Driverul placii video este un program, care permite sistemului de operare, aplicatiilor si jocurilor sa utilizeze hardware-ul grafic calculatorului tau. Daca esti pasionat de jocuri pentru calculator, recomand sa actualizezi acest driver – actualizarea poate avea un impact semnificativ asupra FPS si performantei sistemului in jocuri. Ar putea fi util: Cum aflu ce placa video am instalata in calculator.
Actualizand driverele, trebuie sa te ghidezi dupa reguli: «nu atinge ceea, ce si asa functioneaza», «nu instala programe speciale pentru verificarea automata actualizarilor driverelor». De fapt, aceste reguri nu se refera la drivere pentru placi video – in cazul in care ai NVidia GeForce, ATI (AMD) Radeon sau chiar placa grafica integrata de la Intel – mai bine sa verifici in mod regulat actualizarile si sa le instalezi la timp. Iar despre de unde sa descarci driverul pentru placa video si cum sa-l instalezi, precum si pentru ce sa-l actualizezi, vom si vorbi in acest articol. Vezi si: Cum actualizez driverul placii video.
De ce sa actualizez driverul placii video
De regula, actualizarea driverelor pentru placa de baza, de sunet sau placa de retea, nu ofera o crestere in viteza. De obicei, aceste actualizari sunt concepute pentru a corecta bug-urile (erori), iar uneori aduc si altele.
In cazul cu actualizarea driverelor pentru placi video totul este diferit. Pentru cei doi producatori de placi video – NVidia si AMD in mod regulat sunt lansate drivere noi, care adesea pot imbunatati performanta, mai ales in jocuri noi. Avand in vedere ca compania Intel destul de serios se ocupa de performanta grafica, actualizarile pentru Intel HD sunt lansate la fel destul de des.
Cresterea de performanta in noile versiuni a driverelor – este ceva normal. Chiar daca NVidia supraestimeaza cresterea productivitatii, actualizarea driverelor este utila – jocurile vor rula mai repede. In plus, unele jocuri noi nu vor rula, daca ai instalate drivere vechi.
Cum pot afla, ce placa video am instalata in calculator sau laptop
Exista o multime de metode pentru a afla placa video instalata, inclusiv programe gratuite sau comerciale. Desi toate aceste informatii in cele mai multe cazuri pot fi aflate cu ajutorul Manager dispozitive Windows.
Pentru a porni managerul de dispozitive in Windows 10, suficient sa apesi cu butonul drept al mouse-ului pe butonul «Start», si in meniul deschis sa apesi «Manager dispozitive».
In managerul de dispozitive deschide rubrica «Display adapters», acolo vei putea vedea producatorul si modelul placii video.
Daca vei vedea doua placi video – Intel si NVidia pe laptop, inseamna ca se utilizeaza placa video integrata si dedicata, care se comuta automat pentru economisirea energiei sau performantei in jocuri. In acest caz se recomanda actualizarea driverului NVidia GeForce.
De unde descarc cel mai recent driver pentru placa video
In unele cazuri (foarte rar) driverul placii video pentru laptop nu vei putea descarca de pe site-ul NVidia sau AMD – doar de pe site-ul producatorului laptopului. Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, pentru a descarca cea mai recenta versiune a driverului, suficient sa accesezi site-ul oficial al producatorului placii grafice:
- Descarca driver video pentru NVidia GeForce
- Descarca driver video pentru ATI Radeon
- Descarca driver video pentru Intel HD Graphics
Va trebui doar sa specifici modelul placii video, precum si – sistemul de operare si arhitectura.
Unii producatori ofera proprii utilitare, care in mod automat verifica actualizarile driverelor pentru placa video, de exemplu – NVidia Update Utility pentru GeForce.
Si ca o concluzie ar trebui sa remarc faptul, ca daca ai calculator mai vechi, actualizarea driverelor mai devreme sau mai tarziu se va termina: ca o regula, producatorii se opresc pe o versiune stabila. Astfel, daca placa ta video are cinci ani, va trebui o singura data sa descarci driverul.
De specificat ca update-ul din device manager (click dreapta pe numele placii video si update driver) nu este de ajuns, ci este necesara accesarea site-ului producatorului placii video pentru a downloada ultima versiune a driverului (ori a producatorului laptopului).
Poate imbunatati cu cateva frame-uri update-ul la ultimele versiuni.