Recuperarea datelor in programul gratuit R-Undelete Home

Multi utilizatori au auzit despre programul R-Studio, conceput pentru recuperarea avansata a datelor de pe diferite medii de stocare si care este comercial. Doar ca nu orice utilizator stie, ca acelasi dezvoltator ofera gratuit un instrument conceput pentru aceleasi scopuri – R-Undelete Home, conceput pentru recuperarea datelor pierdute de pe stick USB, card de memorie, camera foto sau telefon.

In acest articol despre, utilizarea programului R-Undelete pentru recuperarea fisierelor sterse, datelor dupa formatare, despre unele caracteristici versiunii gratuite si un experiment cu final interesant.

Procedura de recuperare a datelor in programul R-Undelete Home

R-Undelete Home poate fi descarcat gratuit de pe site-ul oficial https://www.r-undelete.com/index.shtml. Instalarea este obisnuita, si este posibila nu doar pe disc local, dar si pe o unitate detasabila, ceea ce poate fi util, daca vrei sa recuperezi datele de pe hard disk.

Dupa instalarea si pornirea programului, procesul de recuperare a datelor de pe disc, stick USB sau card de memorie va fi:

  1. In lista discurilor selecteaza cel necesar, si apoi acceseaza fila «Files». Eu am ales stick-ul USB experimental, care a fost in sistemul de fisiere FAT32 si continea un numar de fisiere cu imagini si documente, si apoi a fost formatat in NTFS.Fereastra principala R-Undelete
  2. Se vor afisa fisiere, care sunt prezente pe unintate in acest moment. Iar fisierele, care au fost doar eliminate (unitatea nu a fost formatata) sunt imediat afisate, ca pe imaginea de mai jos si putand recuperate imediat, selectand si apasand butonul corespunzator. Daca fisierele nu se afla in lista, apasa butonul «Deep scan».Vizualizarea fisierelor sterse de pe unitate
  3. Dupa terminarea procesului de scanare se va afisa o lista sub forma de arbore cu fisiere gasite, sortate dupa tip.Rezultate cautarii fisierelor in R-Undelete Home
  4. Cu un dublu click pe oricare dintre fisiere gasite, poti deschide o fereastra de previzualizare, pentru a vedea daca a fost gasit exact ceea ce este necesar.
  5. Bifeaza fisierele sau grupurile de fisiere, pe care vrei sa le recuperezi, si daca doresti, seteaza cum se le plasezi in locatia de recuperare (ca o structura de fisiere, daca denumirea lor a fost restaurata sau ca un folder dupa tip, ceea ce poate fi util in cazuri dificile) apasa «Recover files» si specifica locatia pentru salvare. Atentie: nu specifica acelasi disc fizic ca locatia de salvare, de pe care se realizeaza recuperarea datelor.

Doar ca, in timpul procesului de recuperare am intampinat o problema si o limitare a versiunii gratuite, peste care, totusi, se poate trece.

Caracteristici in versiunea gratuita R-Undelete Home si un experiment de recuperare

Incercand sa recuperez fisierele am primit un mesaj, in care se spune ca in versunea gratuita de pe discurile NTFS (reamintesc, pe stickul meu fisierele initial au fost in FAT32, iar ulterior a fost formatat in NTFS) pot fi recuperare doar fisiere de pana la 256 KB.Restrictia versiunii gratuite R-Undelete

Site-ul oficial a confirmat acest lucru: R-Undelete Home functioneaza fara restrictii la recuperarea de pe discuri FAT32 si cu limita specificata pe alte sisteme de fisiere.

Aici mi-a venit o idee: dar ce va fi, daca voi formata rapid stick-ul in FAT32 si voi repeta procedura. Datele ramase n-ar trebui sa dispara, si unitatea nu va fi supusa limitarii. Important: sa nu faci acest lucru cu unitatile, pe care exista informatii importante, eu am un stick, pe care il folosesc pentru experimente. Mai bine sa folosesti utilitare, care nu au restrictii pentru sistemul de fisiere NTFS – Recuva sau altele pentru recuperarea datelor.

Dupa formatare si repornirea scanarii, R-Undelete s-a oferit sa descarce rezultate existente a scanarii anterioare. Daca ii vei selecta, restricia va ramane, programul va presupune ca este disc NTFS. Dar daca vei reporni scanarea, R-Unelete Home va reinitializa discul si va vedea, ca este in sistemul de fisiere FAT32. De data aceasta recuperarea fisierelor gasite (au fost gasite ca si in prima etapa), a fost reusita.Recuperarea datelor a avut succes

Toate fisierele sunt functionale, se deschid si n-am observat probleme.

5/5 - (1 vote)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.