Routere WiFi au inceput sa apara relativ recent. Cresterea vitezei de Internet, dezvoltarea retelelor locale si popularitatea dispozitivelor mobile a creat o situatie, prin care utilizarea dispozitivelor mobile fara router WiFi practic nu este posibila.
Laptopuri, notebook-uri, smartphone-uri si tablete – toate aceste dispozitive au nevoie de acces la internet, si conectarea cu ajutorul cablului pur si simplu este imposibila. In aceasta situatie utilizatorii au inceput sa cumpere routere WiFi si sa le instaleze in casele lor. Cererea creeaza oferta, astfel pe piata apare un numar mare de routere WiFi, concepute pentru utilizarea casnica sau birouri.
Cum aleg router WiFi
Pret router WiFi
Primul lucru la care trebuie sa acordam atentia este pretul. Preturile pentru routere WiFi incep de la 50 Lei. Bineinteles, dispozitivul cu un astfel de pret nu poate fi de calitate si de incredere. Ca o regula, pretul pentru un router WiFi intr-adevar de calitate incepe de la 100 de Lei. De exemplu, router destul de popular ASUS RT-N16, care este cumparat de catre multi utilizatori pentru a utiliza la domiciliu, are pretul in jur de 360 Lei.
Pe de alta parte, nu are rost sa platesti prea mult. Deoarece cumperi un router pentru acasa. In astfel de conditii router nu are sarcini prea grele. Nu are rost sa cumperi dispozitive profesionale la un pret umflat.
Producatori routere WiFi
In vanzare putem gasi un numar foarte mare de routere, iar de productia lor se ocupa o multime de companii. In alegerea producatorului rolul mare au preferintele personale. Dar, cele mai populare routere sunt de la producatorii:
- ASUS
- Cisco
- Linksys
- NETGEAR
- TP-LINK
- ZyXEL
Review-uri despre routere WiFi
Router este un echipament destul de capricios. Acelasi producator poate avea modele de succes si modee de calitate proasta. Astfel, alegand router WiFi ar trebui sa citesti comentariile despre modelul ales de tine.
Unul dintre cele mai bune site-uri unde poti citi comentarii despre modelul ales de tine este Emag. Aici pentru orice model popular vei putea gasi zeci de comentarii din partea utilizatorilor.
In comentarii acorda atentia deosebita la punctul «Contra». De regula, acolo vei gasi tot ce este mai interesant.
Specificatii tehnice
Sa analizam specificatiile care trebuie luate in considerare.
Tipul de intrare a conexiunii
Inainte de cumparare ar trebui sa te asiguri ca modelul ales suporta tipul tau de conexiune la internet. Routere suporta aceste trei tipuri de conexiuni:
- ADSL – conectarea la Internet prin intermediul unei linii telefonice
- Ethernet – conectarea la Internet utilizand o retea LAN
- 3G – conectarea la Internet prin intermediul internetului mobil 3G
Standarde WiFi suportate
Exista cateva standarde WiFi, acestea sunt:
- IEEE 802.11b;
- IEEE 802.11g;
- IEEE 802.11n;
- Si altele.
Cel mai actual in acest moment este standardul IEEE 802.11n. Acesta ofera performanta maxima. Alegand un router WiFi, asigura-te cu suporta acest standard.
Configuratia hardware router-ului WiFi
Router este un fel de minicalculator. Are procesor si memorie RAM. Alegand un router poti sa te bazezi pe performanta acestor componente.
Caracteristici minime pentru un router de calitate:
- Cantitatea de memorie (RAM): de la 32 MB;
- Viteza procesorului: de la 240 MHz;
- Memoria Flash: de la 8 MB;
Routere WiFi pentru acasa
Esti interesat de anumite modele? Pentru inceput poti sa faci cunostinta cu aceste routere:
- Standard WiFi: 802.11.n
- Porturi LAN: 4 x RJ-45
- Porturi WAN: 1 x RJ-45
- Rata de transfer Ethernet: 10/100/1000 (Mbps)
- Securitate: WEP, WPA, WPA2
- Antena: 3 externe
- Frecventa: 2.4 GHz
- Rata de transfer: 300 Mbps
- Porturi USB: 2 x USB 2.0
- Standard WiFi: 802.11.n
- Porturi LAN: 4 x RJ-45
- Porturi WAN: 1 x RJ-45
- Rata de transfer: 10/100 Mbps
- Securitate: WEP, WPA, WPA2
- Antena: 2 detasabile
- Frecventa: 2.4 GHz
- Rata de transfer: 300 Mbps
- Standard WiFi: 802.11.n
- Porturi LAN: 4 x RJ-45
- Porturi WAN: 1 x RJ-45
- Rata de transfer: 10/100 Mbps
- Securitate: WEP, WPA, WPA2
- Antena: 2 interne
- Frecventa: 2.4 GHz
- Rata de transfer: 300 Mbps
salut ma numesc viorel .as dori sa stiu unde se monteaza un router wireles(adica sub pat, sub masa,pe lustra si tot asa)
Ca sa-ti raspund detaliat, ar trebui sa scriu un articol. Pe scurt – in centrul incaperii, pe perete, si cat mai sus, cu atat mai bine. Nu se recomanda montarea routerului in apropierea dispozitivelor care functioneaza la o frecventa de 2,4 GHz sau 5 GHz (cuptor cu microunde, telefon, interfete wireless, etc.)