Ce monitor sa aleg? Sfaturi pentru cumparare

Dispozitivul principal in orice calculator este monitorul, deoarece de acesta depinde calitatea imaginei, si prin urmare confortul Tau in timpul muncii sau jocurilor pe calculator. Monitoarele difera intre ele dupa mai multe caracteristici, asa ca astazi voi expica cum sa alegi monitor pentru calculatorul tau.

Ia in serios recomandarile mele, deoarece monitorul – este parte integrata a calculatorului, nu costa atat de putin, si il schimbam destul de rar spre deosebire de alte parti a calculatorului.

Dupa ce criterii aleg monitor pentru calculator

Toate display-urile difera unul de altul prin caracteristicile tehnice (parametri), despre asta si voi vorbi in acest articol.

Dimensiunea ecranului. In primul rand acorda atentie la dimensiunea ecranului monitorului. Acesta se masoara in inch (1 inch = 2.52 centimetri). Pe ecran mare mult mai usor poti viziona filme, juca jocuri, lucra cu fisiere, etc. Cu toate acestea, monitoarele mari necesita mai multa putere de la placa grafica, mai ales daca calculatorul este vechi, iar monitorul are diagonala de 24 inch. Monitoare mici sunt bune ca pret – pretul este mai mic, astfel pentru economisirea bugetului putem alege monitor de 18 sau 19 inch. Pentru pasionatii de jocuri sau iubitorii de a vizioana filme pe calculator recomand monitoare cu diagonala de 27 inch.

Monitor cu ecran lat (wide). Daca inainte piata a fost dominata de monitoare cu format 4:3, acum din ce in ce mai populare sunt monitoare cu format lat 16:9 sau 16:10. De fapt majoritatea filmelor si jocurilor moderne sunt lansate in acest format – lat. Daca monitorul nu va fi lat, cel mai probabil, vizioanarea jocurilor si filmelor nu va fi interesanta, deoarece imaginea va fi mica, ceea ce este complet inacceptabil.

Rezolutia maxima ecranului. Vrei imaginea de pe ecran sa fie cat mai clara? Atunci alege monitor cu rezolutia 1920×1080 pixeli. Rezolutia ecranului – este numarul total de puncte (pixeli) pe verticala si orizontala. Cu cat mai multe puncte – cu atat mai bine. In plus, pe acest monitor poti pune mai multe ferestre deschise. De exemplu, pe un monitor cu o rezolutie de 2560×1440 pixeli se vor potrivi perfect 4 ferestre, care nu vor incurca una pe alta, si vei putea usor sa te folosesti de ele. Monitoarele cu ecran lat (wide) de obicei au rezolutia ecranului de 1366×768, 1920×1080 si 2560×1440 pixeli.

LED. Monitoare vechi au lampi fluorescente cu catod rece, care si ofera iluminare in monitor (in datele tehnice acest punct are abreviatura CCFL). In monitoare noi, de regula, este folosita tehnologia noua – iluminare cu LED. Datorita ei culorile ecranului sunt mai clare, iar consumul de energie este mai mic.

Tipul matricei LCD. Toate monitoarele LCD sunt fabricate dupa o singura tehnologie – TFT (Thin Film Transistor), cu toate acestea matricea LCD are mai multe tipuri de tehnologii, dupa care sunt fabricate. In functie de acest lucru si sunt impartite in urmatoarele tipuri:

  • TFT IPS (versiuni: TFT S-IPS, TFT H-IPS, TFT UH-IPS, TFT E-IPS, TFT P-IPS). Aceste matrice au culori foarte bune, inghiuri largi de vizualizare si culoarea neagra corecta. Dezavantajul este timpul mare de raspuns (ceea ce nu se potriveste pentru gameri). Aceste monitoare sunt foarte bune pentru lucru cu grafica.
  • TFT MVA (versiuni: TFT PVA, TFT S-PVA). Avantajele si dezavantafele sunt ca si la TFT IPS, cu exceptia faptului ca acest tip de matrice are si contrast foarte bun.
  • TFT TN (Twisted Nematic). Aceasta tehnologie este una dintre primele, si prin urmare una dintre cele mai vechi. Cu toate acestea, pana in prezent are cerere mare din partea utilizatorilor, datorita pretului redus si timpul de rapsuns mic (important pentru imagini dinamice – jocuri si filme). Are o multime de neajunsuri, incepand cu contrast slab si terminand cu aparitia de «pixeli morti».

Defuzoare stereo. Unele modele de monitoare au incorporate difuzoare stereo, pentru a inlocui difuzoare standard. Calitatea sunetului acestor difuzoare nu este buna, sunetul este departe de a fi ideal. Cu toate acestea este un lucru foarte util, daca utilizam monitorul ca un televizor (multe modele au TV-Tuner incorporat). Daca vrei sunet bun, mai bine sa-ti cumperi dufuzoare separate pentru calculator, sau chiar sistem de sunet 5.1 pentru vizualizare confortabila a filmelor si serialelor TV. Prin urmare, dufuzoare stereo, de obicei, element suplimentar in monitor proiectat pentru calculator.

Intrare HDMI. Interfata HDMI in ziua de astazi este cea mai populara, deoarece, in primul rand, este universala, si in al doilea rand, poate transmite video si audio in format digital. Prin urmare, monitorul conectat la calculator prin HDMI poate transmite imagni la o calitate mai puna in comparatie cu VGA.

Intrare DVI. Interfata DVI de asemenea poate transmite video in format digital, dar fara sunet. Aceasta conexiune de obicei se foloseste in monitoare cu rezolutia ecranului mai mare de 19 inch (deoarece pe acestea se poate vedea diferenta semnificativa).

Suport 3D. Monitoare cu suport 3D pot transmite grafica tridimensionala, iar in ziua de astazi o multime de filme si jocuri noi sunt lansate in acest format. Vrei sa te simti intr-o realitate virtuala?! Alege monitor cu 3D!

Recomandari specifice pentru alegerea monitorului

Multi cititori vor sa vada exemple concrete de monitoare, care ar trebui sa fie cumparate intr-un anumit caz. Voi satisface dorinta cititorilor si voi prezenta cateva exemple de monitoare pentru calculatoare, pe care a-si cumpara intr-un anumit caz, bineinteles ca justific fiecare alegere.

Ce monitor sa aleg pentru designer

Aspect distinctiv al monitorului pentru designer este faptul ca aceste monitoare pot reproduce culorile mult mai bine, astfel este foarte important ca matricea monitorului sa fie creata dupa tehnologia IPS (avantajele si dezavantafele acestui model sunt descrise mai sus).

DELL P2714HDELL P2714H

• Diagonala 27 inch
• Tip display LED
• Rezolutia optima 1920×1080
• Iluminare 250 cd/mp
• Unghi maxim vizibilitate 178 grade

vezi detalii DELL P2714H

 

Ce monitor sa aleg pentru jocuri

Alegand monitor pentru jocuri trebuie sa tii cont de timpul de raspuns (cu cat mai mic cu atat mai bine monitorul va putea arata scene dinamice in jocuri) si ungni de vizualizare. Monitor pentru jocuri trebuie sa aiba timp de raspuns mai mic de 4 ms si unghi de vizualizare de 170 grade.

BenQ GL2460

 

BenQ GL2460

• Diagonala 24 inch
• Tip display LED
• Rezolutia optima 1920×1080
• Timp de raspuns 2 ms
• Unghi maxim vizibilitate 170 grade

vezi detalii BenQ GL2450

 

Ce monitor sa aleg pentru acasa

Monitor bun pentru acasa ar trebui sa aiba maxim de caracteristici si capacitati, deoarece ar putea fi folosit si ca televizor, si ca monitor pentru calculator, si ca ecran pentru console de jocuri, si ca sistem home cinema. Si toate aceste functii trebuie sa le indeplineasca pe deplin. De asemenea, sa nu uitam de calitatea imaginilor de pe ecran si data lansarii (mai bine sa alegem un model nou ca sa nu-l schimbam anul viitor).

LG 27MA73D-PZLG 27MA73D-PZ

• Diagonala 27 inch
• Tip display LED
• Rezolutia optima 1980×1080
• Tuner TV
• Telecomanda

vezi detalii LG 27MA73D-PZ

 

Ce monitor ieftin sa aleg

Daca cauti un monitor ieftin, iti recomand urmatorul monitor:

Asus VS197DEAsus VS197DE

• Diagonala 18.5 inch
• Tip display LED
• Rezolutia optima 1366×768
• Timp de raspuns 5 ms
• Auto Adjustment

vezi detalii Asus VS197DE

5/5 - (3 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.