Cum instalez al doilea hard disk in calculator

In prezent, hard disk-urile sunt dispozitive principale pentru stocarea datelor. Toate datele utilizatorului sunt stocate pe hard disk. Si in fiecare zi cantitatea acestor date se mareste. Mai devreme sau mai tarziu utilizatorii se confrunta cu faptul ca spatiul pe hard disk este insuficient. Iesirea din aceasta situatie este una singura, este nevoie de al doilea hard disk. In acest articol voi incerca sa ajut la rezolvarea acestei probleme.



1. Deconecteaza alimentarea de la calculator

Inainte de a face ceva pe calculator trebuie sa-l deconectezi complet. Deconecteaza toate cablurile de la unitatea de sistem. Inchiderea simpla cu buton de pe sursa de alimentare nu este de ajuns, toate cablurile trebuie sa fie deconectate.

2. Scoate capacul lateral al unitatii de sistem

Pentru a conecta al doilea hard disk la calculator, trebuie sa obtinem acces la interiorul unitatii de sistem. Pentru a face acest lucru trebuie sa scoatem capacul lateral al unitatii de sistem. Pentru a instala si fixa hard disk-ul in interiorul unitatii de sistem, trebuie sa ai acces din ambele parti. Astfel, scoatem cele doua capace laterale.

Cum instalez al doilea hard disk in calculator

Capacele laterale sunt fixate cu doua suruburi pe partea din spate a unitatii de sistem.

3. Instaleaza si fixeaza al doilea hard disk in calculator

Dupa ce capacele laterale sunt scoase, putem trece la instalarea hard disk-ului. Hard disk-urile sunt instalate intr-un compartiment special al unitatii de sistem. In functie de proiectarea unitatii de sistem, acest compartiment poate fi diferit. Noi vom analiza cel mai raspandit.

In imaginea (de mai jos) este marcat compartimentul pentru hard disk-uri.

Cum instalez al doilea hard disk in calculator

In unul din compartimente deja este instalat un hard disk. Este primul hard disk, pe el se afla sistemul de operare si toate datele. Al doilea hard disk trebuie sa montam langa primul. Daca compartimentul pentru hard disk-uri este proiectat pentru mai mult de doua, ar fi indicat sa nu montam al doilea hard disk lipit de primul, ca sa imbunatatesti racirea.

Cum instalez al doilea hard disk in calculator

Introdu al doilea hard disk in una din locatiile. Retine, hard disk-ul trebuie sa fie plasat pe “margini speciali”, si nu pe alt hard disk. In cazul in care spatiul din interiorul unitatii de sistem este insuficient, posibil ca inainte de montare va trebui sa scoti placa video sau alte componente. Dar, de obicei, acest lucru nu este necesar.

Cum instalez al doilea hard disk in calculator

Dupa ce ai introdus hard disk-ul in calculator, acesta trebuie fixat cu patru suruburi. Doua suruburi pe o parte a hard disk-ului si doua pe alta parte. Sa nu fixezi hard disk-ul in doua sau trei suruburi, deoarece poate provoca vibratii si zgomot in timpul functionarii calculatorului.

4. Conecteaza al doilea hard disk la placa de baza si sursa de alimentare

Dupa ce ai introdus si ai fixat al doiea hard disk in calculator, poti trece la conectarea acestuia. Pentru a conecta hard disk-ul sunt folosite doua cabluri, unul pentru conectarea la placa de baza si al doilea la sursa de alimentare.

Pentru a conecta la placa de baza se foloseste cablu SATA (imaginea de mai jos). De obicei este de culoare rosie. Un conector trebuie sa conectezi la placa de baza si al doilea la hard disk.

Cum instalez al doilea hard disk in calculator

Pentru a conecta la sursa de alimentare se foloseste un cablu asemanator cu conector mai larg (imaginea de mai jos).

Cum instalez al doilea hard disk in calculator

In cazul in care sursa de alimentare nu are astfel de conector, vei avea nevoie de adaptor (imaginea de mai jos).

Cum instalez al doilea hard disk in calculator

5. Inchidem unitatea de sistem

Dupa ce ai conectat al doilea hard disk la calculator poti inchide unitatea de sistem. Monteaza capacele laterale si fixeaza-le cu suruburi. Dupa ce vei monta capacele poti sa pornesti calculatorul. Daca totul ai facut corect, dupa pornirea calculatorului in sistem va aparea al doilea hard disk.

Cum instalez al doilea hard disk in calculator
5 (100%) 4 votes

Comments 12

 • joaca de copii ! ….dar cum sa-l punem pe master sau slave,nu ne invatati? se pun niste jumperi undeva,nu este asa de simplu,adica montezi si pa !

 • Buna ziua ! as vreo o indicatie pe langa ce ati explicat mai sus despre al doilea HD si anume,mai trebuie urmati alti pasi daca HD a fost pe un alt calculator cu alt sistem de operare Win XP ?

  • 1. Nu, instalarea/montarea este cea obisnuita, descrisa in articol.
   2. In BIOS se seteaza prioritatea de boot-are de pe primul HDD (presupun ca ai deja instalat un sistem de operare).

 • Buna ziua !

  Am installat un al doilea HDD pe un PC (windows xp) si nu il recunoaste,ce trebuie sa fac..Care e cauza?

  Va multumesc anticipat !

  • Sunt mai multe motive:
   1. Daca HDD este nou, si nu este formatat, acesta nu va fi afisat in „My Computer”.
   2. (Acum nu am acces la XP, iti spun pasii aproximativ, ce imi aduc aminte). Intra in Control Panel – System and Security settings – Administration – Computer management. In partea stanga vei avea „Disk management”, acceseaza acea rubrica. Se vor afisa HDD conectate. Destul de des calculatorul nu vede HDD conectat din cauza literei incorecte. Prin click dreapta pe HDD care nu este vazut, schimba litera.
   3. Daca HDD nu este vazut in „My Computer” si nici in „Disk management”, in 99% din cazuri problema se afla in lipsa driverelor pentru HDD.

 • salut. 

  Am un hard in pc de 250gb si am mai adaug inca un hard tot de 250, doar ca pe amandoua am windous instalat..si cate 3 partiti… si cand am adaugat al 2 hard partitia C nu mia citito.. se poate sa formatez decat C-ul si sa il modific din C sa ii dau alta denumire de ex G si sa lasa celelate 2 partiti neatise, sa ma pot bucura de gb dupa C ??? multumesc

  • Daca am inteles bine, vrei sa formatezi partitia C de pe al doilea hard (sistemul de operare este pe primul HDD). Da, poti formata linistit.

 • Buna ziua

  am un pc caruia nu i se mai incarca sistemul de operare.Daca pun acel hard in alt pc,pot recupera datele de acolo?

 • Buna ziua am un hard disk de 160 de gb care il am impartit in C si D in C am windowsul acum vreau sa imi cumpar unul de 1 tb …sata 3 trebuie sa il formatez dupa ce urmez pasi acestia ? sau mi-l recunoaste direct in my computer ? 

  • Formatarea nu este obligatori, Windows-ul se ocupa de tot in timpul instalarii. Eventual formatezi celelalte partitii, in caz ca faci mai multe partitii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *