Cum instalez al doilea hard disk in calculator

In prezent, hard disk-urile sunt dispozitive principale pentru stocarea datelor. Toate datele utilizatorului sunt stocate pe hard disk. Si in fiecare zi cantitatea acestor date se mareste. Mai devreme sau mai tarziu utilizatorii se confrunta cu faptul ca spatiul pe hard disk este insuficient. Iesirea din aceasta situatie este una singura, este nevoie de al doilea hard disk. In acest articol voi incerca sa ajut la rezolvarea acestei probleme.

1. Deconecteaza alimentarea de la calculator

Inainte de a face ceva pe calculator trebuie sa-l deconectezi complet. Deconecteaza toate cablurile de la unitatea de sistem. Inchiderea simpla cu buton de pe sursa de alimentare nu este de ajuns, toate cablurile trebuie sa fie deconectate.

2. Scoate capacul lateral al unitatii de sistem

Pentru a conecta al doilea hard disk la calculator, trebuie sa obtinem acces la interiorul unitatii de sistem. Pentru a face acest lucru trebuie sa scoatem capacul lateral al unitatii de sistem. Pentru a instala si fixa hard disk-ul in interiorul unitatii de sistem, trebuie sa ai acces din ambele parti. Astfel, scoatem cele doua capace laterale.

Cum instalez al doilea hard disk in calculator

Capacele laterale sunt fixate cu doua suruburi pe partea din spate a unitatii de sistem.

3. Instaleaza si fixeaza al doilea hard disk in calculator

Dupa ce capacele laterale sunt scoase, putem trece la instalarea hard disk-ului. Hard disk-urile sunt instalate intr-un compartiment special al unitatii de sistem. In functie de proiectarea unitatii de sistem, acest compartiment poate fi diferit. Noi vom analiza cel mai raspandit.

In imaginea (de mai jos) este marcat compartimentul pentru hard disk-uri.

Cum instalez al doilea hard disk in calculator

In unul din compartimente deja este instalat un hard disk. Este primul hard disk, pe el se afla sistemul de operare si toate datele. Al doilea hard disk trebuie sa montam langa primul. Daca compartimentul pentru hard disk-uri este proiectat pentru mai mult de doua, ar fi indicat sa nu montam al doilea hard disk lipit de primul, ca sa imbunatatesti racirea.

Cum instalez al doilea hard disk in calculator

Introdu al doilea hard disk in una din locatiile. Retine, hard disk-ul trebuie sa fie plasat pe “margini speciali”, si nu pe alt hard disk. In cazul in care spatiul din interiorul unitatii de sistem este insuficient, posibil ca inainte de montare va trebui sa scoti placa video sau alte componente. Dar, de obicei, acest lucru nu este necesar.

Cum instalez al doilea hard disk in calculator

Dupa ce ai introdus hard disk-ul in calculator, acesta trebuie fixat cu patru suruburi. Doua suruburi pe o parte a hard disk-ului si doua pe alta parte. Sa nu fixezi hard disk-ul in doua sau trei suruburi, deoarece poate provoca vibratii si zgomot in timpul functionarii calculatorului.

4. Conecteaza al doilea hard disk la placa de baza si sursa de alimentare

Dupa ce ai introdus si ai fixat al doiea hard disk in calculator, poti trece la conectarea acestuia. Pentru a conecta hard disk-ul sunt folosite doua cabluri, unul pentru conectarea la placa de baza si al doilea la sursa de alimentare.

Pentru a conecta la placa de baza se foloseste cablu SATA (imaginea de mai jos). De obicei este de culoare rosie. Un conector trebuie sa conectezi la placa de baza si al doilea la hard disk.

Cum instalez al doilea hard disk in calculator

Pentru a conecta la sursa de alimentare se foloseste un cablu asemanator cu conector mai larg (imaginea de mai jos).

Cum instalez al doilea hard disk in calculator

In cazul in care sursa de alimentare nu are astfel de conector, vei avea nevoie de adaptor (imaginea de mai jos).

Cum instalez al doilea hard disk in calculator

5. Inchidem unitatea de sistem

Dupa ce ai conectat al doilea hard disk la calculator poti inchide unitatea de sistem. Monteaza capacele laterale si fixeaza-le cu suruburi. Dupa ce vei monta capacele poti sa pornesti calculatorul. Daca totul ai facut corect, dupa pornirea calculatorului in sistem va aparea al doilea hard disk.

4.5/5 - (13 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Comentarii: 41
  1. jack

    joaca de copii ! ….dar cum sa-l punem pe master sau slave,nu ne invatati? se pun niste jumperi undeva,nu este asa de simplu,adica montezi si pa !

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

      Nu aveti nevoie de jumperi. Setati din BIOS prioritatea de boot-are.

  2. Nicolae

    Buna ziua ! as vreo o indicatie pe langa ce ati explicat mai sus despre al doilea HD si anume,mai trebuie urmati alti pasi daca HD a fost pe un alt calculator cu alt sistem de operare Win XP ?

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

      1. Nu, instalarea/montarea este cea obisnuita, descrisa in articol.
      2. In BIOS se seteaza prioritatea de boot-are de pe primul HDD (presupun ca ai deja instalat un sistem de operare).

  3. Elena

    Buna ziua !

    Am installat un al doilea HDD pe un PC (windows xp) si nu il recunoaste,ce trebuie sa fac..Care e cauza?

    Va multumesc anticipat !

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

      Sunt mai multe motive:
      1. Daca HDD este nou, si nu este formatat, acesta nu va fi afisat in „My Computer”.
      2. (Acum nu am acces la XP, iti spun pasii aproximativ, ce imi aduc aminte). Intra in Control Panel – System and Security settings – Administration – Computer management. In partea stanga vei avea „Disk management”, acceseaza acea rubrica. Se vor afisa HDD conectate. Destul de des calculatorul nu vede HDD conectat din cauza literei incorecte. Prin click dreapta pe HDD care nu este vazut, schimba litera.
      3. Daca HDD nu este vazut in „My Computer” si nici in „Disk management”, in 99% din cazuri problema se afla in lipsa driverelor pentru HDD.

  4. Marius Eduard

    salut. 

    Am un hard in pc de 250gb si am mai adaug inca un hard tot de 250, doar ca pe amandoua am windous instalat..si cate 3 partiti… si cand am adaugat al 2 hard partitia C nu mia citito.. se poate sa formatez decat C-ul si sa il modific din C sa ii dau alta denumire de ex G si sa lasa celelate 2 partiti neatise, sa ma pot bucura de gb dupa C ??? multumesc

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

      Daca am inteles bine, vrei sa formatezi partitia C de pe al doilea hard (sistemul de operare este pe primul HDD). Da, poti formata linistit.

  5. irina

    Buna ziua

    am un pc caruia nu i se mai incarca sistemul de operare.Daca pun acel hard in alt pc,pot recupera datele de acolo?

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

      Da, cu conditia sa fie hardul functional.

  6. Samuel

    Buna ziua am un hard disk de 160 de gb care il am impartit in C si D in C am windowsul acum vreau sa imi cumpar unul de 1 tb …sata 3 trebuie sa il formatez dupa ce urmez pasi acestia ? sau mi-l recunoaste direct in my computer ? 

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

      Formatarea nu este obligatori, Windows-ul se ocupa de tot in timpul instalarii. Eventual formatezi celelalte partitii, in caz ca faci mai multe partitii.

  7. Vlad dinu

    Salut, si eu am o problema. Pe un HDD am XP.  Am instalat pe al doilea HDD Win 10 pe aceeasi masina dar cu primul HDD deconectat deoarece nu am putut altfel. Daca tim ambele HDD-uri conectate, pot sa butez in XP si din XP vad celalalt hard cu Win 10. Invers nu merge. Pentru a buta in Win 10 trebuie sa deconectez hardul cu HP. Dupa ce intru in Win 10 si conectez hardul cu XP, acesta din urma ne este vazut de Win 10. Am facut mai multe incercari de dual boot. Am folosit Acronis,  EasyBDC, Aomei si tot nu face dual boot, tot nu pot vedea hardul cu XP din Win 10.  Exista vre-o solutie ?  Multumesc anticipat !

     

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

      Eu nu am acces la 2 HDD cu 2 sisteme de operare, asa ca iti explic in mare ce si cum.
      1. Pentru a activa al doilea HDD, acceseaza utilitarul incorporat „Gestionare disc” – combinatia tastelor Win + R si introdu comanda diskmgmt.msc
      Vezi in partea de jos a ferestrei ce informatii sunt oferite, de fapt, click dreapta pe discul cu XP si selecteaza rubrica „Marcare partitie ca activa”.
      2. Deoarece sistemele sunt instalate separat (fara dualboot), calculatorul va boota de pe discul cu partitia activa. Daca sunt mai multi HDD cu partitia activa, se va boota de pe cel care este specificat primul in BIOS (XP sau Win 10).

  8. Vlad dinu

    Am introdus comanda diskmgmt.msc fiind in XP si zice asa :

    -discul C  (Win XP) partitie primara (System)

    -discul D (Win 10) partitie primara (Active)

    Daca dau clik dreapta pe discul C, optiunile Mark partition as active, Format si Delete nu sunt disponibile – abia se vede scrisul. Pentru celelalte optiuni, scrisul este mai pronuntat si functioneaza.

    Daca dau clik pe discul D, toate optiunile sunt disponibile mai putin Mark partition as active.

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

      Pentru ca discul C este partitia de sistem. Cu alte cuvinte, discul C este responsabil pentru ceea ce faci tu pe calculator. Nu o poti sterge si nu o poti formata, pentru ca altfel nu vei putea „lucra” pe calculator.

  9. Vlad dinu

    Poate exista alta solutie sa pot face dual boot XP-Win 10 fara reinstalare ?

    Am uitat sa mentionez ca am reusit asta la un moment dat, dar nu stiu cum.

    Am folosit la repezeala diverse metode  si programe ajutatoare unul dupa altul si nu am retinut ce pasi au fost de succes. Aveam atunci 3 sisteme de operare pe doua HDD-uri – HP-Win7-Win10. M-am jucat cu toate 3 in ziua respectiva selectand din meniul multiboot. M-am felicitat si m-am culcat linistit ca am rezolvat problema. A doua zi si in continuare, nu a mai mers, nici nu am mai reusit sa refac pasii catre rezolvarea problemei.

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

      1. Incearca sa lasi comentariul ca raspuns, ca sa stiu despre ce este vorba.
      2. Ai instalat Windows 10 si apoi ai instalat Windows XP, de aici se trag toate problemele tale. Primul sistem se instaleaza cel care este mai mare (mai in varsta), in cazul tau XP.
      3. Problema se rezolva din linie de comanda, doar ca asta este un articol intreg. Cauta dupa bcdedit /create {ntldr} /d „Windows XP” sunt o multime de tutoriale in engeleza. Poti traduce cu Google Translate.

  10. Razvan

    Am un PC HP ca cel folosit in prezentare. HDD-ul are problema biohd-8, se incarca foarte greu la deschidere, se blocheaza 20 de minute de la deschidere continuu. Daca adaug un alt HDD de la o unitate Davio este posibil sa se rezolve astfel problema biohd-8? Este posibil sa fie compatibil HDD Davio la unitatea mea HP?

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

      Vezi aici. Ei spun ca trebuie sa descarci utilitarul Reimage Repair Tool, sa-l instalezi si sa scanezi calculatorul. Acest utilitar ar trebui sa-ti elimine eroarea.
      PS. O reinstalare de Windows ar trebui sa rezolve problema.

  11. morlova danut

    salut am si eu o problema .am in pc 2 ssd-uri si un hdd de320 g,acum 2 luni a inceput sa nu mai vada hdd,porneam pc-u si aparea hdd dupa care disparea.acum am luat altul nou toshiba de 1 terra l-am instalat formatat ,transfer de date pe el si din nou aceeasi problema pornesc pc-u merge 5-6 ore dupa care dispare hdd-ul

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

      In astfel de cazuri sunt 4 motive:
      1. HDD dispare din cauza contactului „prost” cu cablul SATA.
      2. HDD dispare din cauza supraincalzirii.
      3. HDD dispare din cauza sursei de alimentare.
      4. HDD dispare din cauza unei defectiuni.

  12. Razvan

    Buna ziua! Daca am luat un nou HDD si mai am unu vechi , pc-ul il recunoaste dar nu mi-l arta in ‘my computer’ cum fac sa il fomatez ? HDD e de un 1tb si vreau sa il adaug in partitia D

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

      In Windows 10 – click dreapta pe butonul Start – Gestionare disc. Se va deschide o fereastra cu discurile (partitiile) din sistem. Tot acolo vei vedea si HDD care nu este vazut. Click dreapta pe noul HDD, si de acolo poti activa (marcare ca partitie activa) si formata HDD.

      1. Razvan

        imi apare doar system reserved , c si d si doar daca dau propietati pe d si ma duc la hardwere imi arata cele doua ( hdd-ul cel nou si sdd-ul)

        1. Razvan

          acum am observat ca nu mi-l arata am gresit eu , e posibil sa fie de la cablu sau ?

          1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

            Inseamna ca ceva nu e in regula cu cablurile.

  13. Marisescu Dan

    Salut,

    intreb aceeasi problema , nu vad HDD-ul nou de 1T cumparat de curand.
    am un PC DDR4 , i3 , 8GB Rami, 1SSD cu OS Win10 64 , 1 HDD 150Gb(de laptop) , 1 DVD , sursa 650W, plus 5 ventilatoare(nu stiu daca era necesar sa scriu).
    in Bios se vede HDD-ul , dar in „This PC” , nu se vede. Dupa ce am montat HDD-ul , mi-a disparut si DVD-ul .
    nu mai umblu in el ca l-am mai stricat o data , si m-am uitat la el ceva vreme , ca n-aveam cum sa-l mai pornesc.
    daca ma poti sfatui ce as putea sa-i fac , ti-as fi recunoscator . multumesc.

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

      Acest comentariu ar trebui sa te ajute.

  14. Denis

    Salut…Am o problema….Am un pc vechi (10 ani) si i-am cumparat azi un hdd nou de 1 TB. Dupa ce l-am instalat am deschis pc-ul si am vazut ca pe cel vechi il citeste normal dar pe asta nou (cel de 1TB) nu il citeste decat 33MB din el…Am incercat tot ce e posibil si din BIOS si din Disk Management si tot la fel e….Vreun Sfat? Mersi mult!

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

      Si daca aloci o litera noului HDD?
      Sau, mai poti incerca:
      Porneste linia de comanda cu drepturi de administrator si introdu comenzile dupa cum urmeaza:
      diskpart
      list disk
      select disk N si apasa Enter (N este litera noului HDD, in cazul tau poate fi alta litera)
      clean (curata discul. Datele vor fi pierdute)
      create partition primary (aici poti seta parametrul size=S, specificand dimensiunea partitiei in MB, daca vrei sa creezi mai multe partitii).
      format fs=ntfs quick
      assign letter=D (aloci litera D).
      exit

  15. Bogdan

    Salut. O mica mare problem?. Am incercat sa bag 2 HD vechi de la un pc care nu mai functiona de câtiva ani intr.un pc cu sistem de operare xp, in ideea sa salvez poze si alte prostii de pe ele. Problema e ca in momentul in care incerc sa pornesc pc imi apare eroarea aceea pe fundal albastru, ceea ce ma forteaza sa restartez. Nici macar nu pot ajunge in meniu. Am incercat si cu un HD, am incercat si in safe mode…si tot nu reusesc. Care ar fi problema? Macar daca nu se poate asa, exista vreo alta cale sa recuperez ce am pe vechile HD uri? Multumesc.

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

      Am inteles asa:
      Ai un PC care iti functioneaza. Iar cand bagi in el HD vechi, iti apare BSOD (ecran albastru). Verifica in BIOS prioritatea de bootare, sa booteze de pe HD calculatorului si nu de pe cele doua.

  16. ciobotaru mircea

    Am citit comentariile si concluzionez ca e dificil sa ai doua harduri cu doua sisteme de operare in Windows .Sunt utilizator Linux si acolo nu exista asa ceva pentru ca fiecare ,,aroma” de linux vine cu GRUB in fisierele de instalare .E foarte simplu :alegi ce sistem de operare sa se incarce .

  17. ciobotaru mircea

    incercati si FREEFILESYNC

  18. marian

    buna am cumparat un hdd de 1 t si numi vede hdd my compiuter ce trebuie sa fac multumesc

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

      4 comentarii mai sus este raspunsul.

  19. STEFANESCU FLORIN

    Buna.Am un pc-asrock i5,pe care am instalate 2 hdd,unul de 160 G pe care este instalat windows iar urmatorul este de 250 G.Amandoua functioneaza ok,pc-ul merge ok.Am facut rost de un alt hdd,de 160 G,functional,care are instalat pe el win 7,si pe care vreu sa il adaug in unitate,impreuna cu cele doua mentionate anterior.OK,am inteles ca trebuie sa il formatez si stiu ca sistemul va buta din cel de 160 pe care am instalat windows-ul,dar eu vreau sa stiu daca il pot instala si pe acesta,dupa ce il formatez,fara sa trebuiasca sa reinstalez windows-ul.Mentionez ca acest hdd va fi pentru a avea mai mult spatiu,ca de bine ,de rau,rami am 12 Gb.Ai idee cum pot face asta?daca il formatez si il instalez,sistemul il va recunoaste din prima,sau trebuie procedat altfel?Mersi anticipat.

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

      Formateaza-l linistit. Sistemul il va recunoaste.

  20. Val

    Dupa montarea unui al doilea HDD, Pc-ul nu mai booteaza in Win 7, ci doar in BIOS. Care este cauza? In BIOS este setata corect ordinea de boot-are.

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

      Eu merg pe ideea ca nu ai montat corect HDD. Verifica cablurile daca sunt introduse corect.

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.