Ce este SSD (Solid State Drive) si ce ar trebui sa stiu despre el

SSD sau Solid State Drive – dispozitiv de stocare a datelor, care utilizeaza memorie de tip state solida, un fel de Hard Disk foarte rapid pentru calculator. De fapt, pana ce nu vei lucra la calculator, in care in locul principalul hard disk este instalat SSD, nu vei intelege ce se ascunde in spatele acestui «rapid». In acest articol vom analiza ce este SSD si daca ai nevoie de el. Vezi si ce SSD sa aleg.In ultimii ani unitatile SSD devin tot mai accesibile si la preturi acceptabile. Cu toate acestea, inca sunt mai scumpe in comparatie cu hard disk-urie traditionale HDD. Deci, ce este SSD, care sunt beneficiile utilizarii sale, care este diferenta dintre SSD si HDD?

Ce este SSD?

Tehnologia Solid State Drive este destul de veche. SSD este dispoinibi pe piata in diferite forme de mai multe decenii. Cele mai vechi dinre ele s-au bazat pe memoria RAM si au fost utilizate doar in cele mai scumpe calculatoare. In anii 90 au aparut SSD bazat pe memoria flash, dar din cauza pretului mare nu au putut intra pe piata de consum, din acest motiv au fost cunoscute doar de specialistii in calculatoare. In timpul anilor 2000 pretul pentru memoria flash continua sa scada, si la sfarsitul deceniului SSD a inceput sa apara in calculatoare personale.

Ce anume reprezinta SSD? In primul rand, despre ceea ce este hard disk obisnuit. HDD – este set de discuri metalice, acoperit cu feromagnet, care se rotesc in jurul axei. Informatia poate fi inregistrata pe suprafata megnetizata a acestor discuri cu ajutorul unui cap mecanic. Datele sunt stocate prin schimbarea polaritatii elementelor magnetice de pe disc. De fapt, totul este mult mai complicat, dar aceste informatii ar trebui sa fie suficiente pentru a intelege cum se realizeaza citirea si scrierea pe hard disk-uri. Cand vrei ceva sa scrii pe hard disk, discurile se rotesc, capul se misca, cautand locatia potrivita, iar datele sunt scrise sau citite.

Solid State Drive, dimpotriva, nu are piese mecanice. Astfel, sunt asemanatoare cu stick-urile obisnuite. Cele mai multe dintre unitatile SSD sunt folosite pentru a stoca memoria NAND – tip de memorie nevolatila, care nu are nevoie de energie electiva pentru stocarea datelor (spre deosebire, de exemplu, de memoria RAM de pe calculator). Memoria NAND, printre altele, ofera crestere semnificativa a vitezei in comparatie cu hard disk-urile mecanice, chiar si din cauza ca nu are nevoie de timp pentru a roti discul.

Compararea SSD si hard disk-urile obisnuite

Acum, cand am aflat ce este SSD, ar fi bine sa aflam care este avantajul si dezavantajul in comparatie cu HDD obisnuit. Iata cateva diferente:

Timpul rotatiei in jurul axei: aceasta caracteristica este valabila pentru HDD – de exemplu, cand calculatorul revine din somn (Sleep), poti auzi clic sau sunetul rotatiei, cu o durata de o secunda sau doua. In SSD timpul de rotatie lipseste.

Timpul de acces la date: in aceasta caracteristica viteza SSD este mai mare cu aproximativ 100 de ori in comparatie cu hard disk obisnuit. Datorita faptului ca cautarea mecanica lipseste, citirea datelor pe SSD este aproape instantanee.

Zgomot: SSD nu produce zgomot. Cred ca stii ce zgomot poate produce hard disk obisnuit.

Fiabilitate: defectarea numarului mare de hard disk-uri este cauzata de deterioararea mecanica. La un moment dat, dupa mii de ore de utilizare, partile mecanice a hard disk-ului pur si simplu se uzeaza. In acelasi timp, daca vorbim despre media de viata, hard disk-urile castiga, iar limita de cicluri pentru scriere lipseste.

La randul sau, SSD-urile au numar limitat de cicluri pentru scriere. Cei mai multi critici SSD scot in evidenta chiar acest fapt. In realitate, in timpul utilizarii normale nu este atat de usor sa atingi aceste limite. In vanzare putem gasi SSD cu garantia de 3 si 5 ani, pe care o depasesc, iar defectarea brusca SSD – este mai degraba o exceptie decat o regula. In plus, daca hard disk-ul se defecteaza brusc, si inseamna ca trebuie sa cauti pe cineva, care iti va recupera datele, cu SSD totul este diferit si vei sti din timp ca acesta in curand va trebui schimbat – el «imbatraneste» si nu moare brusc, o parte din blocuri devin disponibile doar pentru citire, iar sistemul te va avertiza despre starea SSD-ului.

Alimentarea electrica: SSD-urile consuma cu 40-60% mai putina energie electrica in comparatie cu HDD obisnuit. Acest fapt permite, de exemplu, extinderea duratei de functionare a laptopului de la baterie folosind SSD.

Pret: SSD este mai scump in comparatie cu HDD in termeni de gigabytes. Cu toate acestea, sunt mult mai ieftine dacat acum 3-4 ani in urma si deja sunt mult mai accesibile la pret.

Lucrul cu SSD

Ca utilizator, singura diferenta pe care o vei pute observa lucrand la calculator – este cresterea semnificativa a vitezei. Cu toate acestea, pentru a prelungi durata de viata a SSD va trebui sa urmezi cateva reguli importante:

Nu defragmenta SSD. Defragmentarea este inutila pentru Solid State Drive si reduce timpul de functionare. Defragmentarea este un proces de a muta fizic fisiere fragmentate intr-un loc, care se afla in diferite parti a hard disk-ului, ceea ce reduce timpul necesar pentru actiunea mecanica de cautare. In SSD asa ceva nu este actual, deoarece nu are piese micanice, iar timpul de cautare a informatiilor se apropie de zero. In mod implicit, in Windows 7 si Windows 8 defragmentarea SSD este dezactivata.

Dezactiveaza serviciul de indexare. Daca pe sistemul de operare folosesti un serviciu de indexare a fisierelor pentru cautare mai rapida, dezactiveaza-l. Viteza de citire si cautare de informatii este suficienta pentru a renunta la indexarea fisierelor.

Sistemul de operare sa suporte TRIM. Comanda TRIM permite sistemuli de operare sa reactioneze cu SSD si ii spune ce blocuri nu sunt folosite. Fara suport pentru aceasta comanda, performanta SSD va scadea. In prezent TRIM are suport in Windows 7, Windows 8, Mac OS X 10.6.6 si versiunea ulterioara, pricum si in Linux cu kerner-ul 2.6.33 si versiunea ulterioara. In Windows XP suprt TRIM lipseste.

SSD nu trebuie umplut la capacitatea maxima. Citeste specificatiile SSD-ului tau. Majoritatea producatorilor recomanda sa lasam spatiu liber 10-20% din capacitatea sa. Acest spatiu ar trebui sa fie liber pentru a fi utilizat de algoritmi speciali, care extind durata de viata a SSD, distribuind datele de memorie NAND pentru performanta mai buna.

Pastreaza datele pe un hard disk separat. In ciuda scaderii preturilor pentru SSD, nu are sens sa pastram fisiere media si alte date pe SSD. Date, cum ar fi filme, muzica sau imagini mai bine sa pastrezi pe hard disk separat, aceste fisiere nu au nevoie de acces de mare viteza, iar HDD totusi este mai ieftin. Acest lucru va prelungi durata de viata a SSD.

Pune mai multa memorie RAM. In ziua de astazi memoria RAM este foarte ieftina. Cu cat mai multa memorie RAM vei avea in calculator, cu atat mai rar sistemul de operare va apela la SSD pentru fisiere swap. Si acest lucru va extinde durata de viata a SSD.

Chiar ai nevoie de SSD?

Tu decizi. Daca marea parte dintre puncte enumerate mai jos se potrivesc cu nevoile tale si esti dispus sa cheltui ceva bani, atunci poti lua banii si sa mergi la magazin:

  • Vrei ca calculatorul sa porneasca in cateva secunde. Folosind SSD timpul de la apasarea butonului de alimentare pana la deschiderea browserului este minim.
  • Vrei ca jocurile si programele sa ruleze mai repede. Cu SSD pornind Photoshop nu vei avea timp sa ii vezi autorii, iar viteza in jocuri va creste cu 10 ori sau chiar mai mult.
  • Vrei un calculator mai silentios.
  • Esti dispus sa platesti mai mult pentru megabyte, dar sa obtii viteza mai mare. In ciuda scaderii preturilor pentru SSD, acestea totusi sunt mai scumpe decat hard disk-urile obisnuite.

Iata si cateva recomandari de SSD:

Flash SSD Kingston HyperX 3K 2.5

Flash SSD Kingston HyperX 3K 2.5

Capacitate (GB):     120
Interfata:     SATA 3
Rata de transfer la citire (MB/s):     555
Rata de transfer la scriere (MB/s):     510
MTBF:     1000000 ore
Garantie:     36 luni

Vezi detalii Flash SSD Kingston HyperX 3K 2.5

 

Solid-State Drive (SSD) Intel 530 Series

Solid-State Drive (SSD) Intel 530 Series

Capacitate (GB):     120
Interfata:     SATA 3
Rata de transfer la citire (MB/s):     540
Rata de transfer la scriere (MB/s):     490
Rata de transfer SATA (MB/s):     600
Garantie:     60 luni

Vezi detalii Solid-State Drive (SSD) Intel 530 Series

 

Solid State Drive (SSD) Samsung 840 EVO Basic

Solid State Drive (SSD) Samsung 840 EVO Basic

Capacitate (GB):     120
Interfata:     SATA 3
Rata de transfer la citire (MB/s):     540
Rata de transfer la scriere (MB/s):     410
Garantie:     36 luni

Vezi detalii Solid State Drive (SSD) Samsung 840 EVO Basic

Ce este SSD (Solid State Drive) si ce ar trebui sa stiu despre el
1.5 (30.91%) 66 votes

Comments 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *