Cum se activeaza sau se dezactiveaza placa video in BIOS

Utilizatorii uneori se confrunta cu situatia, cand intrebarea despre, cum in BIOS se dezactiveaza sau se activeaza placa video sau acceleratorul grafic. Aceasta intrebare poate aparea nu doar cand placa video nu functioneaza. De fapt, calculatoarele moderne pot avea doua placi video, si nu una ca predecesorii sai – integrata si dedicata. Doar ca de regula numai una dintre ele intr-un moment dat poate sa functioneaze, si astfel apare necesitatea de a modifica modul de afisare a informatiilor video pe monitor astfel, ca sa fie efectuat de pe alta placa video. Pentru a face acest lucru trebuie o placa video sa o dezactivezi, si pe a doua sa o activezi. Vezi si: Ce inseamna placa video dedicata

Activare placa video pe un calculator desktop

Daca esti posesorul unui calculator desktop, poti avea doua placi video: una – integrata in placa de baza, a doua – instalata intr-un slot de pe placa de baza (aceste placi sunt numite dedicate). Daca utilizezi placa video integrata, iar dupa un timp ai achizitionat o placa dedicata, posibil sa te intalnesti cu urmatoarea problema – cum se dezactiveaza placa video in BIOS si cum se schimba modul de afisare astfel, incat sa fie afisat cu o placa video dedicata mult mai puternica.

De obicei nu apar probleme in timpul activarii sau dezactivarii placii video in BIOS – monitorul va functiona cu placa video, la care este conectat. Doar ca aceasta activare/dezactivare in modul automoat nu intotdeuna este posibila. In unele versiuni de BIOS utilizatorul trebuie manual sa seteze placa video dorita, si cealalta sa o dezactiveze. De multe ori pentru a rezolva aceasta problema pot fi utilizate optiunile BIOS.

Sa vorbim mai pe larg despre acest subiect. De obicei nu este nimic complicat. Optiunile BIOS sau UEFI, concepute pentru activarea acceleratorului grafic pot avea denumiri diferite. De exemplu, poti fi optiuni Primary Display sau Init Display First in rubrica configurarii placii de baza. Posibile optiuni sunt Onboard, PCI, AGP sau PCI-E (in functie de ce magistrala se foloseste pe placa de baza). Alegerea optiiunii PCI-E, de exemplu, permite activarea placii video dedicate PCI-Express.

Activare placa video pe laptop

Multe laptopuri moderne, la fel ca calculatoarele desktop, sunt echipate cu doua placi video – integrata si dedicata. Placa video integrata a laptopului de obicei se afla in chipset sau chiar in procesor. Aceasta placa video are un consum redus de energie, dar in acelasi timp se poate lauda cu performante ridicate. Astfel, destul de des laptopurile sunt echipate cu o a doua placa video, dedicata. Aceasta placa video este mai potrivita pentru aplicatii, care necesita cerinte grafice ridicate, de exemplu, pentru jocuri de calculator.

Din cauza constructiei laptopului, in care monitorul este incorporat in carcasa, selectarea placii video doritenu poate fi efectuat ca si in cazul calculatorului desktop – comutarea cablului. Aceasta operatiune de obicei trebuie sa o faca utilizatorul. Exista, totusi, modele de laptopuri, care pot in mod automat comuta placa video in functie de aplicatii utilizate in sistemul de operare, de exemplu, activarea placii video dedicate daca se ruleaza un joc sau dezactivarea la pornirea unei aplicatii de birou. Daca laptopul nu are aceasta optiune, de multe ori pentru a utiliza placa video dedicata, utilizatorul trebuie in BIOS sa dezactiveze placa video integrata.

Deci, cum se dezactiveaza placa video in BIOS? In primul rand, ar trebui sa mentionez, ca nu intotdeauna pentru a activa sau dezactiva placa video trebuie sa intri in BIOS. De fapt, pentru a comuta placa video pe laptop de obicei sunt utilizate utilitare speciale. Daca laptopul este echpat cu chipset AMD si placa video integrata ATI/AMD, comutarea se poate face utilizand utilitarul Catalyst Control Center. Pentru alegerea placii video pe laptopuri cu procesor Intel si placa video nVideo se utilizeaza programul «NVIDIA Control Panel».

Daca ai laptop cu procesor Intel si placa video dedicata ATI/AMD, pentru comutarea automata placii video va trebui sa alegi varianta Switchable in optiunea Display Mode din BIOS. Te-ar putea interesa si: Cum intru in BIOS

Rezumat

Activarea, dezactivarea sau comutarea placii video pe un calculator desktop de obicei se realizeaza in mod automat. In cazurile, cand comutarea placii video in mod automat nu este posibila, precum si in cazul utilizarii laptopurilor se folosesc programe speciale sau optiunile BIOS. Sper, ca acest articol te va ajuta sa intelegi, cum se activeaza si se dezactiveaza placa video in BIOS.

4.3/5 - (3 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Comments: 4
  1. Andrei

    Nu imi apare optiunea Display Mode in BIOS dece?

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

      Cauta alta optiune, ce are legatura cu grafica.

  2. AjutorIT

    am si eu o problema in nvidia control panel inainte puteam selecta placa video la 3d setting] si acum nu mai pot presupun ca am facut eu ceva si scrie ca nvidia 3d setting are not compatible with integrated graphics si am cautat pe google si am gasit pe un forum si cel cu problema a rezolvat si spunea ca era dezactivata placa din bios,eu am un laptop lenovo ideapad gaming 3 si in bios nu gasesc placa video dedicata,doar ceva de la intel dar nu scrie clar ca e placa video sau ceva legat de procesor si daca ma poti ajuta cumva

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

      Si daca reinstalezi driverul nVidia?

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.