Pentru a face un site, nu trebui neaparat sa ai studii speciale. In ziua de astazi oricine poate face un site. Cel mai important, sa ai dorinta si motivatia. In acest articol voi vorbi pe scurt despre, cum si de unde sa cumperi domeniu, hosting si cum sa instalezi CMS WordPress.
Daca articolul va avea succes, promit sa fac o descriere detaliata a tuturor pasilor de la idee, pana la realizarea site-ului functional. Dar pana atunci, poti afla care sunt cei mai importanti pasi, fara de care crearea site-ului nu este posibila.
Ce este un site, pentru ce am nevoie de el?
Chiar aceasta intrebare trebuie sa o puna persoana, care vrea sa faca primul site. Fara un raspuns la aceasta intrebare nu va putea face site-ul.
Site – un folder pe server, care contine de la doua pana la cateva mii de fisiere, scrie in HTML, CSS, PHP. Toate aceste fisiere sunt legate intre ele, si in momentul accesarii site-ului, sunt afisate sub forma unei pagini web.
Probabil te vei intreba, cum functioneaza toate acestea? Fisiere, foldere, domenii… Totul este foarte simplu! Cand introduci in bara de adrese a browser-ului tau adresa unui site, de exemplu devicebox.ro, aceasta adresa pe un server DNS se transforma intr-o adresa IP. Chiar adresa IP comunica cu orice server.
Dupa ce serverul DNS a pus la dispozitie adresa IP, se face o cerere catre aceasta adresa (server), pe care se afla folderul site-ului. WEB server – converteste un numar de fisiere de pe server intr-o pagina frumoasa si se intoarce inapoi la utiizator. Vizual, arata ca in imagine:
OK, am inteles ce este un site. Dar pentru ce ai nevoie de el? Din pacate, statistica arata ca aproximativ 80% dintre site-uri sunt abandonate sau nu sunt facute pentru oameni. Adica, sunt facute pentru a castiga bani de pe ele. Sunt sigur ca te-ai intalnit cu astfel de site-uri, sunt acele site-uri in care poti citi ca o brazilianca de culoare a nascut trei copii albinosi, un copil s-a nascut cu doua capete si tot felul de prostii…
Daca nu ai de gand sa faci un site pentru oameni, cu continut util, care va fi pe placul cititorilor, mai bine sa renunti la aceasta idee.
Domeniu si hosting. Ce este si cum functioneaza?
Domeniu – numele site-ului tau (de exemplu devicebox.ro sau google.com). Domeniile sunt create in asa fel, incat utilizatorul sa tina minte mai usor adresa site-ului. Fiecare domeniu este atribuit unei adrese IP.
Hosting – un serviciu de gazduire a site-ului (folder cu fisiere). Furnizorul de hosting se angajeaza sa ofere uptime si acces la site din reteaua Internet 99.9% pe an.
Pentru a comanda un hosting si domeniu poti folosi orice furnizor de hosting cunoscut, de exemplu GlobeHosting, pe care este gazduit si acest site. Dupa inregistrarea domeniului va trebui sa astepti 3-24 ore, ca sa apara pe Internet. Cu hosting poti lucra imediat dupa inregistrare.
Sistem de administrare a continutului (CMS)
La inceputul dezvoltarii internetului, toate site-urile au fost scrise manual cu ajutorul unor editori de text. Dar datorita cresterei semnificative a cantitatii continutului, s-a decis crearea unui sistem de administrare a continutului (CMS). Cu ajutorul CMS poti foarte usor crea si edita articole si pagini, adauga si sterge rubrici si tag-uri.
In ziua de astazi exista diferite tipuri de CMS, care sunt create pentru automatizarea cat mai deplina a gestiunii continutuui, in special a site-urilor web. Pentru bloguri si site-uri de continut a fost creat WordPress, pentru site-uri corporative – Joomla, pentru magazine online au fost create CMS-uri speciale.
Rezumat: cand ai o idee pentru crearea site-ului web, ai platit domeniu si hosting-ul, ai instalat pe site sistemul CMS, poti trece la ceea ce este cel mai interesant, crearea si publicarea continutului.