Ce este router Wi-Fi Dual Band? Cum lucreaza si merita achizitia

M-am decis sa scriu un articol despre routere wireless Dual Band. Sa explic ce fel de dispozitiv este, cu ce difera de routere obisnuite, ce este Wi-Fi 5GHz, si daca merita achizitia unui router dual band. Cred, ca acest articol este destul de util, deoarece Wi-Fi 5GHz abia incepe sa ajunga in casele noastre. Practic toate dispozitivele noi (smartphone, tablete, laptopuri, etc.) sunt compatibile cu noile retele 5GHz. Iar producatorii echipamentelor de retea deja au lansat routere dual band. Si cel mai important, deja exista modele la un pret destul de accesibil.

Router Dual Band – este un router obisnuit, care poate difuza doua retele Wi-Fi (din acest motiv se numeste Dual Band). Ca si toate routere obisnuite, lucreaza pe frecventa 2.4GHz (este cea mai raspandita, si practic toate retelele Wi-Fi lucreaza pe aceasta frecventa). Doar ca acesta este Dual Band, astfel poate lucra pe frecventa 5GHz. Aceasta este caracteristica principala a routerului dual band, si ceea ce il deosebeste de un router obisnuit.

Ce este Wi-Fi 5GHz?

Dupa cum am spus mai sus, acum practic toate retelele Wi-Fi lucreaza pe frecventa de 2.4GHz. Deoarece aceasta frecventa este suprasolicitata, si tehnologia Wi-Fi evolueaza, s-a dezvoltat reteaua Wi-Fi pe frecventa de 5GHz. Acest lucru a permis nu doar trecerea pe o frecventa, care practic este libera, dar si cresterea vitezei Wi-Fi. Cu alte cuvinte, au aparut mai multe posibilitati.

Ceea ce priveste standardele retelei fara fir, cel mai nou si cel mai rapid standard 802.11ac lucreaza doar in banda de 5GHz. Frecventa de 5GHz suporta doar 802.11n si 802.11ac.

Avantajele principale, pe care le va vedea utilizatorul obisnuit: practic lipsa interferentelor, iar asta inseamna conectivitatea stabila Wi-Fi, si viteaza internetului mai mare prin Wi-Fi.

Daca ai o multime de retele Wi-Fi de la vecini, si din cauza asta mereu se intrerupe conexiunea, si viteza mica prin Wi-Fi, atunci trecerea la reteaua Wi-Fi de 5GHz este decizia cea mai corecta. Vezi si: Conexiune wireless instabila. De ce se intrerupe internetul prin router Wi-Fi?

Cum lucreaza routerul Dual Band (Wireless Dual Band)?

Lucreaza ca un router obisnuit. Doar ca va difuza doua retele Wi-Fi. Si daca dispozitivul tau, pe care vrei sa-l conectezi la Wi-Fi poate lucra cu retele pe frecventa 5GHz, va vedea doua retele fara fir. Una dintre care va fi pe o frecventa noua. Ne conectam la ea, si obtinem toate avantajele noii tehnologii. Ca o regula, este viteza mai mare. Iar dispozitivele, care nu suporta 5GHz se vor conecta la reteaua de 2.4GHz.

Ceea ce priveste diferentele, acestea nu exista. De fapt, in panoul de control a routerului va trebui configurezi setarile (nume de utilizator, parola) pentru cele doua retele Wi-Fi. Daca nu ai nevoie, de exemplu, de frecventa 2.4GHz, poti sa o dezactivezi. Toate acestea se fac in setarile routerului.

Ce ai nevoie pentru a trece la Wi-Fi 5GHz?

Vei avea nevoie doar de router dual band, si dispozitive, care suporta dual band Wi-Fi (2.4GHz/5GHz). Toate acestea poti vedea in caracteristicile smartphoneului, tabletei, etc.

Nu este nici o problema daca nu toate dispozitivele suporta dual band Wi-Fi. Acestea se vor conecta la reteaua de 2.4GHz.

Pentru calculator desktop, sau chiar pentru laptop poti achizitiona un receptor extern Wi-Fi cu suport dual band Wi-Fi.

Ceea ce priveste routere dual band, in ziua de astazi exista o oferta, si nu este mica. Practic orice producator are modele din diferite categorii de pret. Acelasi Tp-Link Archer C20i. Ieftin si cu design interesant. Costa aproximativ 35 €. Exista modele si mai ieftine, cum ar fi Xiaomi Mini Wifi, Netis WF2710, Belkin Wireless N450 Dual-Band Router F9K1105. Bineinteles ca exista modele si mai scumpe: Asus RT-AC51U, TP-LINK Archer C50, D-Link DIR-825/AC, Zyxel Keenetic Extra, Asus RT-N56U, etc.

Ar trebui sa cumpar router Dual Band si merita trecerea pe Wi-Fi 5GHz?

Cu singuranta cred ca merita. De exemplu, routerul Asus RT-N18U nu este dintre cele ieftine. Doar ca nu are suport pentru reteaua 5GHz. Pentru acesti bani poti cumpara un router dual band, care poate fi actual o perioada mai mare, decat acest router.

Cred ca nu exista nici un motiv pentru a cumpara un router obisnuit fara suport pentru 5GHz. Sunt convins ca multi vor fi de acord cu mine. Mai ales, daca cumperi un router mai scump de 40 €. Daca vrei sa cumperi un router ieftin, de exemplu TP-LINK TL-WR841N, atunci da, pentru acesti bani nu vei cumpara router dual band. Dar daca vrei sa cheltui o suma buna, cumpara router doar cu suport pentru reteaua 5GHz. In caz contrar, este o risipa de bani. Pentru ca peste un an de zile, sau poate chiar si mai devreme, vei dori sa treci pe Wi-Fi 5GHz, si vei cumpara un router nou.

Iar daca nu ai probleme cu Wi-Fi si viteza, totul funcntioneaza bine, nu vad nici un motiv pentru a cumpara un router nou. Mai bine sa mai astepti. Vor aparea modele noi, si preturile la routere dual band vor scadea.

Daca mai ai ceva de adaugat despre routere dual band, scrie in comentarii.

3.9/5 - (8 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.