Portalul Windows Central a publicat un top a celor mai buni antivirusi gratuiti in anul 2020, care pot fi utilizate ca o alternativa demna pentru Windows Defender.
Jurnalista Nicole Johnston a impartasit recomandarile sale privind inlocuirea antivirusului incorporat Windows 10 cu un produs gratuit de la parti terte.
Windows Defender este preinstalat in toate calculatoarele Windows 10. Acesta este o protectie demna, care impiedica cu succes patrunderea unui numar mare de programe periculoase in spatiul digital si ruleaza foarte bine in fundal. Multi utilizatori sunt de parere ca Windows Defender este suficient pentru protectia calculatorului, in timp ce altii prefera functii suplimentare, incluse in programe terte. Eu recomand pentru utilizare Avast Free Antivirus. Avast include functii gratuite, cum ar fi manager de parole, antiphishing si VPN (Avast SecureLine VPN). Si daca tu sau copiii tau va jucati in jocuri online, atunci cu siguranta va placea modulul Nu deranjati Avast.
- Cea mai buna optiune: Avast Free Antivirus
- Cel mai bun antivirus de baza: Bitdefender Antivirus Free
- Solutia cea mai usoara: Kaspersky Security Cloud Free
- Cea mai buna protectie dubla: AVG AntiVirus Free
- Cel mai bun antivirus complex: Avira Free Security Suite
- Cea mai buna solutie pentru eliminarea infectiilor active: Malwarebytes Free pentru Windows
- Cea mai buna protectie impotriva amenintarilor zero-day: Sophos Home
- De ce recomand Avast
Cea mai buna optiune: Avast Free Antivirus
Avast Free Antivirus este liderul listei mele a programelor antivirus gratuite. Acesta ofera functii care nu se regasesc nici macar in programe antivirus de baza comerciale. Serviciul VPN ascunde adresa IP si locatia fizica pe internet. Acest lucru complica sarcina de urmarire publicitara, care afiseaza anunturi vizate sau vand istoricul activitatii. Produsul de asemenea este livrat cu manager de parole, care pastreaza autentificarile si parole in siguranta. Astfel, acestea nu vor fi interceptati de keyloggeri la intrarea in conturi online.
Functia mea preferata in toate produsele Avast – mod Nu deranjati. Cand vizitezi stie-uri web de jocuri online, Avast ii adauga in lista sa de jocuri si in mod automat inchide toate procesele neesentiale, pentru a aloca mai multe resurse jocului. Antivirusul inceteaza sa afiseze masaje pop-up si alte notificari, care pot distrage atentia in timpul jocului. Cu toate acestea, Avast monitorizeaza in continuare programele malware, care incearca sa patrunda in calculator, pentru a le bloca.
Deoarece Avast Free Antivirus este gratuit, programul contine o multime de reclame si solicitari de actualizare pentru versiunile comerciale. Cand nu utilizezi mod Nu deranjati, aceste actualizari devin enervante si duc la incetinire.
Avantaje:
- Niverl ridicat de protectie
- VPN incrporat
- Mod Nu deranjati
Dezavanteje:
- Unitati de anunturi de tip pop-up
- Incetineste
Mai multe informatii pot fi gasite in articolul Avast Free Antivirus – Antivirus Gratuit.
Cel mai bun antivirus de baza: Bitdefender Antivirus Free
Singurul motiv, pentru care Bitdefender Antivirus Free nu este lider – lipsa instrumentelor suplimentare, de care beneficiaza Avast. Cu toate acestea, Bitdefender este un antivirus foarte bun si cu impact minim asupra resurselor sistemului. Nu vei observa scaderi sau incetiniri a performantei in timpul rularii produsului. Daca nu ai nevoie de VPN, manager de parole si mod Nu deranjati, atunci Bitdefender poate fi cel mai bun antivirus de baza.
Am fost surprins de cat de eficient Bitdefender blocheaza fisiere periculoase inainte de a incepe descarcarea. Majoritatea amenintarilor sunt eliminate in mod automat de pe calculator fara a le muta in carantina. In plus, antivirusul nu are impact asupra performantei sistemului. Am reusit sa masor interzierea, care este mai mica de o zicime de secunda.
Ca si in toate programele antivirus gratuite, Bitdefender contine reclame pop-up, pentru a achizitiona produse comerciale. Cu toate acestea, comparativ cu alte produse gratuite, in Bitdefender aceasta reclama nu este enervanta. Cea mai mare dezamagire – scanarea sistemului, aproximativ de trei ori mai lunga, decat la concurenti. In functie de spatiul ocupat, verificarea poate dura mai mult de o ora. Scanarea unui calculator de teste, pe care au fost instalate doar programe standard, a durat aproximativ 45 de minute.
Avantaje:
- Protectia in timp real
- Eliminarea definitiva
Dezavantaje:
- Scanarea lenta
- Lipsa functiilor suplimentare
Mai multe informatii si de unde poate fi descarcat in articolul Antivirus gratuit Bitdefender Free pentru Windows 10.
Solutia cea mai usoara: Kaspersky Security Cloud Free
Kaspersky Security Cloud Free – inca un program antivirus, pe care il pot recomanda pentru utilizarea privata. Este rapid, nu afecteaza performanta sistemului in timpul instalarii si utilizarii. Chiar si la o verificare profunda, am putut lucra in continuare, fara sa-mi fac griji de o performanta lenta.
In testele mele Kaspersky a blocat toatea fisierele periculoase de testare si a introdus in carantina trei amenintari. Antivirusul avea probleme cu recunoasterea unor site-uri periculoase, care au fost folosite pentru a raspandi programe malware si au fost implicate intr-o schiema de tip phishing (inselaciune electronica). Deoarece probabilitatea de a vizita aceste site-uri in conditii reale este mica, riscul de a infecta calculatorul este destul de mic la utilizarea Kaspersky.
In trecut, «Kaspersky Lab» a fost banuit ca ar folosi propriile programe pentru a accesa datele guvernului american in favoarea informatiilor rusesti. Cu toatea acestea, persoane oficiale nicioada nu au acuzat compania. Daca lucrezi in institutii guvernamentale, recomand sa folosesti alte programe, desi cu greu vei dapasi protectia rapida si extrem de eficienta, pe care o ofera Kaspersky.
Avantaje:
- Blocarea rapida a amenintarilor
- Fara impact negativ asupra performantei
- Usor de utilizat
Dezavantaje:
- Trecut scandalos
- Nu vede unele amenintari
Pagina oficiala pentru descarcare (apicatia nu functioneaza pe teritoriul romaniei) https://usa.kaspersky.com/free-cloud-antivirus.
Cea mai buna protectie dubla: AVG AntiVirus Free
AVG AntiVirus FREE – cel mai simplu program antivirus pentru instalare si utilizare. Panoul principal contine functii cu semne, utilizate pentru a indica starea lor. Cand functia nu este utilizata, pictograma corespunzatoare are culoarea rosie. Dupa acivarea functiei ea devine verde. Cand am testat acest program antivirus, a prevenit cu succes majoritatea amenintarilor interne, inclusiv cu blocarea phishing-ului si site-uri web periculoase. Un alt instrument optional AVG Free este scanerul de sistem. Acesta cauta programe invechite si ofera sfaturi, unde sa gasesti cea mai recenta versiune.
Unul dintre avantajele principale a utilizarii AVG este, ca poate functiona in tandem cu alte programe antivirus. Daca alt program de securitate necesita eliminarea oricarui program concurent, AVG permite mentinerea protectiei de baza. Prin utilizarea tehnologiei inteligente, AVG decide cand sa actioneze si cand sa faca pasul inapoi.
AVG are unele probleme cu performanta. In timpul testului meu, desfasurarea initiala a programului, deschiderea browserului si trecerea pe un alt site a provocat incetiniri vizibile. Am observat aceleasi probleme cu descarcarea online, precum si offline a jocurilor, sau cand am vrut sa vizionez un film. Dupa incarcarea completa a continutului programele, site-urile, browser si continut multimedia nu a avut incetiniri.
Avantaje:
- Poate fi utilizat ca o protectie suplimentara
- Usor de utilizat
- Scaner de sistem
Dezavantaje:
- Impact vizibil asupra sistemului
- Multa publicitate
Mai multe informatii si de unde poate fi descarcat in articolul AVG AntiVirus FREE – Antivirus gratuit.
Cel mai bun antivirus complex: Avira Free Security Suite
Avira Free Security Suite trece dincolo de antivirusul de baza si ofera gratuit un set de instrumente. Produsul ofera VPN cu criptarea datelor, scaner de vulnerabilitate a sistemului pentru a gasi programe invechite si probleme in sistem, pentru a face navigarea pe Internet mai usoara. Manager de parole incorporat protejeaza datele de autentificare la conectarea in conturi si permite configurarea pentru 200 de setari de confidentialitate in calculator si browser.
Instalarea programului nu este atat de simpla. Aproape fiecare instrument din aceasta suita de securitate Avira trebuie sa fie separat descarcat si instalat. Cand vei deschide Avira pentru prima data, vei vedea o lista a fiecarui instrument sau program. Selecteaza componenta, pentru a accesa tablouri de bord individuale. Navigarea pare dificila, si te poti pierde cu usurinta. Am observat ca Avira a provocat cea mai mare incetinire a calculatoarelor mele, in special calculatoare, pe care sunt instalate un numar mare de programe.
Avantaje:
- Suita completa de securitate
- Instrumente de confidentialitate
- Blocarea reclamelor
Dezavantaje:
- Functionarea lenta
- Dificultati de navigare
Avira Free Security Suite poate fi descarcat de pe site-ul oficial https://www.avira.com/en/free-security-suite.
Cea mai buna solutie pentru eliminarea infectiilor active: Malwarebytes Free pentru Windows
Programul gratuit Malwarebytes Free nu este in totalitate antivirus gratuit. Este conceput pentru blocarea infectiilor malware active. Malwarebytes detecteaza si neutralizeaza amenintarile, inclusiv rootkit, deja existente pe calculator. programul utilizeaza baze de date imense programelor periculoase cunoscute, pentru a cauta chiar si cele mai persistente amenintari.
Dupa fiecare scanare detaliata Malwarebytes afiseaza o lista a amenintarilor detectate si solicita utilizatorului actiuni ulterioare: adaugarea in carantina sau ignorarea. Dupa adaugarea in carantina poti elimina amenintarile sau astepta si elimina in siguranta dupa cateva zile in carantina. Malwarebytes isi atinge scopul impresionant de rapid, desi acest lucru se datoreaza partial functionarii limitate.
Malwarebytes nu ofera alte functii, in afara de colectarea si eliminarea amenintarilor de pe calculator. Programul nu are protectie web, scaner de vulnerabilitate sau VPN. Mie personal imi place Malwarebytes, il recomand doar pentru curatarea sistemului, si apoi instalarea unui antivirus mai functional.
Avantaje:
- Detectarea amenintarilor active
- Functionarea rapida
Dezavantaje:
- Lipseste protectia in tmp real
- Lipsesc instrumente de securitate suplimentare
Malwarebytes Free poate fi descarcat de pe pagina oficiala https://www.malwarebytes.com/mwb-download/.
Cea mai buna protectie impotriva amenintarilor zero-day: Sophos Home
Cea mai buna caracteristica Sophos Home – este detectarea amenintarilor de tip zero-day. Produsul utilizeaza tehnologia de invatare automata pentru a analiza caracteristicile mostrelor periculoase si le compara cu amenintarile potentiale. Aceasta tehnologie permite blocarea programelor periculoase inainte ca acestea sa fie adaugate in baza de date amenintarilor cunoscute. Sophos de asemenea marcheaza site-urile periculoase si previne descarcarea obiectelor periculoase de pe Internet.
Sophos Home – un produs decent, doar ca mereu intampin probleme in utilizarea acestuia. Unele functii Premium devin disponibile dupa instalarea programului, dar dupa perioada de incercare de 30 zile, vei ramane doar cu versiunea gratuita. Cu toate acestea, filele si link-urile pentru functiile comerciale raman pe panou. Modul de utilizare Sophos nu este atat de simplu: incercand sa modifici setarile de baza, vei fi redirectionat pe site-ul Sophos, si trecerea la parametrul dorit ocupa ceva timp.
Acest antivirus a provocat multe incetiniri pe calculatorul meu in timpul instalarii si in timpul scanarii. Am fost cu adevarat dezamagit, deoarece am avut de asteptat, inainte de a trimite emailuri, sa vizitez site-uri web pe Internet si sa finalizez munca pe calculator. Chiar daca are o versiune gratuita, nu vreau sa recomand Sophos Home.
Avantaje:
- Detecteaza amenintari noi necunoscute
Dezavantaje:
- Incetinirea puternica a calculatorului
Sophos Home poate fi descarcat de pe site-ul oficial https://home.sophos.com/en-us/download-antivirus-pc.aspx (necesita inregistrare).
De ce recomand Avast
Daca esti limitat financiar, dar vrei sa fii protejat de programe periculoase, recomand Avast Free Antivirus. Acesta este unul dintre cele mai populare programe antivirus din lume, care este descarcat mai des, decat orice alt program antivirus. Acest program a obtinut note mari in testele mele interne. Laboratoarele independente de asemenea ofera note mari pentru protectie. Produsul scaneaza emailurile de intrare si iesire pentru link-uri periculoase si avertizeaza despre inselatoriile de tip phishing.
Avast ofera cateva instrumente suplimentare, cum ar fi VPN, manager de parole. De obicei, aceste componente se gasesc in produse comerciale, asa ca e placut sa le primesti gratuit in Avast Free Antivirus. Daca esti pasionat de jocuri, neaparat foloseste mod Nu deranjati, care dezactiveaza sarcinile neesentiale in timpul jocului, eliberand mai multe resurse pentru joc. In acest mod nu vei primi notificari de tip pop-up sau rapoarte de stare.
Sursa: Windows Central