BIOS – este un set de programe, care sunt stocate intr-un chip special de pe placa de baza. Scopul BIOS-ului este de a porni calcuatorul, verifica performanta sa si porni sistemului de operare. In unele cazuri apare necesitatea de update de BIOS. De exemplu, pentru a adauga suport pentru noile procesoare, care au aparut dupa lansarea placii de baza. In acest articol voi explica cum putem face update de BIOS.
Asigura-te ca intr-adevar ai nevoie de update de BIOS
Update de BIOS – intotdeauna este un risc. Cea mai mica eroare sau cadere de energie electrica poate duce la defectiunea placii de baza.
Cand NU ai nevoie de update de BIOS:
- Calculatorul ruleaza fara probleme;
- Nu ai experienta in intretinera calculatoarelor;
- Ai intreruperi dese de energie electica.
Afla versiunea BIOS, care este instalata pe calculator
Inainte de a trece la update de BIOS, afla versiunea instalata in acest moment.
Pentru a face acest lucru deschide linia de comanda Windows (poti face cu ajutorul comenzii «CMD») si introdu comanda «systeminfo».
Dupa introducerea comenzii «systeminfo» pe ecran vor aparea informatii despre sistemul tau. Vei putea vedea si versiunea BIOS.
Cauta cea mai recenta versiune de BIOS pe site-ul producatorului placii de baza
Gaseste cea mai recenta versiune de BIOS pentru placa de baza. Pentru a face acest lucru intra pe pagina producatorului cu descrierea placii tale de baza. Acolo vei gasi o sectiune «Descarcari» (Downloads) sau «Suport» (Support). In acea sectiune vei gasi drivere, precum si cea mai recenta versiune de BIOS pentru placa de baza.
Daca este disponibila o versiune mai noua – descarc-o pe calculator.
Update BIOS
Procesul de update de BIOS difera in functie de versiunea BIOS, precum si de producatorul placii de baza. Din acest motiv nu exista instructiuni pentru toate cazurile. Inainte de a face update gaseste instructiunea (manualul de utilizare) pe site-ul producatorului placii de baza si urmeaza toate instructiunile.