Cum aflu adresa MAC a calculatorului (placii de retea)

Adresa MAC – identificator unic asignat dispozitivelor de retea, scris in stadiul de productie. Placa de retea, router Wi-Fi sau doar router – toate au adresa MAC, de regula pe 6 octeti (48 biti).Pentru ce este nevoie de adresa MAC? In general – pentru functionarea corecta a retelei, iar pentru utilizatorul obisnuit poate fi necesar, de exemplu, pentru a configura router.

Cum aflu adresa MAC in Windows prin linia de comanda

  • Apasa tastele Win+R de pe tastatura (Windows XP, 7, 8 si 8.1) in introdu comanda cmd, se va deschide linia de comanda.
  • In linia de comanda introdu ipconfig /all si apasa Enter.
  • In rezultate se va afisa o lista cu toate dispozitivele de retea de pe calculator (nu doar reale, dar si virtuale). In campul «Physical Address» vei vedea adresa dorita (pentru fiecare dispozitiv propria adresa – pentru router Wi-Fi o adresa, pentru placa de retea – alta adresa).

Cum aflu adresa MAC a calculatorului (placii de retea)

Si inca o comanda, care functioneaza in toate versiunile sistemelor de operare Windows, incepand cu XP, si culmea, nu este atat de cunoscuta, desi la unii utilizatori comanda ipconfig/all nu functioneaza.

Mult mai repede si intr-o metoda mai usoara putem obtine informatii despre adresa MAC cu ajutorul comenzei:

getmac /v /fo list

De asemenea trebuie sa o introducem in linia de comanda, iar rezultatul va fi dupa cum urmeaza:

Cum aflu adresa MAC a calculatorului (placii de retea)

Inca o metoda

Inca o metoda de a afla adresa MAC a calculatorului, sau mai precis a placii de retea sau adaptorului Wi-Fi in Windows – acceseaza lista de conexiuni, deschide proprietatile si vezi adresa.

  • Apasa butoanele Win+R si introdu comanda ncpa.cpl – se va deschide o lista cu conexiunile calculatorului.
  • Fa clic dreapta pe conexiunea dorita (dorita – cea care foloseste adaptorul de retea, adresa MAC care trebuie aflata) si fa clic pe «Properties».

Cum aflu adresa MAC a calculatorului (placii de retea)

  • In partea de sus a ferestrei exista campul «Connect using:» care contine numele adaptorului de retea. Daca punem cursorul mouseului peste si tinem un timp, va aparea o fereastra tip pop-up cu adresa MAC a adaptorului.

Cred ca aceste modalitati de a afla adresa MAC sunt suficiente pentru utilizatorii sistemului de operare Windows.

Cum aflu adresa MAC in Mac OS X si Linux

Nu toata lumea foloseste sisteme de operare Windows, asa ca voi arata cum putem afla adresa MAC pe calculatoare si laptopuri, pe care ruleaza Mac OS X sau Linux.

Pentru linux in terminal introdu comanda:

ifconfig -a | grep HWaddr

In Mac OS X poti utiliza comanda ifconfig, sau intra in «System Preferences» — «Network». Apoi, deschide setarile avansate si selecteaza Ethernet sau AirPort, in functie de ce tip de adresa MAC vrei sa afli. Pentru Ethernet adresa MAC va fi in fila «Hardware», pentru AirPort – vezi AirPort ID, aceasta si este adresa.

Cum aflu adresa MAC a calculatorului (placii de retea)
4 (80%) 2 vote[s]

Comments 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *