SSD (Solid State Drive) – este un dispozitiv diferit, daca comparm cu HDD obisnuit. Unele lucruri tipice, pe care le facem cu HDD, nu ar trebui sa le facem cu SDD. Despre aceste lucru si vom vorbi in acest articol. Vezi si ce este SSD (Solid State Drive) si ce ar trebui sa stiu despre el
Nu defragmenta
Nu defragmenta SDD. Acestea au numar limitat de cicluri de scriere – iar defragmentarea face mai multe rescrieri in timpul mutarii fisierelor suprascrise.
In plus, dupa defragmentarea SDD nu vei observa modificari in viteza de operare. Defragmentarea pe hard disk mecanic este utila, deoarece reduce cantitatea de informatii necesare pentru citire.
Pe SSD mecanica nu este folosita. Dispozitivul doar citeste informatiile, indiferent de locul in care se afla. De fapt, SSD este proiectat in asa fel, incat sa imparta datele pe memorie distribuita, in loc de a acumula intr-o zona, ceea ce duce la uzura mai rapida a SSD.
Nu folosi Windows XP, Vista si nu dezactiva TRIM
Daca ai pe calculator instalat SSD, ar trebui sa folosesti sistem de operare modern. Si anume, nu folosi Windows XP sau Windows Vista. Aceste sisteme de operare nu suporta comanda TRIM. Cand stergi un fisier in sistemul de operare vechi, acesta nu poate trimite comanda catre SSD si, astfel datele raman pe el.
Nu umple SSD
Lasa spatiu liber pe SSD, in caz contrar viteza de scriere ar putea scadea semnificativ. Acest lucru poate parea ciduat, dar, de fapt, explicatia este foarte simpla.
Cand SSD are suficient spatiu liber, acesta foloseste blocuri libere pentru a scrie informatii noi.
Cand SSD are putin spatiu liber, acesta are o multime de blocuri partial umplute. In acest caz, in timpul scrierei la inceput se citeste un anumit bloc partial umplut, se schimba locatia si se rescrie inapoi pe disc. Acest lucru se intampla cu fiecare bloc de informatii, care este folosit pentru scrierea unui fisier.
Cu alte cuvinte, scrierea intr-un bloc gol – proces foarte rapid, scrierea in unul partial umplut – o multime de operatiuni, si prin urmare functionarea lenta.
Testele demonstreaza ca ar trebui sa folosim aproximativ 75% din capacitatea SSD, pentru a echilibra balansul intre performanta si cantitatea de informatii stocate. Astfel, pe un SSD de 128 GB lasa liber 28 GB.
Limiteaza scrierea pe SSD
Pentru a prelungi durata de viata a SSD, ar trebui sa reduci pe cat posibil numarul de operatiuni de scriere pe SSD. De exemplu, poti face acest lucru setand ca fisierele temporare sa fie scrise pe hard disk obisnuit, daca il ai pe calculator. Ar fi bine sa dezactivezi serviciul de indexare Windows – este inutil.
Unele programe nu prevad setari pentru a salva fisiere temporare pe o alta unitate, dar totusi ar trebui sa incerci sa faci acest lucru, gasind instrunctiuni corespunzatoare, facand aceste setari vei extinde in mod semnificativ durata de viata a SSD.
Nu pastra fisiere mari, care nu au nevoie de acces rapid la SSD
SSD este mai mic in dimensiuni si mai scump in pret, in comparatie cu HDD. In acelasi timp este mult mai rapid, consuma mai putina energie electrica si nu produce zgomot.
Pe SSD, mai ales atunci cand exista al doilea hard disk, ar trebuie sa pastram doar sistemul de operare, programe, jocuri – pentru care este important acces rapid si care sunt folosite in mod constant. Nu pastra colectia de melodii si filme pe SSD – pentru acces la aceste fisiere nu este nevoie de viteza mare, acestea ocupa mult spatiu si accesul la aceste fisiere este foarte rar. Daca nu ai al doilea hard disk, o idee buna ar fi sa cumperi hard disk extern pentru a stoca filme si melodii, de exemplu eu am Seagate Expansion de 2 TB si sunt foarte multumit de el.
Sper ca aceste informatii te vor ajuta sa maresti durata de viata a SSD-ului si te vei bucura de viteza acestuia.