Progresul tehnologic, care predomina in ultimii ani, se raspandeste peste tot, si datorita acestor schimbari, a fost creat adaptorul Micro USB Type-C.
Potrivit creatorilor sai, chiar acesta este viitorul, si este timpul sa renuntam la vechile tipuri de conexiuni. Deci, ce este Micro USB Type-C si care sunt avantajele si dezavantajele acestui standard.
Slot USB
Utilizatorii laptopurilor nou cumparate, probabil au vazut, cum arata acest tip de conector, dar nu s-au intrebat, pentru ce este si care este avantajul lui. Pe carcasa calculatorului desktop pe ambele parti putem vedea diferite porturi. De obicei, unul HDMI, cateva USB Type-A, si de curand mult mai compact Type-C.
Este o metoda mai noua si mai buna pentru conectarea calculatorului cu tehnologia moderna, indiferent ca este vorba de un gadget sau orice suport portabil.
Acest conector inca nu este printre cele populare si nu toata lumea a auzit despre el, dar deja acum pentru interfatare multe companii produc adaptoare, pentru a sprijini dezvoltarea si pentru a o face mai accesibila.
Compatibilitatea
Ideea principala, din cauza carui a inceput dezvoltarea USB Type-C, presupunea, ca in sfarsit va fi creat un singur cablu cu posibilitatea de a conecta orice tehnica.
La randul sau toate noile gadgeturi vor fi echipate cu un singur tip de port, si acest lucru va elimina o multime de probleme.
Vom putea uita de cabluri incurcate, fiecare dintre care se potriveste doar pentru ceva anume. Avand un cablu universal, utilizatorul va putea conecta cu usurinta:
- hard disk-uri externe;
- stick-uri USB;
- sisteme audio;
- smartphone-uri;
- tablete;
- monitoare.
Si in acelasi timp, adaptabilitatea tehnologiei va permite nu doar crearea asocierei, dar si incarcarea dispozitivului. Doar ca pana ce acest port nu este preinstalat pe toate gadgeturile, pot aparea probleme banale cu conectarea smartphone-ului la calculator pentru, de exemplu, transfera pe PC poze sau alte fisiere.
Special pentru astfel de cazuri a fost dezvoltat adaptorul. Este disponibil in diferite variante in functie de nevoile utilizatorului. Cel mai utilizat – este adaptorul, care se foloseste pentru conectarea intre PC si smartphone.
Putin mai mare in dimensiune un Hub, care are rolul de a te ajuta la transferul datelor intre diverse dispozitive. Acesta dispune de un port USB 3.0, doua porturi USB 2.0 si un port USB-C. In plus, are un conector USB-C pentru a realiza conexiunea cu laptop-uri care dispun de un astfel de conector. Iar, totul depinde de nevoile utilizatorului.
[tds_warning]Nota: elementul principal este faptul ca poate fi introdus cu orice parte. Acest lucru evita problema cu introducerea cablului USB in conector.[/tds_warning]
Daca vrei sa faci o legatura intre laptopul tau, folosind USB Type-C, si calculator, care este echipat doar cu USB Type-A, nici asta nu e o problema. Impreuna cu celelalte exista cabluri si pentru acest scop.
Viitorul adaptorului
Multi ani la rand singurul conector a fost Type-A. Necesita de la utilizator introducerea corecta in port, acesta si astazi este o componenta importanta pentru conectarea calculatorului cu componente periferice, cum ar fi tastatura, mouse, stick USB, imprimanta. Doar ca a aparut un concurent, care are toate sansele sa ocupe pozitia de lider.
[tds_council]Problema principala Type-A consta in faptul ca pe partea cealalta, nu cea, care se conecteaza la calculator, cablul se termina cu alt tip de USB. Creand o conexiune cu smartphone trebuie sa utilizam micro-USB, pentru alte gadgeturi de dimensiuni mici de multe ori trebuie sa folosim mini-USB. Daca avem nevoie de o imprimanta, vom avea nevoie de Type-B, iar in unele cazuri si micro-USB-B.[/tds_council]
Aparitia Type-C cu timpul va elimina aceasta problema, deoarece noul tip de USB nu doar va deveni un conector universal pentru toate gadgeturile, dar si va atrage atentia utilizatorilor prin functionalitatea si viteza de transfer mai rapida.
Avantaje si dezavantaje
Avantajele noului tip sunt:
- protocol incorporat USB 3.1, care ofera cea mai mare viteza pentru schimbul de informatii;
- simplitatea si usurinta de utilizare;
- design placut, format din forme rotunde. Creat simetric, mufa elimina necesitatea de a incerca cateva ori introducerea corecta in port;
- tehnologia permite transmiterea datelor la o viteza de 10 Gb/s;
- are o putere de pana la 100 W, ceea ce permite incarcarea nu doar telefoanelor mobile, dar si laptopurilor;
- datorita transferului mare de volum intr-o unitate de timp permite vizualizarea pe un monitor la o rezolutie de 4K.
Ceea ce priveste dezavantajele, utilizatorii tehnologiei Type-C nu au probleme evidente. Probleme pot aparea doar din cauza ca tehnologia inca este tanara si doar apare pe piata.