Placa video (accelerator video, accelerator grafic) – este una dintre componente principale a calculatorului modern. Placa video este responsabila pentru afisarea imaginii pe ecranul calculatorului. Astfel, functionarea calculatorului fara aceasta nu este posibila.
Placile video sunt de doua tipuri: dedicata si integrata (incorporata). Multi utilizatori se intreaba, ce inseamna placa video dedicata si cu ce difera de una integrata. In acest articol vom analiza ce inseamna placa video dedicata si integrata, precum si unele caracteristici de utilizare a acestora.
Placa video integrata – este placa video care este integrata (incorporata) in chipset-ul placii de baza sau procesor. Cu alte cuvinte, placa video integrata este parte integrata a altui cip (procesor sau chipset). Aceasta placa nu poate fi inlocuita fara a inlocui placa de baza sau procesorul.
Placa video dedicata – este o placa separata. Placile video dedicate au propriul procesor grafic, care efectueaza procesarea imaginii. In plus, placile video dedicate au propria memorie video. Datorita acestor caracteristici placile video dedicate pot oferi performanta mai buna.
Majoritatea procesoarelor moderne, atat de la Intel, cat si de la AMD, sunt echipate cu grafica integrata (placa video). Dar, disponibilitatea placii grafice depinde de chipset-ul. De exemplu, toate procesoarele Sandy Bridge sunt echipate cu placi integrate, dar sa foloseasca grafica integrata pot doar calculatoarele echipate cu placa de baza pe chipset-ul Z68.
Pe laptop-uri exista situatii cand placa video dedicata si integrata sunt disponibile pentru utilizator in orice moment. Utilizatorul poate comuta programatic intre placa video dedicata si integrata, chiar si fara a reporni calculatorul. Acest lucru permite pornirea placii video dedicate doar cand este nevoie, iar in rest folosirea placii video integrate, care consuma mai putina energie.
Pentru a intelege pe deplin ce este placa video dedicata si cu ce difera de cea integrata, sa analizam principalele avantaje fiecarei placi.
Avantajele placilor video integrate:
- Consum redus de energie. Laptop-urile cu grafica integrata pot functona mai mult de la o singura incarcare a bateriei.
- Zgomot redus. Placa video integrata, spre deosebire de dedicata, nu necesita montarea ventilatoarelor suplimentare.
- Calculatoarele cu grafica integrata costa mult mai ieftin. Incorporarea acceleratorului grafic in procesor este mult mai usor si mai ieftin, in comparatie cu producerea unei placi grafice complete.
Avantajele placilor video dedicate:
- Placa video dedicata poate fi inlocuita fara a inlocui alte componente din calculator. Mai mult decat atat, in calculatorul desktop inlocuirea placii video este o procedura atat de simpla, incat o poate inlocui oricine.
- Placa video dedicata ofera utilizatorului performata mare. Grafica integrata se dezvolta foarte rapid, iar cele mai recente modele ofera rezultate excelente. Si totusi, niciodata nu vor reusi sa depaseasca performanta placilor grafice dedicate.
- Intr-un calculator pot fi folosite mai multe placi video dedicate. Datorita modulului SLI si Crosfire intr-un calculator pot fi montate mai multe placi video. Ceea ce la randul sau permite o performanta mai mare a partilor grafice din calculator.
- Placile video dedicate pot lucra cu rezolutii foarte mari si mai multe monitoare. Daca vrei sa utilizezi monitor de inalta rezolutie sau mai multe monitoare, va trebui sa utilizezi o placa video dedicata.
De unde pot cumpara o placa video dedicata pentru laptop ca sa o schimb pe cea veche? Nu gasesc astfel de oferte!
Pentru laptop nu stiu de unde, deoarece nu se recomanda. In plus, pentru laptop mai mult de un HDD si un RAM nu prea poti schimba.
Am pe laptop o placâ video dedicatâ nvidia ge force 310 m la 64 bit si vreau sa intreb dacâ exista vreun tip de placâ la cel putin 128 bit sau mai mult?
GTX 1050, GTX 1060, GTX 1070, GTX 1080, RX 460, RX 470, RX 480, Quadro P3000, Quadro P4000, Quadro P5000