Windows nu recunoaste al doilea Hard Disk

Daca dupa reinstalarea Windows 7 sau 8.1, precum si dupa actualizarea la Windows 10 calculatorul nu recunoaste al doilea hard disk sau a doua partitie logica de pe disc, in acest articol vei gasi doua metode pentru a rezolva problema. De asemenea, metodele descrise ar trebui sa ajute, daca ai instalat al doilea hard disk sau SSD, el este vazut in BIOS (UEFI), dar nu este vazut in Windows Explorer.

In cazul in care al doilea hard disk nu este afisat in BIOS, si sa intamplat dupa ce ai facut ceva in interiorul calculatorului sau pur si simplu dupa instalarea celui de-al doilea hard disk, recomand in primul rand sa verifici daca ai conectat totul corect: Cum instalez al doilea hard disk in calculator.

Cum se «activeaza» al doilea hard disk sau SSD in Windows

Tot ce ai nevoie pentru a rezolva problema cu hard disk-ul, care nu este recunoscut – utilitarul incorporat «Gestionare disc», care este prezent in Windows 7, 8.1 si Windows 10.

Pentru pornirea lui apasa tastele Windows + R de pe tastatura (unde Windows – tasta cu emblema coresunzatoare), si in fereastra aparuta «Executare» introdu diskmgmt.msc si apoi apasa Enter.

Dupa o scurta initiere se va deschide fereastra gestionare disc. In ea, in partea de jos a ferestre, trebuie sa vezi daca exista discuri, care contin urmatoarele informatii.

  • «Nu exista date. Nu este initializat» (in cazul in care HDD fizic sau SDD nu este recunoscut).
  • Exista zone pe hard disk, in care se afiseaza «Nealocat» (in cazul in care este o partitie a discului fizic).
  • Daca nu este nici una nici alta, iar in loc de asta vezi o partitie RAW (pe un disc fizic sau o partitie logica), precum si o partitie NTFS sau FAT32, care nu se afiseaza in Explorer si nu are o litera de unitate – pur si simplu apasa pe ea cu butonul drept la mouse-ului si selecteaza «Formatare» (pentru RAW), sau «Aloca litera unitatii» (pentru partitia formatata).

In primul caz, apasa cu butonul drept al mouse-ului pe numele discului si selecteaza «Initializare disc». In fereastra, care va aparea selecteaza structura de partitie – GPT (GUID) sau MBR (in Windows 7 aceasta optiune poate sa nu apara).

Eu recomand MBR pentru Windows 7 si GPT pentru Windows 8.1 si Windows 10 (cu conditia, ca sunt instalate pe un calculator modern). Daca nu esti sigur, alege MBR.

Dupa finalizarea initializarii discului, vei primi o zona «Nealocat» – adica al doilea din cele doua cazuri descrise mai sus.

Pasul urmator pentru primul caz si singurul pentru cel de-al doilea – apasa cu butonul drept al mouse-ului pe zona nealocata, si selecteaza «Volum simplu nou».

Dupa aceea va trebui doar sa urmezi instructiunile: sa atribui o litera, sa selectezi un sistem de fisiere (daca nu gresesc, este NTFS) si dimensiunea.

Ceea ce priveste marimea – in mod implicit noul disc sau partitia vor ocupa tot spatiul liber. Daca vrei sa creezi mai multe partitii pe un disc, specifica manual dimensiunea (mai putin din spatiul liber disponibil), si apoi parcurge aceleasi pasi cu spatiul nealocat ramas.

Dupa finalizarea tuturor pasilor, al doilea disc va aparea in Windows Explorer si va deveni disponibil pentru utilizare.

Facem al doilea hard disk vizibil utilizand linia de comanda

Atentie: urmatoarea metoda o voi descrie doar ca scop informativ. Daca nu te-au ajutat metodele descrise mai sus, si nu intelegi comenzile de mai jos, mai bine sa nu le folosesti.

De asemenea, vreau sa specific, ca pasii descrisi fara modificari sunt aplicabile pentru discurile de baza fara partitii extinse.

Porneste linia de comanda cu drepturi de administrator (vezi: Cum se deschide linia de comanda in Windows 10), si apoi introdu in ordine comenzile:

  1. diskpart
  2. list disk

Memoreaza numarul discului, care nu este recunoscut, sau numarul acelui disc (in continuare – N), partitia care nu se afiseaza in Explorer. Introdu comanda select disk N si apasa Enter.

In primul caz, cand nu este recunoscut al doilea disc fizic, utilizeaza urmatoarele comenzi (atentie: datele vor fi eliminate. Daca discul nu este recunoscut, dar pe el sunt date, nu facea ce este descris, probabil, suficient sa aloci o litera pentru disc sau sa folosesti programe pentr restaurarea partitiilor pierdute).

  1. clean (curata discul. Datele vor fi pierdute
  2. create partition primary (aici poti seta parametrii size=S, setand dimensiunea partitiei in megabiti, daca faci mai multe partitii).
  3. format fs=ntfs quick
  4. assign letter=D (aloca litera D).
  5. exit

In al doilea caz (exista o zona nealocata pe un hard disk, care nu este vazut in Explorer) utilizeaza aceleasi comenzi, cu exeptia clean (curatarea discului), astefl crearea unei partitii va fi efectuata in locatia nealocata a discului fizic selectat.

Nota: in metoda cu linia de comanda au am descris doar cele de baza, cele mai probabile variante, dar sunt si altele, asa ca parcurge pasii descrisi doar in cazul, daca stii ce faci. De asemenea, nu uita de salvarea datelor. Mai multe informatii despre lucrul cu partitii utilizand Diskpark poti vedea pe pagina oficiala Microsoft Crearea unei partitii sau a unui disc logic (in limba engleza).

4.7/5 - (20 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.