Activarea Windows 10

Intrebari despre activarea Windows 10 – sunt printre cele mai solicitate pe Internet: cum se activeaza sistemul, de unde pot obtine cheia de activare pentru o instalare curata Windows 10 pe calculator, de ce diferiti utilizatori au aceeasi cheie si alte intrebari similare.

Incepand cu anul 2015 (cred ca nu gresesc anul) Windows 10 accepta activarea cu cheia Windows 7 si 8.1. Se spunea ca cu lansarea actualizarii Anniversary Update va inceta aceasta activare, doar ca continua sa functioneze, inclusiv pentru versiunea 1903 la o instalare curata. O poti utiliza dupa instalarea sistemului, precum si cu o instalare curata utilizand cele mai recente imagini de pe site-ul Microsoft (vezi: Cum descarc Windows 10).

Actualizari in activarea Windows 10 (valabil si pentru versiunea 1903)

Incepand cu luna august, anului 2016, in Windows 10 licenta (obtinuta prin actualizarea la versiunile anterioare a sistemului de operare) este legata de ID-ul hardware, precum si de contul Microsoft.

Acest lucru, potrivit Microsoft, ar trebui sa ajute la rezolvarea problemelor cu activarea, inclusiv si la o schimbare majora in hardware-ul calculatorului (de exemplu, cand se inlocuieste placa de baza a calculatorului).

Activarea contului Microsoft se realizeaza in mod automat la contul «principal» de pe calculator, in acest caz in informatii despre activare vei vedea mesajul «Windows este activat cu o licenta digitala legata la contul dvs. Microsoft».

Activarea Windows 10 legata la contul Microsoft

In cazul in care utilizezi un cont local, atunci mai jos in aceeasi rubrica a parametrilor se va solicita sa adaugi un cont Microsoft, la care va fi legata activarea.

Legarea licentei Windows 10 la contul Microsoft

Dupa adaugare, contul local va fi inlocui cu un cont Microsoft, iar licenta va fi legata de el. De fapt (nu sunt sigur), dupa poti elimina contul Microsoft, legarea ar trebui sa ramana, desi in informatii despre activare va disparea informatia ca licenta digitala este legata la un cont Microsoft.

Licenta digitala ca metoda principala de activare (Digital Entitlement)

Utilizatorii, care au facut upgrade gratuit de la Windows 7 si 8.1 la Windows 10 sau au cumparat actualizarea in Windows Store, precum cei, care participa in programul Windows Insider, primesc activarea fara a fi nevoie sa introduca acheia de activare, prin legarea licentei la echipament hardware.

Windows 10 activat

Ce inseamna acest lucru pentru utilizatorul obisnuit: dupa ce ai facut upgrade la Windows 10 pe calculatorul tau, acesta se va activa automat la instalarile ulterioare curate (daca ai facut upgrade cu o licenta).

Si in viitor nu va trebui sa cauti informatii despre «Cum pot afla cheia de licenta Windows 10». In orice moment poti crea stick bootabil sau disc cu Windows 10 utilizand instrumente oficiale si sa pornesti instalarea curata (reinstalarea) sistemului de operare pe acelasi calculator sau laptop, trecand peste introducerea cheii: sistemul se va activa automat dupa conectarea la Internet.

Windows 10 activat cu licenta digitala

Nota: din pacate, nu totul intotdeauna functioneaza fara probleme (de obicei nu exista probleme). In cazul in care ai probleme cu activarea, exista un articol de la Microsoft – ajutor cu erorile de activare Windows 10, disponibil la adresa https://support.microsoft.com/ro-ro/help/10738/windows-10-get-help-with-activation-errors.

Cine are nevoie de cheia de activare Windows 10

Acum despre cheia de activare: dupa cum sa mentionat, utilizatorii, care au primit Windows 10 prin actualizare nu au nevoie de aceasta cheie.

Cheia de activare este necesara in cazurile in care:

  • Ai cumparat din magazin Windows 10 pe DVD sau stick USB
  • Ai cumparat o copie Windows 10 de la un comerciant autorizat
  • Ai cumparat Windows 10 prin Volume Licensing sau MSDN
  • Ai cumparat un dispozitiv nou cu Windows 10 preinstalat

Informatii oficiale Microsoft despre activare aici: https://support.microsoft.com/ro-ro/help/12440/windows-10-activate.

Activarea dupa modificarea configuratiei hardware

O intrebare, pe care multi utilizatori si-o pun: cum va functiona «legarea», daca se va schimba configuratia, mai ales inlocuirea componentelor cheie a calculatorului?

Microsoft raspunde si la aceasta intrebare: «Daca ai facut upgrade la Windows 10, utilizand actualizarea gratuita, si dupa ai efectuat modificari importante de hardware pe dispozitiv, de exemplu, inlocuirea placii de baza, Windows 10 ar putea sa nu se activeze. Pentru ajutor cu activare, contacteaza asistenta pentru clienti».

Rezumat

Pentru inceput vreau sa specific, ca toate acestea se aplica doar la utilizatorii cu sisteme licentiate. Iar acum un scurt rezumat despre toate aspectele de activare:

  • Pentru majoritatea utilizatorilor in acest moment cheia nu este necesara, introducrea ei trebuie ignorata la o instalare curata. Acest lucru va functiona dupa ce ai primit Windows 10 prin actualizarea pe acelasi calculator, si sistemul a fost activat.
  • Daca copia Windows 10 necesita activarea cu o cheie, atunci inseamna ca o ai, sau a aparut o eroare pe partea centrului de activare.
  • La o modificare de hardware activarea posibil sa nu fucntioneze, in acest caz trebuie sa contactezi asistenta Microsoft.
  • Daca esti participant Insider Preview, toate cele mai recente actualizari vor fi activate automat pentru contul tau Microsoft.

Parerea mea, totul este clar si usor de inteles. Daca in interpretarea mea ceva a ramas neclar, vezi instructiunile oficiale, precum si pune intrebari in comentarii.

5/5 - (1 vote)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.