PortableBaseLayer – ce este acest disc in Windows 10

In cea mai recenta versiune Windows 10, intrand in utilitarul «Gestionare disc», precum si DiskPart sau utilitare de gestionare a partitiilor de pa parti terte vei gasi un disc ascuns cu eticheta PortableBaseLayer, cu o dimensiune de 8 GB cu sistemul de fisiere NTFS, a carui stare este «Doar in citire».

In acest articol despre, ce este discul PortableBaseLayer in Windows 10, pentru ce este necesar si cum se dezactiveaza sau se elimina daca este necear.

Alocarea discului virtual PortableBaseLayerDisc PortableBaseLayer in Gestionare disc

Discul PortableBaseLayer – este un disc virtual .vhdx, care se creeaza automat si se conecteaza la sistem, cand activezi functia Sandbox Windows si este un spatiu de stocare a masinii virtuale, utilizat pentru Sandbox.

Desi in informatii despre disc este specificat dimensiunea de 8 GB, in realitate acesta ocupa in mod implicit mai putin de 1 GB.

Poti verifica acest lucru accesand folderul:

C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Containers\BaseImages\Identificator_numeric\

Si verifica dimensiunea fisierului BaseLayer.vhdx (folderul ProgramData este ascuns, il poti accesa introducand C:\ProgramData\ in bara de adrese a Explorerului si apasand Enter).

Cum se dezactiveaza si se elimineaza discul PortableBaseLayer in Windows 10

Nu este posibila dezactivarea acestui disc si eliminarea fisierului corespunzator utilizand unelte incorporate. Cu toate acestea, acest lucru poate fi facut sacrificand functionalitatea «Sandbox»:

  1. Intra in Panou de control (poti intra utilizand cautarea de pe bara de activiatati) – «Programe si caracteristici».
  2. In partea stanga alege «Activare sau dezactivare caracteristici Windows».Dezactivarea componentelor Windows 10
  3. In lista caracateristicilor debifeaza punctul «Sandbox Windows» si apasa «OK». Se va solicita sa repornesti calculatorul, fa acest lucru.Dezactiveaza Sandbox Windows 10
  4. Dupa repornire discul PortableBaseLayer va fi dezactivat.Discul PortableBaseLayer eliminat
  5. Fisierul discului va ramane in acelasi loc C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Containers\BaseImages\. Urmeaza aceasta cale si sterge fisierul hard discului virtual BaseLayer.vhdx, dupa dezactivare din sistem acesta va fi eliminat fara probleme.

Nota: daca Sandbox a fost instalat utilizand scriptul in Windows 10 Home (nu exista metoda standard in aceasta editie), eliminarea utilizand metoda propusa nu este posibila. O metoda simpla nu cunosc.

4/5 - (4 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.