Cum pot afla versiunea DirectX

DirectX este o tehnologie dezvoltata de Microsoft pentru simplificarea programarii sub sistemul de operare Windows. DirectX de obicei este folosit pentru crearea jocurilor de calculator, precum si pentru aplicatii asociate cu grafica tridimensionala.

Pentru rularea jocurilor este nevoie de instalarea DirectX nu mai mic de o anumita versiune. De exemplu, jocul poate avea nevoie de DirectX 9 sau o versiune ulterioara. Utilizatorii, care se confrunta cu o astfel de cerinta, se intreaba, cum pot afla versiunea DirectX, care este intalata pe calculator. Chiar despre aceasta intrebare si vom vorbi in acest articol.

Metoda cea mai simpla pentru a afla versiunea DirectX este rularea comenzii dxdiag. Acest lucru poate fi facut cu ajutorul casutei de cautare din meniul Start sau pe ecranul de start (ecran metro). Pentru a face acest lucru suficient sa introduci comanda dxdiag in casuta de cautare si sa deschizi programul gasit.

Cum pot afla versiunea DirectX

De asemenea, poti folosi meniul «Run». Pentru a face acest lucru apasa combinatia tastelor Windows+R si in fereastra deschisa introdu comanda dxdiag.

Cum pot afla versiunea DirectX

Dupa rularea comenzii dxdiag se va deschide o fereastra numita «DirectX Diagnostic Tool». Aici, in partea de jos a ferestrei, va fi afisata versiunea DirectX, instalata pe calculatoru tau.

Cum pot afla versiunea DirectX

De asemenea, poti utiliza aplicatii speciale pentru vizualizarea caracteristicilor calculatorului. De exemplu, poti utiliza aplicatia gratuita PC Wizard.

In aceasta aplicatie deschide rubrica «Configuration – DirectX». Aici, in partea de sus a ferestrei, va fi afisata versiunea instalata DirectX.

Cum pot afla versiunea DirectX

Cum actualizez DirectX la cea mai recenta versiune

Dupa ce ai aflat versiunea si vrei sa actualizezi DirectX, va trebui sa descarci instaler-ul de pe site-ul oficial. Pentru a face acest lucru acceseaza acest link, selecteaza limba dorita si apasa butonul «Download».

Cum pot afla versiunea DirectX

Dupa aceea site-ul va oferi sa descarci suplimentar pachete de actualizare pentru alte produse Microsoft. Apasa «No thanks and continue». Dupa aceea va incepe descarcarea instaler-ului. Dupa terminarea descarcarii ruleaza-l si urmeaza instructiunile, care vor aparea pe ecran.

Cum pot afla versiunea DirectX

De regula, instalarea celei mai recente versiuni DirectX dureaza doar cateva minute.

5/5 - (2 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Comentarii: 2
  1. Dani

    Salutare am si eu o problema. Mi-am instalat un joc(Assetto Corsa). Ma lasa sa intru in meniu sa umblu pe acolo dar cand vreau sa dau Start sa ma joc imi spune ca nu e compatibila versiunea la DirectX. Eu am o placa video GTS 250 de 512mb, iar cand scriu dxdiag si ma uit la DirectX imi spune ca am DirectX 12, iar minimul jocului este DirectX 10.1. Daca stie cineva care e problema i-as fi recunoscator daca m-ar putea ajuta.

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

      GTS 250 nu are functii pentru a rula DirectX 11. Iar faptul ca iti afiseaza versiunea DirectX 12 – este versiunea bibliotecilor instalate in sistem, acestea sunt instalate, dar nu sunt acceptate si nu sunt utilizate.

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.