De ce se incalzeste laptopul

Laptop – este acelasi calculator, doar ca din cauza dimensiunii, si ca urmare, componentelor situate mai aproape, riscul de supraincalzire este mult mai ridicat in comparatie cu calculatoarele desktop.

In laptopuri sunt utilizate sitsteme de racire formate din radiatoare, tuburi si ventilatoare. Spatiu in laptop este mic si deschiderile de aerisire sunt mici, astfel acestea foarte repede se infunda cu praf, care se preseaza si devine ca un dop. Laptopul se incalzeste, se inchide brusc, nu functioneaza corespunzator, si poate chiar sa arda de la supraincalzire.

Pentru functionarea normala a componentelor laptopului trebuie sa eliminam la timp supraincalzirea si cauzele sale, adica sa curatam ventilatoarele de praf cel putin o data pe an. Pentru monitorizarea temperaturii componentelor din interioru laptopului pot fi folosite diferite programe de monitorizare (Everest, Hardware Monitor, etc).

Exista mai multe semne de supraincalzire, in functie de componente. Mai jos voi prezenta cele mai frecvente:

1. Laptopul dintr-o data se opreste. Oprirea laptopului este produsa de protectia de la supraincalzire. Ar fi indicat sa ne uitam in BIOS. In BIOS putem sa vedem temperatura unitatii de baza a laptopului, in cazul in care aceasta optiune este implementata.

2. Mereu se blocheaza si se restarteaza. Cel mai probabil, problema este din cauza supraincalzirei placii video.

3. Ventilatoarele produc zgomot puternic. In cazul in care a aparut aceasta problema, inseamna ca sistemul de racire are nevoie de curatare sau inlocuire, in special in cazul in care laptopul inainte nu producea zgomot puternic.

4. Carcasa fierbinte. In cazul in care carcasa se incalzeste mult mai tare, decat inainte, ar trebui sa-i acorzi atentie, mai ales daca exista semnul anterior. Curatarea ventilatoarelor si sistemului intreg de racire, in cazul in care carcasa se incalzeste puternic, pur si simplu este necesara.

5. Datele de pe hard disk sunt citite mai incet sau chiar nu pot fi citite, ar trebui sa acorzi atentie la temperatura hard disk-ului.

5/5 - (1 vote)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.