vor iesi din dispozitiv iar hartia ii va absorbi.

5. Ia agenti absorbanti

Pentru a fi sigur ca umiditatea va fi eliminata complet, va trebui sa pui dispozitivul intr-un material absorbant.

Pentru asta se vor potrivi doua absorbante:

 • Gel de siliciu – mai efectiv, recomandat.
 • Orez – este bun, dar nu ca si gelul de siliciu.

6. Pune agentul absorbant si dispozitivul intr-un pachet ermetic

Ai pregatit agentul abosrbant sau orezul. Acum trebuie sa ei pachetul ermetic si sa pui in el dispozitivul. Foarte imortant ca dispozitivul sa fie acoperit cu absorbant pe toate partile. Asigura-te ca pachetul este umplut si inchis ermetic.

7. Asteapta 48 de ore

Da, chiar doua zile. Bineinteles ca este mult, dar daca vrei sa recuperezi dispozitivul (uneori destul de scump), va trebuie sa ai rabdare. Sa nu incerci sa pornesti dispozitivul inainte de acest moment. Retine: tot timpul telefonu trebuie sa fie cu ecranul in sus! Dupa ce ai inchis ermetic pachetul, pune-l intr-un loc intunecat si uscat si crede, ca dupa 48 de ore dispozitivu tau va reinvia si va functiona fara probleme.

Rate this post
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.