Cum salvez datele de pe hard disk vechi (fara a deschide calculatorul)

Nu m-as mira (mai ales daca folosesti calculatorul o lunga perioada de timp) daca ai cateva hard disk-uri cu interfete diferite (SATA si IDE) de la calculatoare vechi, care ar putea avea informatii utile. Sau, nu neaparat utile – poate doar esti curios sa vezi ce se afla acolo, pe un hard disk cu o vechime de 10 ani.

Daca cu SATA totul este simplu – in cele mai multe cazuri un astfel de hard disk usor poate fi conectat la calculator, si in orice magazin de calculatoare se vand carcase externe pentru HDD, pentru IDE pot aparea probleme, din cauza ca aceasta interfata nu se mai foloseste in calculatoare moderne. Poti sa vezi cum se instaleaza al doilea hard disk in calculator.

Metode de a conecta hard disk pentru a transfera date

Exista trei metode pentru a conecta hard disk-ul (in orice caz pentru utilizatorul casnic):

  • Conectarea obisnuita la calculator
  • Carcasa exterioara pentru hard disk
  • Adaptor USB – SATA/IDE

Conectarea la calculator

Prima metoda este buna, cu exceptia faptului ca pe un calculator modern nu poti conecta interfata IDE, in plus, chiar si pentru SATA HDD conectarea devine complicata daca ai sistem Desktop PC tip All in One (sau mai ales laptop).

Carcasa pentru hard disk extern

Cum salvez datele de pe hard disk vechi (fara a deschide calculatorul)

Lucru extrem de util, suporta conexiunea USB 2.0 si 3.0, in carcasa 3.5 se poate conecta HDD 2.5.

Adaptor USB – SATA/IDE

Cum salvez datele de pe hard disk vechi (fara a deschide calculatorul)

In opinia mea, un lucru foarte util de a avea la dispozitie. Aceste adaptoare sunt relativ compacte si usor de transportat, permit conectarea hard disk-urilor SATA si IDE la orice calculator sau laptop, si cu interfata USB 3.0 ofera o rata acceptabila de transfer a datelor.

Ce sa aleg?

Eu personal pentru propriile scopuri folosesc carcasa externa pentru hard disk 3.5 SATA cu interfata USB 3.0. Asta din cauza ca am de a face cu diferite hard disk-uri, altfel preferam adaptor USB – IDE/SATA pentru aceste scopuri.

Adaptoare au un singur dezavantaj – hard disk-ul nu poate fi fixat. In rest, este o solutie excelenta.

De unde sa cumpar?

Carcasae pentru hard disk (Rack Hard Disk) sunt vandute in orice magazin de calculatoare; adaptoare USB – IDE/SATA nu sunt atat de raspandite, dar pot fi gasite cu usurinta in magazine online.

3.5/5 - (2 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.