Sistemul de operare DOS pe laptop: ce este

Alegand un laptop nou, multi utilizatori se confrunta cu denumirea DOS sau Free DOS. Aceasta denumire poate fi intalnita in caracteristicile multor dispozitive moderne, in timp ce nicaieri nu se explica, ce inseamna aceasta denumire. In acest articol voi explica, ce este sistemul de operare DOS pe laptop, pentru ce producatorii il instaleaza si dece sa cumperi un calculator sau laptop cu acest sistem de operare.

Ce este sistemul de operare DOS

Abrevierea DOS (Disk Operating System) este un sistem de operare, orientat pentru unitati de disc, de exemplu, dischete sau hard disk-uri.

Sistemul de operare DOS de obicei suporta mai multe sisteme de fisiere si permite utilizatorului sa citeasca si sa scrie date in fisiere pe unitatile conectate la calculator. In plus, sistemul de operare DOS ofera functionarea altor functii a calculatorului. Adica, controleaza afisarea informatiilor pe ecran, porturi, operatii cu memoria si programe rulate.

Aparitia termenului DOS se datoreaza primelor versiuni a calculatoarelor, care nu au fost echipate cu hard disk si functionau pe baza sistemelor de operare fara disc. Aceste calculatoare necesitau incarcarea datelor cu ajutorul benzilor magnetice, jumperilor sau tastaturii, si lucrau pe ei doar utilizatorii cu experienta.

Primele sisteme de operare pe disc au aparut la inceputul anilor 60 si au fost utilizate pana la sfarsitul anilor 80. In acest timp au aparut diferite sisteme de operare, care se incadreaza sub definitia termenului DOS. Cele mai cunoscute dintre ele sunt:

  • MS-DOS – sistemul de operare de la Microsoft, care se bazeaza pe 86-DOS de la Seattle Computer Product. Prima data a aparut in anul 1981 si s-a folosit pana la mijlocul anilor 90, cand a fost inlocuit cu primele versiuni de Windows.
  • PC DOS – sistemul de operare de la compania IBM. A aparut in anul 1981 ca o versiune actualizata a versiunii MS-DOS 1.0
  • Free DOS – sistemul de operare gratuit cu codul sursa deschis, dezvoltat de programatorul Jim Hall. Prima versiune oficiala a aparut in anul 2006.

In ziua de astazi sistemele de operare a familiei DOS sunt inlocuite cu sisteme de operare grafice, cum ar fi Windows, Linux, MacOS si altele.

Sistemul de operare Free DOS pe laptop

Chair daca sistemul de operare DOS este invechit, acesta inca se foloseste in anumite domenii. Cel mai adesea se foloseste chiar Free DOS. Are codul sursa deschis si este distribuit gratuit, ceea ce il face un instrument util pentru dezvoltare. De exemplu, Free DOS de multe se foloseste in echipamente industriale.

O alta sfera a utilizarii Free DOS – calculatoare si laptopuri, pe care Free DOS se instaleaza din fabrica ca un sistem de operare standard. Acest lucru se face pentru a nu instala pe calculator sistemul de operare Windows.

Refuzul de a instala Windows permite producatorilor sa scada pretul dispozitivului. Aceasta abordare este folosita de catre multi producatori de laptopuri si calculatoare, de exemplu, Dell, Asus, HP, Samsung si Lenovo. In plus, Free DOS ca un sistem de operare standar de asemenea poate utiliza Linux. In acest caz, obiectivul este acelasi – renuntarea la Windows pentru a reduce pretul.

Pentru cumparatorul laptopului sistemul de operare DOS inseamna doar un singur lucru – va trebui sa instaleze Windows, deoarece nu este posibila utilizarea unui calculator cu sistemul de operare DOS in conditii moderne. Daca vrei un dispozitiv, pe care il vei putea folosi imediat dupa achizitie, va trebui sa alegi un model cu sistemul de operare Windows preintalat, sau macar Linux.

5/5 - (87 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Comentarii: 2
  1. AS

    Buna,
    Care sunt comenzile din DOS pt a putea instala, un sistem WINDOWS, cu licenta de pe un STICK, caci ar trebui sa schimb de pe partitia C pe PORTUL USB, dar nu stiu care sunt pasii!
    Multumesc,
    A.S.

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

      Vezi articolul Cum instalez Windows 10 de pe stick USB. In Windows 11 pasii sunt identici.

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.