Printre altele, Windows 11 contine aplicatia actualizata «Ceas» (fosta «Alarme si ceas»), care pe langa cronometrul si ceasul cu alarma include si «Sesiuni de productivitate», un fel de implementarea tehnicii Pomodoro de la Microsoft.
Chiar despre functia «Sesiuni de productivitate» va fi vorba in acest articol. Functionarea altor functii, sper ca nu creeaza dificultati. Si anume, alarma functioneaza aproape la fel ca in versiunea anterioara a sistemului (mai multe informatii: Cum setez alarma pe calculator sau laptop), iar functia contor de timp, cronometru si ceas international n-ar trebui sa creeze probleme.
Functia «Sesiuni de productivitate»
Dupa prima pornire aplicatiei «Ceas», care poate fi pornit prin meniul Start sau utilizand cautarea Windows 11, pe ecranul «Bun venit la sesiunile de concentrare» (nu stiu de ce se numeste asa) suficient sa apesi butonul «Introducere».
Si acum despre, cum aceasta functie este implementata si cu ce este utila:
- In mod implicit, sesiuni de productivitate sunt configurate astfel, incat sa poti rula doua sesiuni a cate 30 de minute fiecare (poti si mai mult, dar in mod implicit «Obiectivul zilei» — 1 ora), timp in care se presupune o munca asupra sarcinii (spre sfarsitul «sesiunii» vei auzi o notificare).
- Obiectivul zilei poate fi configurat, apasand pictograma cu imaginea creion din rubrica «Progresul zilnic».
- In setarile aplicatiei «Ceas» poti configura perioada de munca productiva (de exemplu, schimba timpul de la 30 de minute la altul), timpul de odihna intre perioade, precum si configura alte setari: activa sau dezactiva alte notificari, informatii de la Microsoft To Do (necesita conectarea la contul Microsoft in aplicatia «Ceas»), integrarea cu Spotify. Tot aici poti schimba sunete de notificare.
- Butonul marcat pe imaginea de mai jos in «Sesiuni de productivitate» permite crearea unui widget al aplicatiei «Ceas», care este afisat deasupra altor ferestre.
Nu sunt sigur ca functia va fi utila pentru un numar mare de utilizatori (si lor recomand sa incerce), dar pentru cei, care anterior au folosit aplicatii de la parti terte care implementeaza «Metoda pomodoro», ar putea sa renunte de la implementarea terte pentru a trece la utilizarea instrumentului incorporat in Windows 11.