Unde pe router scrie parola Wi-Fi, nume de utilizator, parola si adresa MAC

Am observat pe meleagurile internetului ca utilizatorii de multe ori intreaba, unde pe router scrie parola de la reteaua Wi-Fi, nume de utilizator si parola, adresa routerului sau adresa MAC. Practic pe orice dispozitiv de retea putem gasi o multime de informatii utile.

Important! In acest articol vei afla cum sa vezi parola si alte informatii, care sunt utilizate in mod implicit. Daca ai modificat parola, si ai utat-o, te-ar putea interesa articolul: Ce sa fac daca am uitat parola de la router?

Cel mai des apare necesitatea de a vedea chiar parola de la Wi-Fi, care este instalata din fabrica pe router. Parola este si cheia de securitate, sau codul PIN. Si totul din cauza ca acum majoritatea producatorilor instaleaza din fabrica parola pe Wi-Fi. Cand cumperi un router nou, sau revii la setarile din fabrica, pentru conectarea la reteaua fara fir (care are un nume din fabrica), trebuie sa introduci parola (codul PIN). Cel putin, pentru a intra in setarile routerului si a schimba cheia de securitate implicita. De fapt, exista modele, la care reteaua fara fir in mod implicit nu este protejata.

Practic pe orice router si modem informatia din fabrica este inscriptionata pe carcasa dispozitivului. Cel mai des, este un autocolant cu informatii pe partea de jos a router-ului.

In functie de producator si modelul dispozitivului unele informatii pot sa lipseasca. De exemplu, pe router ZyXEL lipseste parola si numele de utilizator pentru accesul la panoul de control. Si daca reteaua Wi-Fi in mod implicit nu este protejata, atunci nici parola nu este necesara.

Cheia de securitate (PIN) de la Wi-Fi si alte informatii din fabrica

Ce informatii pot fi gasite pe router:

 • Numele retelei, sau SSID – este numele implicit al retelei Wi-Fi. Ea poate fi necesara pentru a gasi propria retea intre retelele vecinelor. De regula, arata asa: „TP-LINK_3Ao8”. Bineinteles, pe dispozitive TP-Link.
 • Parola Wi-Fi, Wireless Password, PIN, WPS/PIN – este cheia de acces implicita la reteaua fara fir. De obicei este format din 8 cifre. Dupa accesarea setarilor routerului, recomand sa schimbi parola implicita, precum si numele retelei.
 • Adresa routerului (IP, adresa web) – aceasta adresa este necesara pentru accesarea setarilor routerului. Poate fi ca o adresa IP, de obicei este 192.168.1.1, sau 192.168.0.1, precum si hostname (din litere). De exemplu: tplinkwifi.net, my.keenetic.net, miwifi.com. In acelasi timp, accesul prin adresa IP de asemenea functioneaza.
 • Nume de utilizator si parola (Username, Password) – numele de utilizator si parola cu care vine din fabrica, care sunt necesare pentru autentificarea in timpul accesarii setarilor routerului sau medemului. De obicei, in timpul setarii routerului aceste date se schimba.
 • Adresa MAC – de asemenea poate fi util.
 • Modelul routerului si versiunea hardware (Rev, H/W Ve) – poate fi util, de exemplu, pentru a cauta firmware-ul, sau alte informatii.
 • F/W Ver – versiunea firmware instalata din fabrica. Nu este afisata pe toate dispozitivele.

Informatia de pe imagine corespunde listei, pe care o poti vedea mai sus. Pe toate routere de la TP-Link informatia din fabrica se afla pe autocolant, in partea de jos a router-ului.

Informatii implicite pe router ASUS

Pe routerele ASUS parola este semnata ca „PIN Code”. Iar reteaua cel mai probabil se va numi „ASUS”.

Pe dispozitivele companiei D-Link informatia din fabrica arata aproximativ asa:

Adresa, parola, adresa MAC pe router Tenda

Pe Tenda nu este specificat numele retelei Wi-Fi si numele de utilizator. In rest, totul este obisnuit.

[tds_note]In cazul in care informatia din fabrica nu se potriveste, de exemplu, parola sau numele de utilizator, cel mai posibil ca aceste informatii au fost modificate in setarile routerului. Pentru a readuce routerul la setarile din fabrica, trebuie sa faci o resetare. Pentru a face acest lucru tine apasat timp de 15 secunde butonul RESET (Resetare). Dupa aceea routerul va fi ca nou. Toate setarile vor fi eliminate.[/tds_note]

Daca ai de adaugat ceva la subiectul articolului sau ai intrebari, scrie in comentarii.

5/5 - (4 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Comentarii: 4
 1. denes

  unde se gaseste codul la router hotspot r209 42mbpsptr conectare tablet

  1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

   Nu inteleg intrebarea.

 2. ion

  Buna ziua.va rog,dc se poate sa ma ajutati cu o problema.
  router huawei e5186,4g,adus din afara.i-am dat reset ,dar nu vrea sub nici o forma user/parola,uzuale.
  admin/admin,admin/1234,admin/password,etc.
  repet,nici dupa reset.
  mai este vreo posibilitate,sa-l pot aduce in parametri?
  va multumesc.a.r.

  1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

   Username: admin
   Password: admin sau password

   Butonul pentru resetare se tine apasat 10-15 secunde. Routerul va reponi. Routerul este resetat cand ledul WLAN nu mai clipeste.

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.