Problema, care consta in faptul, ca laptopul se inchide in timpul jocurilor sau altor sarcini puternice, este una dintre cele mai frecvente in randul utilizatorilor. De regula, inchiderea se asociaza cu incalzirea laptopului si zgomot puternic a ventilatoarelor. Astfel, motivul cel mai probabil este supraincalzirea laptopului. Pentru a preveni defectarea componentelor electronice, laptopul se opreste automat cand atinge o temperatura anume.
Mai multe informatii despre cauzele de incalzire si modul de a rezolva problema poti citi in articolul de ce se supraincalzeste laptopul.
Cauza incalzirei
In ziua de astazi laptopurile au rata destul de ridicata de productivitate, doar ca de multe ori propriul sistem de racire nu poate face fata caldurei. In plus, gaurile de ventilatie a laptopului, in cele mai multe cazuri, se afla pe partea de jos, si deoarece distanta pana la suprafata (masa) este de doar cateva milimetri, caldura, generata de laptop, pur si simplu nu are timp sa se disipeze.
Folosind laptopul trebuie sa respecti cateva reguli simple: nu folosi laptopul pe o suprafata moale inegala (cum ar fi patura), pe genunci, cu alte cuvinte, nu bloca gaurile de ventilatie de pe partea de jos a laptopului. Metoda cea mai recomandata pentru a folosi laptopul este pe o suprafata neteda (de exemplu, masa).
Despre supraincalzirea laptopului pot semnala urmatoarele caracteristici: sistemul «incetineste» sau laptopul se inchide complet – se activeaza sistemul de protectie incorporat. De obicei, dupa racire (de la cateva minute pana la o ora) laptopul functioneaza normal.
Pentru a afla daca inchiderea laptopului este din cauza supraincalzirei, utilizeaza instrumente speciale, cum ar fi Open Hardware Monitor (site: http://openhardwaremonitor.org). acest program este gratuit si permite monitorizarea temperaturei, vitezei ventilatoarelor, tensiunei sistemului, vitezei de incarcare a datelor. Instaleaza si ruleaza utilitarul, apoi ruleaza jocul (sau aplicatia care provoaca inchiderea). Programul va detecta indicatorii sistemului si vei putea afla daca din cauza supraincalzirei apare inchiderea laptopului.
Cum sa lupti cu supraincalzirea?
Metoda cea mai buna pentru a rezolva problema cu supraincalzirea laptopului – utilizarea suportului cu racire activa. In astfel de suprt sunt montate (de regula) doua ventilatoare, ceea ce ofera eliminarea suplimentara a caldurei. In vanzare pot fi gasite diferite tipuri de suporturi. In plus, aceste suporturi tot mai des sunt echipate cu optiuni, de exemplu: porturi USB, difuzoare incorporate, etc, ceea ce ofera laptopului mai multa comoditate.
Daca chiar si cu utilizarea suportului de racire laptopul se inchide, probabil ca a venit timpul pentru o curatare de praf. Praful poate provova probleme laptopului: pe langa reducerea productivitatii, duce la defectarea elementelor sistemului. Curatarea de praf poti face singur, in cazul in care garantia laptopului a expirat, iar daca nu ai destule abilitati, mai bine sa apelezi la specialisti.