Articolul despre cel mai bun browser pentru Windows 10, 8 sau Windows 7 voi incepe cu urmatoarele: in ziua de astazi putem spune ca exista 4 browsere care se deosebesc prin caracteristicile sale – Google Chrome, Microsoft Edge, Internet Explorer si Mozilla Firefox. Putem adauga si Apple Safari, doar ca in ziua de astazi dezvoltarea Safari pentru Windows este oprita, iar in articolul de astazi va fi voba chiar despre acest sistem de operare.
Practic toate celelalte browsere se bazeaza pe dezvoltarea Google (codul sursa deschis Chromium, contributia principala chiar acestei companii). Iar acestea sunt Opera, Maxthon, Vivaldi, Torch si altele. Asta nu inseamna ca nu merita atentia: chiar daca aceste browsere se bazeaza pe Chromium, fiecare dintre ele ofera ceva, ce nu are Google Chrome sau altele.
Google Chrome
Google Chrome – cel mai popular browser in Romania – ofera cea mai mare viteza (cu unele exceptii, despte care – in ultima parte a articolului) cu tipuri de contint modern (HTML5, CSS3, JavaScript), functionalitatea bine gandita si intergata (care cu unele modificari este copiata aproape de toate browsere), precum si unul dintre cele mai sigure pentru utilizatorul final.
Si nu este totul, de fapt, Google Chrome in ziua de astazi este mai mult decat un browser: este o platforma pentru rularea aplicatiilor web, inclusiv in modul offline (iar in curand cred ca vor implementa si rularea aplicatiilor Android). Si pentru mine personal cel mai bun browser – este chiar Chrome.
Pentru utilizatorii, care se folosesc de serviciile Google, sunt proprietarii dispozitivelor Android, acest browser este intr-adevar cel mai bun, fiind o continuare a experientei utilizatorului cu sincronizarea contului, suport offline, rularea aplicatiilor Google pe desktop, notificari si functii, familiare cu dispozitive Android.
Si inca cateva puncte, care pot fi mentionate, vorbind despre Google Chrome:
- Un numar mare de extensii si aplicatii in Ghrome Web Store.
- Suport pentru teme (aproape toate browsere pe Chromium au aceasta functie).
- Instrumente de dezvoltare in browser (de exemplu, Cum activez butonul Mute in filele Google Chrome).
- Manager de marcaje.
- Performanta inalta.
- Multiplatform (Windows, Linux. MacOS, iOS si Android).
- Modul incognito pentru a evita urmarirea si stocarea informatiilor despre activitatea pe Internet (in alte browsere realizat ulterior).
- Blocarea ferestrelor de tip pop-up si descarcarea aplicatiilor malware.
- Flash player incorporat si vizualizarea PDF.
- Dezvoltarea rapida.
Unii utilizatori ar putea spune ca Google Chrome ruleaza greu, urmareste activitatea utilizatorului si chiar nu este bun de nimic.
Ca o regula, «Ruleaza greu» se explica prin numar mare de extensii, probleme pe calculator sau pur si simplu configuratia, pe care problemele cu performana apar cu orice aplicatie (de fapt, exista si cazuri inexplicabile).
Iar despre «urmareste», aici cum este: daca utilizezi Android si serviciile Google, este ceva normal. Daca nu le utilizezi – aici, din punctul meu de vedere, poti sa nu-ti faci griji, cu conditia, ca navighezi decent pe Internet: nu cred ca te poate afecta afisarea reclamelor pe baza intereselor si locatiei tale.
Cea mai recenta versiune Google Chrome poate fi descarcata de pe site-ul oficial https://www.google.ro/chrome/browser/desktop/index.html
Mozilla Firefox
Pe de o parte, eu am pus Google Chrome pe primul loc, pe de alta parte – sunt constient de faptul, ca browserul Mozilla Firefox nu este mai rau, iar in unele cazuri chiar depaseste produsul de mai sus. Asa ca sa spun, care este mai bun – Google Chrome sau Mozilla Firefox, imi este greu. Pur si simplu ultimul este mai putin popular in tara noastra si eu personal nu-l folosesc, dar obiectiv aceste doua browsere sunt aproape egale, si in functie de sarcini si obiceiurile utilizatorului mai bun poate fi unul sau altul.
In performanta Firefox in majoritatea testelor este inferior fata de browserul anterior, doar ca «inferior» nu va fi vizibil pentru utilizator. Desi in unele cazuri, de exemplu, in testele WebGL, asm.js, Mozilla Firefox castiga.
Dezvoltarea Mozilla Firefox este la fel de rapida ca si Chrome (si nu-l urmeaza, copiind functiile), o data pe saptamana apar imbunatatiri sau modificari in functionalitatea browserului.
Avantaje Mozilla Firefox:
- Suport pentru toate standarde Internet.
- Independent de companii, care colecteaza datele utilizatorilor, este un proiect deschis non-profit.
- Multiplatform.
- Performanta excelenta si securitate buna.
- Instrumente de dezvoltare puternice.
- Functii de sincronizare intre dispozitive.
- Solutii proprii, legate de interfata (de exemplu, grup de file, file fixe, in prezent aparute si in alte browsere, prima data a aparut in Firefox).
- Set de add-on-uri si posibilitatea setarii browserului pentru cerintele utilizatorului.
Cea mai recenta versiune Mozilla Firefox poate fi descarcata de pe site-ul oficial https://www.mozilla.org/ro/firefox/new/
Microsoft Edge
Microsoft Edge – browser relativ nou, care este inclus in Windows 10 (pentru alte sisteme de operare nu este disponibil) si exista toate motivele sa presupunem, ca pentru multi utilizatori, care nu au nevoie de o functie speciala, instalarea browserului de la parti terte in acest sistem de operare cu timpul va deveni neactuala.
Din punctul meu de vedere, in Edge dezvoltatorii cel mai bine s-au apropiat de ideea de a face browserul cat mai simplu pentru utilizatorul obisnuit si, in acelasi timp, destul de functional pentru cel cu experienta (sau pentru dezvoltator).
Poate inca este prea devreme sa trag o concluzie, dar pot spune ca abordarea «sa fac un browser de la zero» intr-un fel este justificata – Microsoft Edge castiga in testele de performanta (desi nu in toate), are, cred, una dintre cele mai prietenoase interfete, inclusiv interfata setarilor, iar integrarea cu aplicatiile Windows (de exemplu, punctul «Partajare», care poate fi transformat in integrarea cu aplicatiile retelelor sociale), precum si functii proprii – de exemplu, desenarea pe pagini sau functia pentru citire (desi aceasta functie nu este unica, si in Safari pentru OS X este realizata).
Si in cele din urma, browserul de la Microsoft a creat un trend util pentru toti utilizatorii: dupa ce s-a anuntat ca Edge are cea mai buna eficienta energetica, oferind consum redus a bateriei laptopului, alti dezvoltatori s-au apucat de optimizarea browserelor sale si in cateva luni in toate browsere am putut vedea evolutii pozitive in acest sens.
Iti recomand sa citesti intrebarile si raspunsurile despre confidentialitatea in Microsoft Edge pe pagina oficiala https://privacy.microsoft.com/ro-RO/windows-10-microsoft-edge-and-privacy, ti-ar putea fi utile.
Internet Explorer
Internet Explorer – este un browser, pe care il ai dupa instalarea Windows 10, 8 si Windows 7 pe calculator. In ciuda stereotipurilor despre rularea lenta, lipsa de suport pentru standarde moderne, acum totul este altfel.
Astazi Internet Explorer are o interfata moderna, viteza de lucru mare (chiar daca in unele teste sintetice este in urma concurentelor, in testele de descarcare si afisarea paginilor – castiga sau se afla la egalitate).
In plus, Internet Explorer este unul dintre cele mai bune in ce priveste siguranta utilizatorului si are o lista de extensii utile.
Cu toate acestea, soarta browserului dupa aparitia Microsoft Edge nu este clara. Te-ar putea interesa si: Internet Explorer pentru Windows 10
Alte browsere
Toate browsere in aceasta rubrica se bazeaza pe Chromium (motor Blink) si difera doar prin realizarea interfetei si setul de functii suplimentare (care pot fi activate in acelasi Google Chrome cu ajutorul extensiilor), uneori – intr-o mica masura a productivitatii.
- Opera – candva un browser original cu propriul motor. Acum – pe Blink. Ritmul de actualizari si introducerea functiilor noi nu sunt aceleasi, ce au fost inainte, iar unele actualizari sunt controversate (cum a fost cu semne de carte, care nu puteau fi exportate). Din originalul a ramas doar partial interfata, modul Turbo, aparut prima data chiar in Opera, si marcaje vizuale.
- Maxthon – in mod implicit este echipat cu AdBlock Plus (blocarea reclamelor), evaluarea sigurantei site-urilor, caracteristici avansate pentru navigarea anonima, posibilitatea de a descarca rapid continut video, audio si alte resurse de pe pagina. In ciuda celor descrise, browserul Maxthon consuma mai putine resurse in comparatie cu alte browsere-Chromium.
- UC Browser – browserul pentru Android are o versiune si pentru Windows. Din ceea ce am putut constata – propriul sistem pentru marcaje vizuale, extensia incorporata pentru descarcarea continului video de pe site-uri si, bineinteles, sincronizarea cu UC Browser mobil (atentie: instaleaza propriul serviciu Windows, care nu se stie cu ce se ocupa).
- Torch Browser – printre altele, include un client de torrent, posibilitatea de a descarca continut video si audio de pe orice site, media player incorporat, serviciu Torch Music pentru acces gratuit la muzica si videoclipuri muzicale din browser, jocuri gratuite Torch Games si «Download Accelerator» pentru fisiere (atentie: a fost observat instaland aplicatii de la parti terte).
Exista si altele, care nu sunt mentionate in acest articol, chiar daca au unele functii notabile.
Informatii suplimentare
- Potrivit testelor de performanta JetStream si Octane, cel mai rapid browser este Microsoft Edge. Potrivit testului Speedometer – Google Chrome (desi rezultatele testelor variaza in diferite surse si pentru diferite versiuni).
- Browsere Google Chrome si Mozilla Firefox ofera cel mai bun suport pentru formate media pe Internet.
- Microsoft Edge sustine ca are cel mai mic consum al energiei comparativ cu alte browsere (nu este totul clar, deoarece celelalte browsere de asemenea au inceput sa lucreze la consumul energiei).
- Microsoft sustine ca Edge este cel mai sigur browser si blocheaza cel mai mare numar de amenintari sub forma de site-uri de tip phishing si site-uri, care distribuie continut malware.
- Din punctul meu de vedere, ar trebui sa alegi browserul, care are o reputatie buna (si este cinstit cu utilizatorii sai), si dezvoltatorii se ocupa de imbunatatirea produsului: creand in acelasi timp functii proprii si adaugand functii de la parti terte. Acestea pot fi aceeasi Google Chrome, Microsoft Edge si Mozilla Firefox.
De fapt, raspunsul la intrebarea care este cel mai bun browser nu poate fi unic: toate lucreaza foarte bine, toate consuma din resursele calculatorului (uneori mai mult, uneori – mai putin) si, uneori ruleaga greu sau au erori, au functii de securitate bune si isi indeplinesc functia principala – vizualizarea paginilor pe Internet.
Asa ca alegerea celui, care este cel mai bun browser pentru Windows 10 sau alt sistem de operare – depinde de gust, cerinte si obiceiurile utilizatorului.
Cortana?
Eu folosesc Torch,Vivaldi si Opera. Totusi Opera mi se pare excelent chiar daca nu-ti vine sa crezi,poate. Torch este ff simpatic. Totusi, nu inteleg prea bine legatura lor cu Google. Nu ma simt prea bine cand stiu ca tentaculele google ruleaza puternic prin aceste browsere.
Aici este vorba mai degraba de motorul (platforma), si nu de Google. De exemplu, browserul Torch nu a fost actualizat o lunga perioada de timp, ultimele actualizari au actualizat doar motorul, desi nu tine pasul cu originalul Chrome. De fapt, din luna mai nu a avut nici o actualizare.
Totusi Opera mi se pare excelent chiar daca nu-ti vine sa crezi .Vivaldi identic. Folosesc Opera de pe la varianta 7.25.
Orcice in afara de Chrome , IE , Mozilla si alte derivate. De ce? Lumpen de felul meu se poate shi asha.