De ce se supraincalzeste laptopul

Supraincalzirea laptopului este una din principalele probleme, care apar in timpul functionarii. In acest articol vom analiza principalele probleme a supraincalzirei laptopului si cum se rezolva aceasta problema.

Cauza principala a supraincalzirei laptopului este praful. La fel ca si calculatorul desktop in timpul expluatarii laptopul acumuleaza in interiorul sistemului de racire cantitati mari de praf. Ca urmare apar probleme cu racire.

Laptop plin de praf
Laptop plin de praf

Cum aflu daca laptopul se supraincalzeste

Exista cateva semne care indica supraincalzirea:

  • Laptopul a inceput sa produca zgomot puternic. Cresterea nivelului de zgomot este o caracteristica a supraincalzirei. Viteza rotarii ventilatoarelor din interiorul laptopului se reglementeaza in functie de temperatura componentelor din interior. Daca din cauza prafului sau altor cauze sistemul de racire nu functioneaza corect, ventilatorul va functiona constant la viteza maxima, si ca urmare va produce zgomot puternic. Cresterea nivelului de zgomot in timpul sarcinilor puternice este ceva normal. Daca laptopul produce zgomot puternic imediat dupa pornire, atunci inseamna ca exista probleme cu sistemul de racire.
  • Incalzirea puternica a carcasei. O alta caracteristica a supraincalzirei.
  • Blocarea si functionarea instabila. Problemele cu sistemul de racire neaparat vor conduce la functionarea instabila.
  • Valuri sau linii pe ecranul laptopului. Valuri de pe ecran pot semnala probleme cu supraincalzirea procesorului sau placii grafice.
  • Nu functioneaza unele sau toate porturile. Probleme cu USB si alte porturi de asemenea poate fi cauzata de supraincalzire.
  • Se restarteaza sau se stinge singur. Supraincalzirea procesorului duce la stingera sau repornirea laptopului.

Ce sa fac daca laptopul se supraincalzeste

In cazul unor probleme grave cu supraincalzirea, de exemplu, daca laptopul se restarteaza sau functioneaza instabil, trebuie neaparat contactat un centru de service. O astfel de supraincalzire mai devreme sau mai tarziu va duce la defectiunea procesorului sau altor componente. Iar o astfel de reparatie poate fi nu cu mult mai ieftina decat cumpararea unui laptop nou.

Daca supraincalzirea laptopului nu este critica si apare doar in timpul sarcinilor puternice, atunci pot fi luate masuri pentru a imbunatati eficienta de racire a laptopului.

  • Nu plasa laptopul pe o suprafata moale. Pe suprafete moi gaurile in partea de jos a laptopului se inchid, iar eficienta de racire se reduce foarte mult.
  • Cumpara un suport special sau o masa pentru laptop cu racire activa. Suportul sau masa cu racire activa  (ventilator) este cea mai eficienta solutie pentru supraincalzire. Singurul dezavantaj este cresterea nivelului de zgomot. Pe langa racirea laptopului aceste dispozitive au unele avantaje, cum ar fi port USB incorporat, cititor de carduri, difuzoare.
  • Utilizeaza grafica incorporata. In cazul in care laptopul ofera posibilitatea de a comuta intre placa grafica integrata si dedicata, utilizeaza placa grafica dedicata cat mai putin posibil. Folosind grafica integrata vei reduce semnificativ temperatura procesorului.
Suport cu racire activa
Suport cu racire activa

Pentru a afla temperatura laptopului si a componentelor poti instala aplicatia gratuita Hwmonitor. Aceasta aplicatie este o unealta de diagnostic, care lucreaza cu senzorii de pe placa de baza si monitorizeaza cutetii, temperatura si viteza de rotatie a ventilatoarelor.

5/5 - (1 vote)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Comentarii: 2
  1. Alexandru Ionut

    Foarte ok articolul. In afara faptului ca ventilatorul este plin de praf, se va crea un „ghem” de praf si scame in acel orificiu unde trebuie sa iasa aerul cald impins de ventilator. Blocandu-se acea cale, e si normal sa se inchinga. Nu stiu daca la absolut toate modelele de laptop de pe piata, dar daca vrem sa eliminam acel ghem de praf, trebuie sa detasam radiatorul si acea conducta termica care duce exact catre zona de iesire a aerului. Este recomandat sa facem asta odata cu curatarea ventilatorului.

    Singura chestie e ca odata detasat radiatorul, trebuie sa schimbam si pasta termica.

  2. Claudia

    Si al meu se pusese pe urlat intr-o vreme si i-am cumparat niste memorie in plus (adica inca 2Gb pe langa cei 2 pe care ii avea) si cu ocazia montarii l-am si desfacut. Ma asteptam sa aiba ventilatorul plin de praf, dar n-a fost asa… Cu toate astea i-am ”suflat” putin in pene :D

    Dupa upgrade-ul de memorie foarte rar mai urla insa de incalzit se incalzeste la fel… daca-mi plasez cafeaua in stanga langa ventilator, o mentine calda :D

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.