Cum activam sau dezactivam hibernarea in Windows 10

In acest articol voi vorbi despre, cum dezactivam sau activam hibernarea in Windows 10, restaurarea sau eliminarea fisierului hiberfil.sys (sau reducerea dimensiunii), precum si cum adaugam punctul «Hibernare» in meniul Start.

Iar pentru inceput despre ceea ce este hibernarea. Hibernare – starea de energie a calculatorului, destinata in primul rand pentru laptopuri. Daca in modulul «”Repaus» datele despre starea sistemului si programelor sunt stocate in memoria RAM, care consuma energia, in timpul hibernarii aceste informatii sunt stocate pe hard diskul de sistem intr-un fisier ascuns hiberfil.sys, dupa ce laptopul este oprit. La pornire, aceste date sunt citite, si calculatorul poate fi utilizt in continuare de la punctul de la care a ramas.Cum activam sau dezactivam hibernarea in Windows 10

Metoda cea mai simpla pentru a activa sau dezactiva hibernarea – utilizarea comenzii linie de comanda. Va trebui sa o pornesti cu drepturi de administrator: pentru a face acest lucru apasa cu butonul drept al mouseului butonul «Start» si selecteaza optiunea coresunzatoare.

Cum activez sau dezactivez hibernarea in Windows 10

Pentru a dezactiva hibernarea, in linie de comanda introdu powercfg -h off si apasa Enter. Acest lucru va dezactiva hibernarea, va elimia fisierul hiberfil.sys de pe hard disk, precum si va dezactiva optiunea de pornire rapida Windows 10 (care de asemenea utilizeaza aceasta tehnologie si fara hibernare nu functioneaza).

Pentru activarea hibernarii se foloseste comanda powercfg -h on in acelasi fel. Retine, aceasta comanda nu va adauga optiunea «Hibernare» in meniul Start, cum se face acest lucru vei afla mai jos.

Inca o metoda pentru a dezactiva hibernarea – utilizarea editorului de registru. Pentru rulare poti apasa combinatia tastelor de pe tastatura Win+R si sa introduci regedit, dupa ce sa apesi Enter.

In rubrica HKEY_LOCAL_MACHINE\ System\ CurrentControlSet\ Control\ Power gaseste valoarea DWORD cu numele HibernateEnabled, fa dublu clic pe ea si seteaza valoarea 1, daca vrei sa activezi hibernarea si 0 – pentru a dezactiva hibernarea.

Cum adaug punctul «Hibernate» in «Alimentare» din meniul Start

In mod implicit in Windows 10 lipseste punctul hibernarea din meniul Start, dar poate fi adaugat. Pentru a face acest lucru intra in Panou de control (pentru a intra, poti face clic dreapta pe butonul Start si selecteaza elementul dorit) – Optiuni de alimentare.

Cum activez sau dezactivez hibernarea in Windows 10

In pagina cu setari a optiunii de alimentare, in stanga, apasa pe punctul «Alegerea actiunii butonului de alimentare», apoi apasa pe «Modificare setari care sunt indisponibile in prezent» (necesita drepturi de administrator).

Cum activez sau dezactivez hibernarea in Windows 10

Dupa aceea vei putea activa punctul «Hibernate» din meniul de pornire si inchidere a calculatorului.

Cum activez sau dezactivez hibernarea in Windows 10

Cum micsorez fisierul hiberfil.sys

In conditii obisnuite, in Windows 10 dimensiunea fisierului hiberfil.sys pe hard disk este putin peste 70% din cantitatea memoriei RAM. Cu toate acestea, aceasta dimensiune poate fi micsorata.

Daca intentionezi sa folosesti metoda manuala a hibernarii, dar in acelasi timp vrei sa pastrezi optiunea de incarcare rapida Windows 10, poti instala o dimensiune mai mica a fisierului hiberfil.sys.

Pentru a face acest lucru, in Linie de comanda introdu comanda cu drepturi de administrator: powercfg /h /type reduced si apasa butonul Enter. Pentru a reveni la starea initiala, in aceasta comanda in loc de «reduced» introdu «full».

Daca ceva a ramas neclar sau nu reusesti – intreaba. Sper ca vei putea gasi informatii utile.

Cum activam sau dezactivam hibernarea in Windows 10
4.3 (86.67%) 3 votes

Comments 14

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *