MLC sau TLC – care este mai bun pentru SSD? (si despre V-NAND, 3D NAND si SLC)

Alegand un SSD pentru utilizarea casnica, te poti intalni cu o caracteristica cum ar fi tipul de memorie utilizat, si sa te intrebi, care este mai bun – MLC sau TLC (de asemenea, te poti intalni si alte variante tipului de memorie , de exemplu, V-NAND sau 3D NAND).

In acest articol despre tipurile de memorie flash, utilizate in SSD, despre avantaje si dezavantaje si despre, ce varianta poate fi mai buna in timpul achizitiei SSD. De asemenea te-ar putea interesa: Ce SSD sa aleg, Ce este SSD (Solid State Drive) si ce ar trebui sa stiu despre el.

Tipul memoriei flash utilizate in SSD

In SSD se utilizeaza memoria flash – celule organizate bazate pe semiconductori, care pot sa difere in functie de tip.

Cu alte cuvinte, memoria flash, utilizata in SSD poate fi impartita in urmatoarele tipuri:

 • Prin principiul citire-scriere practic toate SSD dinsponibile in comert sunt de tip NAND.
 • Prin tehnologia de stocare a informatiilor memoria se imparte in SLC (Single-level Cell) si MLC (Multi-level Cell). In primul caz celula poate stoca un bit de informatii, in al doilea – mai mult de un bit. In acelasi timp, in SSD pentru utilizarea casnica nu vei gasi memorie SLC, doar MLC.

La randul sau, TLC de asemenea apartine de tipul MLC, diferenta fiind ca in loc de 2 biti de informatii sunt stocate 3 biti in celula de memorie (in loc de TLC poti intalni denumirea 3-bit MLC sau MLC-3). Adica, TLC este un subset al memorie MLC.

Care este mai bun – MLC sau TLC

Memoria MLC are avantaje fata de TLC, cele mai principale dintre acestea fiind:

 • Viteza de lucru mai mare.
 • Durata de viata mai lunga.
 • Consum redus de energie.

Dezavantajul – pretul MLC mai mare comparativ cu TLC.

Cu toate acestea, ar trebui sa ai in vedere faptul, ca este vorba de «cazuri generale», in dispozitive reale, aflane in comert poti vedea:

 • Viteza de lucru egala (avand alte careacteristici egale) cu memoria TLC si MLC, conectati la interfata SATA-3. In plus, unele dispozitive bazate pe memoria TLC cu interfata PCI-E NVMe uneori pot fi mai rapide decat unitatile similare cu memoria PCI-E MLC (doar ca, daca vorbim despre modele de «top», cele mai scumpe si cele mai rapide SSD, de obicei utilizeaza memoria MLC).
 • Durata de viata mai mare (TBW) pentru memoria TLC a unui producator (sau a unei linii de unitati) comparativ cu memoria MLC a unui alt producator (sau alte linii SSD).
 • La fel cu consumul de energie – de exemplu, unitatea SATA-3 cu memoria TLC poate consuma de zece ori mai putina energie, decat unitatea PCI-E cu memoria MLC. In plus, pentru un tip de memorie si o interfata de conectare diferenta in consum de asemenea difera in functie de unitatea specificata.

Si asta nu sunt toti parametrii: viteza, durata de viata si consumul de energie de asemenea vor fi diferite comparativ de «generatia» unitatilor (mai noi, de regula, sunt mai avansate: in momentul de fata SSD evolueaza si se imbunatatesc), volumul total si spatiul liber in timpul utilizarii si chiar temperatura in timpul utilizarii (pentru unitatile NVMe rapide).

Ca o concluzie, nu putem spune ca MLC este mai bun decat TLC – de exemplu, achizitionand un SSD nou cu TLC si cu un numar de caracteristici mai buni, putem castiga in toate privintele comparativ cu achizitia unei unitati cu MLC la acelasi pret, adica, trebuie sa luam in calcul toate caracteristicile, si sa incepem cu bugetul disponibil (de exemplu, daca vobim de un buget de pana la 600 de lei, de obicei unitatile cu memoria TLC sunt mai preferate fata de MLC pentru dispozitive SATA si PCI-E).

Unitatile SSD cu memoria V-NAND, 3D NAND, 3D TLC, etc.

In descrierea unitatilor SSD (mai ales daca este vorba de Samsung si Intel) in magazinul eMAG si alte magazine putem gasi denumirea V-NAND, 3D-NAND si altele pentru tipul de memorie.

Aceasta denumire indica faptul ca celulele memoriei flash sunt situate pe chipuri in mai multe straturi (pe chipurile simiple celulele sunt situate intr-un strat, mai multe informatii – pe Wikipedia), este aceeasi memorie TLC sau MLC, doar ca nu intotdeauna acest lucru este indicat: de exemplu pentru SSD de la Samsung vei vedea doar, ca se utilizeaza memoria V-NAND.

Memoria 3D NAND este buna? Este mai ieftina in productie si testele spun ca in ziua de astazi memoria TLC versiunea cu multistrat de obicei este mai eficienta (in plus, Samsung sustine ca dispozitivele sale V-NAND TLC au performante mai bune, in comparatie cu MLC). Desi, pentru memoria MLC, inclusiv dispozitivele aceluiasi producator poate sa nu fie asa.

Adica, iar totul depinde de configurarea unitatii concrete, buget si alti factori, care ar trebui analizati inainte de a cumpara un SSD.

Bineinteles, eu recomand Samsung 950 Pro cel putin de 1 TB ca o optiune buna pentru calculator sau laptop, doar ca de obicei sunt achizitionate unitati mai ieftine.

3.9/5 - (14 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Comentarii: 2
 1. Adrian

  Pentru un laptop Asus N56VB ce SSD recomanzi. M-ar interesa ceva la 500Gb

  1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

   Vezi aici, ai o multime de oferte. Ai si review-uri, iti alegi in functie de buget.

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.