DirectX este o componenta a sistemului de operare Windows, folosita pentru crearea jocurilor de calculator si altor aplicatii ce folosesc grafica tridimensionala.
In cazul in care aplicatia a fost creata folosind DirectX cu o versiune anume, atunci pentru rularea aplicatiei pe calculator vei avea nevoie aceasta versiune DirectX sau o versiune mai noua. Dar asta nu este totul. Pentru functionarea normala a aplicatiei, aceasta versiune trebuie sa o suporte si placa video.
Din cauza acestui motiv apar o multime de intrebari cu privire la versiunea DirectX. Multi utilizatori se intreaba cum pot afla versiunea DirectX instalata pe calculator, precum si ce versiune DirectX suporta placa video. Raspunsurile la aceste intrebari pot fi gasite in acest articol.
Cum pot afla versiunea DirectX instalata pe calculator
Metoda cea mai simpla si rapida pentru a afla versiunea DirectX instalata pe calculator este comanda dxdiag. Aceasta comanda lucreaza in toate versiunile Windows.
Deci, daca vrei sa afli versiunea DirectX, va trebui sa apesi combinatia tastelor Windows + R si in fereastra aparuta sa introduci comanda dxdiag (screenshot mai jos). Apoi ruleaza aceasta comanda apasand tasta Enter.
Ca rezultat, se va deschide o fereastra numita «DirectX Diagnostic Tool». In aceasta fereastra vei gasi informatii de baza despre calculator. De asemenea, vei gasi informatii si despre versiunea DirectX.
Cum pot afla ce versiune DirectX suporta placa video
Daca vrei sa afli ce versiune DirectX suporta placa video, vei avea nevoie de utilitarul gratuit TechPowerUp GPU-Z. Descarca acest utilitar de pe site-ul producatorului, instaleaza-l si ruleaza-l pe calculatorul tau.
Dupa rulare utilitarul GPU-Z va afisa toata informatia despre placa video. Pentru a afla versiunea DirectX suportata, vezi campul «DirectX Support» (screenshot mai sus).