Cum aleg memoria RAM pentru calculator

Magazinul online eMAG comercializeaza o gama foarte larga de produse, printre care si memorii RAM. Daca accesam rubrica cu memorii RAM, vom vedea o oferta cu diferite caracteristici. Numarul mare de produse uneori te poate baga in „ceata”, mai ales pe utilizatorul incepator, care vrea sa aleaga o memorie RAM pentru calculator.

Alegem memoria RAM dupa tip si slot

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci alegand memoria RAM este tipul memoriei. In calculatoarele moderne sunt utilizate patru tipuri de memorii:

  • DDR – prima versiune a DDR, acum poate fi intalnita destul de rar;
  • DDR2 – a doua generatie DDR, poate fi intalnita in calculatoarele vechi;
  • DDR3 – a treia generatie DDR, varianta cea mai raspandita in acest moment;
  • DDR4 – versiunea cea mai moderna DDR, poate fi gasita doar in calculatoare noi;

Pentru a afla care dintre aceste tipuri de memorie este utilizata in calculatorul tau, ruleaza programul CPU-Z si deschide fila «Memory». Aici va fi specificat tipul memoriei, cantitatea si frecventa.

Cum aleg memoria RAM pentru calculator

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre fiecare placuta a memoriei RAM instalata, acceseaza fila «SPD».

Cum aleg memoria RAM pentru calculator

In afara de tipul de memorie (DDR, DDR2, DDR3 sau DDR4) trebuie sa tii cont ca pentru calculatoare desktop si laptopuri sunt folosite diferiti conectori. In caclulatoare desktop sunt folositi conectori DIMM, iar in laptopuri SO-DIMM. De asemenea, SO-DIMM poate fi folosit in versiunile de tip Mini PC a calculatoarelor desktop.

Ca sa fii sigur ca memoria aleasa va intra in slotul pentru memoria RAM de pe placa de baza, trebuie sa se potriveasca nu doar tipul memoriei, dar si conectorul.

Alegem frecventa dorita

Dupa ce te-ai decis cu tipul si conectorul memoriei RAM, va trebui sa te hotarasti cu frecventa memoriei. Aici exista cateva puncte importante:

  • Frecventa memoriei sa fie suportata de placa de baza. De obicei nu exista probleme, deoarece placile de baza moderne suporta diferite frecvente a memoriei RAM. Cu toate acetea, mai bine sa verifici. Pentru a face acest lucru introdu in motorul de cautare numele placii de baza si acceseaza site-ul producatorului ei. Pe site vei gasi specificatiile si frecventa suportata de catre placa de baza.
  • De asemenea, frecventa memoriei trebuie sa fie suportata de catre procesor. Se verifica la fel. Introdu in motorul de cautare numele procesorului si vezi caracteristicile pe site-ul oficial al producatorului.
  • Apoi afla frecventa maxima a memoriei, cu care va lucra placa de baza si procesorul. Aceasta si este frecventa, pe care o poti utiliza.

In acelasi timp, trebuie sa specific ca:

  • Nu trebuie neaparat sa cumperi memoria RAM cu frecventa maxima acceptata. In scopul de a economisi poti alege memoria cu frecventa mai mica. Important ca acesta frecventa sa fie suportata de catre placa de baza si procesor.
  • Daca tipul memoriei corespunde, poti instala memoria RAM cu o frecventa mai mare. Doar ca ea va lucra la frecventa maxima suportata de catre placa de baza si procesor.
  • Poti instala memoria RAM cu diferite frecvente, doar ca ea va lucra la frecventa cea mai mica a placutei RAM. Desi nu recomand acest lucru.

Verifica suma maxima a memoriei RAM si disponibilitatea sloturilor de pe placa de baza

Inca un moment important, care trebuie luat in considerare alegand memoria RAM, este suma maxima suportata de placa de baza si procesor. Pe site-ul producatorului placii de baza si procesorului (tot acolo, unde ai verificat frecventa) verifica suma maxima a memoriei RAM. Aceasta suma nu poate fi depasita.

De asemenea, verifica disponibilitatea sloturilor libere pe placa de baza. Pentru a face acest lucru scoate capacul lateral si verifica placa de baza. Important sa nu uiti inainte de asta sa deconectezi calculatorul.

Etapa finala

Ar fi bine sa instalezi aceleasi placute de RAM. Astfel vei fi scutit de probleme de compatibilitate, care desi foarte rar, dar apar. Daca ai posibilitatea, mai bine sa instalezi kit-ul intreg.

Daca nu ai posibilitatea sa instalezi kit-ul intreg, alege memoria cu caracteristici apropiate de cele instalate in calculator (compara frecventa, suma).

4/5 - (2 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Comentarii: 1
  1. Max

    Primul lucru pe care ar trebui sa-l faci e sa te uiti în cartea placii de baza (iar daca nu o mai ai, cauta-ti modelul pe net). Daca rulezi Win, poti folosi HWInfo pentru informatii suplimentare (exista si în versiunea portabila).

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.