Cum aleg procesor pentru placa de baza

Inlocuirea procesorului nu este o problema atat de deasa. Majoritatea dintre utilizatori nu schimba procesorul pana ce nu isi schimba calculatorul. Totusi uneori din cauza unei defectiuni sau a actualizarii apare necesitatea de a inlocui procesorul instalat. Si aici apare intrebarea, cum aleg procesor pentru placa de baza. In acest articol vom analiza aceasta problema si voi explica cum sa alegem procesorul potrivit pentru placa de baza.

Pentru a alege procesorul trebuie sa aflam ce socket suporta. Socket – conector pe placa de baza conceput pentru a monta procesorul. Exista mai multe tipuri de socket pentru diferite procesoare. Socket difera in marime, forma, numar de segmenten. Montarea procesorului intr-un socket gresit nu este posibila.

In prezent cel mai popular socket este:

Pentru procesoare Intel

  • LGA 1150
  • LGA 1155
  • LGA 1356
  • LGA 1366

Pentru procesoare AMD

  • AM3
  • AM3+
  • FM1
  • FM2

Daca alegi procesor pentru placa de baza, care este instalata in calculator, poti afla ce socket are cu ajutorul programelor speciale. Programul cel mai potrivt pentru cazul nostru este CPU-Z. Cu ajutorul acestui program putem afla toate caracteristicile de baza a procesorului si placii de baza.

Cum aleg procesor pentru placa de baza

Numele socket va fi specificat pe prima fila programuui CPU-Z, in rubrica «Package». De asemenea, cu ajutoru acestui program putem afla producatorul si modelul placii de baza. Pentru asta trebuie sa accesam fila «Mainboard».

Cum aleg procesor pentru placa de baza

Faptul, ca placa de baza suporta un anumit socket, nu inseamna ca suprta toate procesoarele cu acelasi socket. Unele procesoare pot sa nu funcioneze. Pentru a alege procesorul pentru placa de baza va trebui sa intram pe site-ul producatorului placii de baza si sa vedem lista cu procesoare suportate. Informatia se gaseste foarte usor. Doar introduci numele placii de baza in motorul de cautare si accesezi site-u oficial al producatorului.

In cazul in care ai o placa de baza la care trebuie sa alegi procesor, dar calculatorul nu functioneaza, poti vedea numele placii de baza pe cutie. Iar daca nu ai nici cutie, verifica cu atentie placa, pe suprafata ei vei gasi numele.

Dupa ce afli numele socket si placii de baza, alegerea procesorului nu va fi o problema. Intai alegi procesorul, care are socket necesar, iar apoi verifici daca este compatibil cu placa de baza.

4.5/5 - (6 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.