Daca vei accesa fila «Performanta» — «Memorie» din Manager de activitati celei mai recente versiuni Windows 11, iar in unele cazuri si in specificatiile tehnice a modulului RAM de pe Internet, vei observa ca viteza este afisata in MT/s, si nu in MHz.
In acest articol despre, ce inseamna noua unitate de masurare a memoriei RAM si de ce se trece la utilizarea acesteia in loc de megaherti.
Viteza RAM in MT/s si MHz
MT/s – «Megatransfers per second» sau, tradus in romana, «Megatranzactii pe secunda». Unitatea de masura reprezinta numarul de operatiuni citire/scriere, pe care modulul de memorie o poate teoretic efectua pe secunda.
Caracteristica obisnuita frecventei MHz (megaherti) raporta frecventa de functionare a memoriei, 1 MHz – un milion de cicluri, si nu numarul de operatiuni.
Initial memoria RAM putea efectua o tranzactie pe ciclu, astfel nu era neceara utilizarea unitatii de masurare suplimentare, cu toate acestea, dupa lansarea memoriei DDR (Double Data Rate, viteza dubla de transfer a datelor), a devenit posibila efectuarea a doua operatiuni pe ciclu.
Ca urmare, acest lucru a dus la o ambiguitate in caracteristicile modulelor RAM: pentru aceleasi sau pentru module similare frecventa poate sa difere, in functie de sursa in care sunt utilizate aceste caracteristici.
Acest lucru se datoreaza faptului ca frecventa reala este de 2 ori mai mica decat numarul posibil de operatiuni, efectuate pe secunda (pentru memoria DDR, pentru QDR diferenta poate fi de 4 ori). In cele mai multe cazuri in magazine este indicata a doua caracteristica. In acelasi timp, frecventa «reala» va fi prima, iar a doua – este un fel de viteza «echivalenta» in comparatie cu un modul «non-DDR» cu o frecventa similara.
O nepotrivire ai putut sa vezi in unele programe pentru analiza caracteristicilor memoriei RAM. De exemplu, in CPU-Z va fi afisata o frecventa:
Iar in AIDA64 – frecventa reala si efectiva:
Pentru ce se introduce MT/s
Masurarea vitezei memoriei in MT/s (Megatransfers per second) are scopul de a oferi informatii mai precise despre viteza memoriei, indiferent de modul in care este interpretata «frecventa», astfel multi producatori trec la indicarea acestei caracateristici.
MT/s nu este analogol direct al MHz, chiar daca in majoritaeta cazurilor valoarea va coincide cu frecventa de baza a memoriei DDR. Direfenta principala este ca frecventa in MHz este «fixa», adica daca memoria are o frecventa reala de 1600 MHz, inseamna ca si functioneaza pe aceasta frecventa, in timp ce MT/s – teoretic numarul maxim de operatiuni cu memoria, care poate varia in functie de sarcinile specifice si raportul dintre numarul de operatiuni de citire si scriere.
Pentru majoritatea utilizatorilor introducerea acestei caracteristici nu ar trebui sa creeze confuzii, deoarece in trecut s-a folosit MT/s, desemnand aceasta caracteristica ca «MHz», de asemenea ea este in continuare afisata in majoritatea magazinelor, in ciuda faptului ca de fapt este vorba de caracteristica MT/s.