Cum aflu adresa MAC a calculatorului (placii de retea)

Adresa MAC – identificator unic asignat dispozitivelor de retea, scris in stadiul de productie. Placa de retea, router Wi-Fi sau doar router – toate au adresa MAC, de regula pe 6 octeti (48 biti).

Pentru ce este nevoie de adresa MAC? In general – pentru functionarea corecta a retelei, iar pentru utilizatorul obisnuit poate fi necesar, de exemplu, pentru a configura router.

Cum aflu adresa MAC in Windows prin linia de comanda

 • Apasa tastele Win+R de pe tastatura (Windows XP, 7, 8 si 8.1) in introdu comanda cmd, se va deschide linia de comanda.
 • In linia de comanda introdu ipconfig /all si apasa Enter.
 • In rezultate se va afisa o lista cu toate dispozitivele de retea de pe calculator (nu doar reale, dar si virtuale). In campul «Physical Address» vei vedea adresa dorita (pentru fiecare dispozitiv propria adresa – pentru router Wi-Fi o adresa, pentru placa de retea – alta adresa).

Cum aflu adresa MAC a calculatorului (placii de retea)

Si inca o comanda, care functioneaza in toate versiunile sistemelor de operare Windows, incepand cu XP, si culmea, nu este atat de cunoscuta, desi la unii utilizatori comanda ipconfig/all nu functioneaza.

Mult mai repede si intr-o metoda mai usoara putem obtine informatii despre adresa MAC cu ajutorul comenzei:

getmac /v /fo list

De asemenea trebuie sa o introducem in linia de comanda, iar rezultatul va fi dupa cum urmeaza:

Cum aflu adresa MAC a calculatorului (placii de retea)

Inca o metoda

Inca o metoda de a afla adresa MAC a calculatorului, sau mai precis a placii de retea sau adaptorului Wi-Fi in Windows – acceseaza lista de conexiuni, deschide proprietatile si vezi adresa.

 • Apasa butoanele Win+R si introdu comanda ncpa.cpl – se va deschide o lista cu conexiunile calculatorului.
 • Fa clic dreapta pe conexiunea dorita (dorita – cea care foloseste adaptorul de retea, adresa MAC care trebuie aflata) si fa clic pe «Properties».

Cum aflu adresa MAC a calculatorului (placii de retea)

 • In partea de sus a ferestrei exista campul «Connect using:» care contine numele adaptorului de retea. Daca punem cursorul mouseului peste si tinem un timp, va aparea o fereastra tip pop-up cu adresa MAC a adaptorului.

Cred ca aceste modalitati de a afla adresa MAC sunt suficiente pentru utilizatorii sistemului de operare Windows.

Cum aflu adresa MAC in Mac OS X si Linux

Nu toata lumea foloseste sisteme de operare Windows, asa ca voi arata cum putem afla adresa MAC pe calculatoare si laptopuri, pe care ruleaza Mac OS X sau Linux.

Pentru linux in terminal introdu comanda:

ifconfig -a | grep HWaddr

In Mac OS X poti utiliza comanda ifconfig, sau intra in «System Preferences» — «Network». Apoi, deschide setarile avansate si selecteaza Ethernet sau AirPort, in functie de ce tip de adresa MAC vrei sa afli. Pentru Ethernet adresa MAC va fi in fila «Hardware», pentru AirPort – vezi AirPort ID, aceasta si este adresa.

4/5 - (2 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Comentarii: 2
 1. Gabriel G

  Mi s-a furat laptop-ul si nu mai am SN-ul. Am înteles ca as putea sa-l identific pe internet daca i-as cunoaste MAC-ul. Cum pot sa aflu acest MAC, de pe ultimele servere( routere) accesate? Multumesc!

  1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

   Imi pare rau. Nu stiu.

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.