Cum aleg BMS. Avantaje Smart BMS

In acest articol despre, ce trebuie sa iei in considerare cand alegi BMS si despre modificarea avansata Smart BMS. Mai multe informatii despre acest dispozitiv poti gasi in articolul Ce este BMS (BATTERY MANAGEMENT SYSTEM)?, pentru cei care nu stiu care este scopul principal, voi explica pe scurt.Cum aleg BMS. Avantaje Smart BMS

Sub aceasta abreviere se ascunde Battery Management System. Vorbind in limba romana – sistem de management al bateriei. Practic nici o baterie pe baza de litiu nu poate functiona pe deplin fara acest «dispozitiv». Sau mai precis, va putea functiona, dar de 2 ori mai putin decat s-a declarat. BMS-ul se instaleaza pentru a asigura o exploatare maxima posibila a sursei de alimentare si pentru a proteja bateria de tot felul de factori negativi.

Reguli de urmat pentru a alege BMS

  1. In primul rand, trebuie sa stii exact ce tip de baterie va fi folosita. Fiecare BMS poate gestiona doar un anumit tip de baterie. Cu toate acestea, exista si o exceptie – BMS cu prefixul Smart, despre care vom vorbi in a doua parte a articolului.
  2. In al doilea rand, trebuie sa stii numarul de paralele din baterie, deoarece BMS-ul este proiectat pentru un anumit numar dintre ele. Exceptia din nou este BMS «inteligent».
  3. Apoi, hotaraste sarcina. Placa sistemului de management al bateriei functioneaza cu anumiti curenti si daca acestea vor fi depasiti, atunci BMS-ul se va supraincalzi si se va opri. De asemenea, ar trebui sa tii cont ca in timpul functionarii placii intr-o carcasa inchisa fara ventilatie, incalzirea acesteia va fi mai puternica.
  4. Exista BMS simetrice si nesimetrice. Problema este ca BMS-urile nesimetrice nu se potrivesc pentru orice vehicul electric. De exemplu, in hoverboard, in bateria caruia se foloseste un singur conector pentru incarcare/descarcare. Acolo se potriveste doar varianta simetrica.
  5. Daca doresti sa monitorizezi diferiti parametri, alegerea cea mai buna va fi Smart BMS.

Posibilitatile Smart BMS

Aceasta modificare avansata are la dispozitie mai multi senzori termici, ceea ce la randul sau face posibila monitorizarea schimbarilor de temperatura din baterie. Exista posibilitatea de a conecta un ecran special la astfel de dispozitive, care va afisa toate datele importante despre functionarea si starea bateriei. Smart BMS are suport bluetooth si poate fi gestionat printr-o aplicatie instalata pe un dispozitiv mobil cu un numar mare de functii.

Optiunele pe care le are utilizatorul printr-o aplicatie:

  • Poti seta numarul de paralele, incluse in functionarea placii de gestionare a bateriei.
  • Pentru compatibilitatea BMS-ului cu diferite tipuri de baterii, poti seta pragul de tensiune pe paralele.
  • Exista posibilitatea pentru a seta valori limite pentru incarcare/descarcare.
  • De asemenea, sunt monitorizati parametrii precum tensiunea totala si tensiunea pe paralele individuale, conditii de temperatura, curentii de incarcare/descarcare.

Si in cele din urma pot spune ca cel mai mare numar de BMS poti gasi doar pe site-ul chinezesc AliExpress.

5/5 - (1 vote)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.