Cum aleg Hard Disk – sfaturi de achizitie

Cum aleg Hard Disk? Ce este Hard Disk si ce functii indeplineste? Care sunt cele mai importante criterii in alegerea Hard Disk-ului?

In acest articol voi incerca sa raspund la aceste intrebari.

Ce este hard disk?

HDD (Hard disk drive) – indeplineste functia de a stoca toata informatia de pe calculator, incepand cu documente de tip text si terminand cu jocuri, filme, etc.

In ziua de astazi exista doi conectori principali – interfete, conectarea hard disk-ului (diferenta consta in viteza de transfer a datelor).

1. IDE (Integrated Drive Electronics) – metoda mai veche de conectare, este numit ATA. Viteza de transfer a datelor este mai mica in comparatie cu metoda de conectare imbunatatita (SATA), se afla pe calea de disparitie.

In cazul in care asamblezi un calculator nou, acest tip de HDD este o alegere inutila. Cu toate ca pentru unii cumpararea hard disk-ului cu o astfel de interfata este singura sansa de a mari cantitatea spatiului de stocare.

2. SATA (Serial ATA) – aceasta interfata este cea mai raspandita in ziua de astazi. Viteza de transfer a datelor este mai mare in comparatie cu ATA.

Factori importanti in alegerea HDD sunt: viteza de rotatie si cantitatea memoriei cache.

Viteza de rotatie (RPM) – viteza de citire a datelor. In ziua de astazi viteza de rotatie variaza de la 5400 – 15000 rot/min. Se recomanda HDD cu viteza de rotatie de 7200 rot/min., deoarece 5400 va fi putin, iar 15000 va duce la nivel ridicat de zgomot. De fapt, totul depinde de preferintele utilizatorului. Recomand 7200, deoarece eu folosesc asa ceva, si sunt foarte multumit.

De asemenea, este foarte importanta si cantitatea memoriei cache (Buffer) – cu cat este mai mare, cu atat mai rapid va procesa fisiere mici. Este util pentru cei care lucreaza des cu numar mare de fisiere de dimensiuni mici. Optiunea cea mai buna este 64 MB – suficient pentru orice sarcina.

Capacitate. In ziua de astazi capacitatea recomandata in raport pret/performanta sunt HDD de 1TB. Pe 1 TB vei putea stoca 200 de filme (1.4 GB un film) si 100 de jocuri (7 GB un joc).

Producator

Multi aduc argumente in privinta producatorului, de fapt, sunt doar doi producatori importanti – Seagate si WD. Unii prefera Seagate, altii WD.

Eu am HDD WD Blue 1TB. Ca sa fiu sincer, nu pot spune ca este ceea ce imi doresc sau ca acest hard disk nu este bun de nimic. Este un HDD normal, functioneaza fara probleme si totul ma multumeste.

Si Seagate are oferta mare de hard disk-uri, care sunt la fel de bune.

Parerea mea este ca producatorul nu este important, sunt importante caracteristicile.

In afara de HDD obisnuit exista si SSD, ale caror avanteje poti fi citite in articolul ce este SSD (Solid State Drive) si ce ar trebui sa stiu despre el.

5/5 - (2 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.