Orice telefon pe Android in mod implicit contine un software special de diagnosticare pentru recuperarea sistemului, numit Recovery Mode (mod de recuperare). Cu alte cuvinte – orice utilizator de PC este familiarizat cu BIOS-ul calculatorului, care poate fi utilizat in modul de siguranta, iar utilizatorii iOS – cu modulul DFU. Multi utilizatori sunt de parere ca in Recovery Mode se poate doar reseta telefonul, reparand problemele. De fapt, exista mai multe functii utile.
In acest articol despre, ce este Recovery Mode, cum se poate intra acolo, si ce functii sunt disponibile in el.
Ce este Recovery Mode
Daca telefonul tau nu porneste, probabil primul lucru pe care il vei face – vei porni modul Recovery. Aceasta functie de asemenea este utila, cand telefonul pur si simplu nu functioneaza corect, iar eliminand sau dezactivand aplicatiile, problema nu se rezolva. Orice telefon pe Android are Recovery standard, care se mai numeste si «stoc»: nu are multe functii, dar de obicei sunt suficiente pentru a rezolva orice problema.
Nota: Recovery ajuta doar la remedierea problemelor de sistem, astfel, daca ai scapat telefonul si acesta nu functioneaza din cauza unei defectiuni fizice, meniul de recuperare in Android nu va putea ajuta. Functia principala a Recovery – resetarea completa, dar poate fi folosit si pentru a reporni sau a crea o copie de rezerva.
Cum pot intra in Recovery Mode
Pentru a intra in Recovery Mode, trebuie sa apesi cateva butoane de pe carcasa telefonului. Anterior combinatia butoanelor pentru a intra in Recovery Mode era diferita, in functie de telefon (datorita faptului ca erau mai multe butoane pe carcasa).
Dar acum, din cauza faptului ca nu prea ai ce apasa, de regula combinatia principala este apasarea tastei de pornire si crestere volum. Trebuie sa le tii apasat pana cand telefonul se va opri, si pe ecran va aparea meniul corespunzator.
Functii Recovery pe Android
Lista problemelor, care pot fi eliminate cu ajutorul Recovery este destul de larga. De fapt, sa vedem ce putem face in Recovery.
- Daca sunetul a incetat sa functioneze pe telefon, dar nu exista defectiuni fizice, poti incerca sa remediezi problema prin modul de recuperare.
- Telefonul functioneaza, doar ca ecranul este negru – probabil, problema se afla in sistem, poti incerca sa repornesti sau sa resetezi dispozitivul prin Recovery.
- Ecranul telefonului nu raspunde – modul Recovery functioneaza datorita butoanelor de volum, astfel nu va fi necesara apasarea pe ecran.
- Poti reseta telefonul, daca ai uitat parola de deblocare pentru a-l folosi in continuare.
- Memoria este plina, telefonul ruleaza lent sau nu raspunde la comenzi – pentru toate aceste va fi util Recovery Mode.
- In plus, modul de recuperare ajuta la curatarea memoriei cache de pe telefon.
Cum se utilizeaza Recovery pe Android
Intrand in Recovery, poti observa ca exista o lista intreaga de optiuni. Pe diferite modele de telefoane interfata poate sa difere, dar in general sunt aceleasi.
- Wipe Data/Factory Reset – aceasta functie pentru a reseta la setarile din fabrica. Selectand aceasta optiune sunt sterse toate datele de pe telefon, rezolvand problema cu blocarea si ecranului negru.
- Reboot system – este o repornire fortata a telefonului, daca s-a blocat si nu raspunde sau functioneaza prea lent.
- Wipe Cache Partition – functia speciala pentru curatarea memoriei cache, care ajuta la eliberarea memoriei daca spatiul de stocare este prea plin.
- Backup and Restore – functia pentru backup si restaurarea sistemului.
- Install ZIP from Sdcard – instalarea firmware de pe card de memorie.
- Format system – dezinstalarea sistemului si resetarea firmware-ului, dupa o instalare nereusita sau utilizarea unui software neadecvat.
- Mounts and storage sau Mount /system – functia pentru montarea sau formatarea partitiilor de memorie.
Utilizatorii de regula folosesc repornirea, resetarea sau reinstalarea firmware-ului. Recovery Mode este disponibil nu doar pe telefoane, dar si pe tablete si televizoare cu Android TV. Firmware-ul personalizat contine si mai multe functii interesante.
De exemplu, poti restaura datele din copia de rezerva, instala suplimente la firmware, mari frecventa procesorului si altele, dar, dupa cum ti-ai dat seama, totul se face pe propriul risc. Cu toate acestea, vreau sa remarc faptul ca activarea Recovery Mode nu anuleaza garantia pentru telefon, doar ca pentru pasii urmatori raspunderea iti apartine.