Defragmentarea Hard Disk-ului – cum se defragmenteaza corect Hard Disk-ul

Multi dintre voi probabil ati auzit expresia – defragmentarea fisierelor si hard disk-ului.

Din pacate, putini utilizatori inteleg importanta si necesitatea acestei defragmentari. De fapt, ce este defragmentarea? Este o procedura, care organizeaza fisierele de pe hard disk, precum si protejeaza impotriva – recuperarea HDD in caz de erori si alte situatii neplacute.

Defragmentarea este un lucru util. Pentru a intelege mai bine ce si cum, ne va ajuta un exemplu din viata reala. De exemplu, imagineaza-ti ca ai venit la biblioteca pentru o carte despre cresterea pestilor.

In primul rand vei cauta raftul cu literatura stiintifica, iar apoi printre literatura stiintifica cu litera «P» cartea dorita. Ce va fi daca cartile din biblioteca nu vor fi sortate pe rafturi?

De exemplu cartile despre cresterea pestilor vor fi pe acelasi raft cu literatura artistica. In acest caz, pentru a gasi cartea dorita iti va lua mai mult timp, plus ca te va baga intr-o incarcatura.

In cazul cu hard disk situatia este aproximativ aceeasi. In sistemul de operare, toate jocurile noastre se afla in folderul «Games», iar pe hard disk fisierele jocurilor sunt imprastiate peste tot. Acest lucru se intampla din cauza ca, de exemplu, stergi 3 filme de 2 GB fiecare, se elibereaza spatiu de 6 GB.

Dupa aceea te-ai decis sa instalezi un joc de marimea 8 GB, in acest caz 6 GB vor fi ocupati in locul fisierelor sterse, iar restul de 2 GB, vor ocupa o zona goala. Din cauza asta incarcarea jocurilor poate dura foarte mult.

Chiar din acest motiv producatorii jocurilor recomanda, in caz ca jocurile se incarca greu, sa defragmentam hard disk-ul. Acest lucru este valabil nu doar pentru jocuri, dar si pentru orice aplicatie.

Compania Microsoft a prevazut aceasta situatie, si pentru rezolvarea ei a creat un utilitar. Doar ca multi utilizatori nu sunt multumiti de acest utilitar datorita eficientei sale reduse.

Pentru o defragmentare eficienta recomand aplicatia Auslogics Disk Defrag, pe care o poti descarca accesand acest link. Utilitar gratuti care va analiza si va defragmenta rapid hard disk-ul tau.

Defragmentarea hard disk-ului

Pentru inceput descarcam, instalam si pornim aplicatia.

Defragmentarea Hard Disk-ului - cum se defragmenteaza corect Hard Disk-ul

Imediat dupa pornire, aplicatia va detecta partitiile de pe hard disk. Porneste analizarea (Analyze), vor fi analizate partitiile selectate.

Defragmentarea Hard Disk-ului - cum se defragmenteaza corect Hard Disk-ul

Dupa analizare se va afisa un raport cu numarul de fisiere fragmentate si recomandarile privind necesitatea de defragmentare. Tot ce trebuie sa faci dupa pornirea aplicatiei, este sa selectezi toate partitiile HDD si sa pornesti defragmentarea.

Defragmentarea Hard Disk-ului - cum se defragmenteaza corect Hard Disk-ul

Dupa aceea se va afisa un raport privind procesul de defragmentare.

Defragmentarea Hard Disk-ului - cum se defragmenteaza corect Hard Disk-ul

De asemenea, putem seta defragmentarea programata. Pentru a face acest lucru, in meniul View, selectam ultima rubrica «Scheduled Defragmentation».

Defragmentarea Hard Disk-ului - cum se defragmenteaza corect Hard Disk-ul

Alegem durata timpului in modul inactiv, dupa care sistemul va defragmenta toate partitiile. Personal, nu recomand aceasta functie, ca sa nu incarcam discurile cu sarcini inutile. Poate pentru unii aceasta functie va fi utile, cine stie…

Defragmentarea – rezumat

Eficienta defragmentarii este evidenta. Datorita defragmentarii hard disk-ul va fi intr-o stare intretinuta, iar asta inseamna:

– se va extinde durata de viata hard disk-ului.

In plus, difragmentarea hard disk-ului

– accelereaza incarcarea aplicatiilor fragmentate inainte.

Spatiu suplimentar va fi disponibil dupa defragmentare

– spatiu liber pe hard disk va fi mai mare cu 100-2000 MB.

Viteza de incarcare a sistemului de operare Windows va creste datorita

– optimizarii sistemului de fisiere de pe unitatea de sistem.

Acestea sunt doar avantajele de baza a defragmentarii.

Cat de des se face defragmentarea?

Defragmentarea se face cel putin o data pe luna in cazul in care:

  1. Mereu ceva descarci de pe Internet
  2. Hard Disk-ul este umplut mai mult de 80%.

Nu uita, cu cat este mai vechi HDD si mai mare este sarcina pe el, cu atat mai multa grija are nevoie. Daca hard disk-ul dintr-o data a «crapat» sau te-ai decis sa extinzi spatiul de stocare, poti face cunostinta cu articolul – cum aleg Hard Disk – sfaturi de achzitie.

5/5 - (3 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.