Cum aflu ce procesor am pe calculator

Procesor – este unul dintre cele mai importante componente din orice calculator. Chiar procesorul efectueaza majoritatea calculelor, care trebuie sa le efectueze calculatorul. Astfel, de performanta procesorului depinde in mod direct performanta generala a intregului sistem.

Dar, in ciuda acestui fapt, nu toti utilizatorii stiu, ce procesor este utilizat in calculatorul lor. In acest articol vom vorbi despre cum putem afla, ce procesor este utilizat in calculator.

Proprietatile sistemului

Pentru a afla, ce procesor este utilizat in calculatorul tau, poti folosi instrumentele incorporate in Windows. De exemplu, poti deschide proprietatile sistemului. Pentru a face acest lucru apasa cu butonul drept al mouseului pe pictograma «Computer» de pe desktop si selecteaza rubrica «Properties». Se va deschide o fereastra cu informatii despre calculator. Pe langa alte informatii va fi afisat modelul procesorului.

Cum aflu ce procesor am pe calculator

In cazul in care pe desktopul tau nu este afisata pictograma «Computer», poti deschide fereastra cu ajutorul panoului de control. Pentru a face acest lucru deschide «Control Panel» si acceseaza rubrica «System and Security – System».

Device Manager (Manager de dispozitive)

Device Manager este un utilitar, care este disponibil in orice versiune de Windows. Cu ajutorul acestui utilitar putem obtine informatii despre toate componentele calculatorului. Metoda cea mai simpla pentru a deschide Device Manager, este utilizarea camplului de cautare. Deschide meniul Start sau ecranul de start (daca ai Windows 8) si introdu in campul de cautare fraza «Device Manager». De asemenea, Device Manager poate fi deschis cu ajutorul comenzii «mmc devmgmt.msc».

Cum aflu ce procesor am pe calculator

Dupa deschiderea Device Manager extinde lista procesoarelor si vei vedea denumirea procesorului.

Instrumentul de diagnosticare DirectX

Instrumentul de diagnosticare DirectX, este inca o metoda de a afla ce procesor este instalat pe calculator. Pentru a rula acest utilitar deschide meniul «Run» (combinatia tastelor Windows+R) si introdu comanda «dxdiag».

Cum aflu ce procesor am pe calculator

Dupa introducerea comenzii «dxdiag» se va deschide o fereastra cu informatii despre calculator. Vei gasi si denumirea procesorului.

Bios

Daca pe calculator nu este instalat sistemul de operare, sau nu functioneaza, poti afla denumirea procesorului prin BIOS. Pentru a face acest lucru intra in BIOS si vei gasi informatii despre sistem.

Cum aflu ce procesor am pe calculator

In BIOS vei putea afla nu doar denumirea procesorului, dar si caracteristicile procesorului, memoriei RAM si hard disk-ului.

5/5 - (2 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.