Cum aleg placa de baza pentru calculator

In articolul de astazi vreau sa vorbesc despre cum sa alegem corect placa de baza. Alegerea placii de baza trebuie sa fie abordata serios, deoarece ea este cheia de conectare a tuturor celorlalte dispozitive. Astfel, de cat de corecta va fi alegerea ta va depinde functionarea stabila a calculatorului.

In acest articol voi explica ce placi de baza exista, cum sa alegem placa de baza ca sa potriveasca cu procesorul, la ce trebuie sa acordam atentia cand cumparam o placa de baza, iar la sfarsitul articolului voi prezenta cateva modele.

Placa de baza si procesor

Pentru inceput trebuie sa te decizi ce arhitectura va avea viitorul tau calculator, si anume pe baza carui producator de procesor: AMD sau Intel.

Alegerea Socket

Socket – conector de pe placa de baza, care se va potrivi cu conectorul procesorului.

  • Socket care incep cu AM, FM si S sunt compatibile cu procesoare AMD.
  • Socket care incep cu LGA sunt compatibile cu procesoare Intel.

Ce tip de socket se potriveste procesorului tau, vei afla din instrunctiunile procesorului, de fapt, alegerea placii de baza are loc in acelasi timp cu alegerea procesorului, acestea intr-un fel se aleg unul pentru altul. In vanzare exista si placi de baza cu procesoare preinstalate, dar despre asta nu voi vorbi, deoarece scopul articolului este alegerea placii de baza.

Aparte vreau sa vorbesc despre numarul de socket de pe placa de baza. Daca vrei sa asamblezi un server, atunci cumpara o placa de baza cu mai multi socket. Numarul de socket inseamna suportul procesoarelor, de exemplu, in cazul in care placa de baza include 2 socket, inseamna ca poate lucra simultan cu doua procesoare, numarul maxim de socket pe o placa de baza – 4 bucati. De regula, placile de baza cu suport pentru mai multi socket sunt folosite pentru servere.

Frecventa bus

Acest indice inseamna latimea de banda totala de pe placa de baza, cu cat este mai mare, cu atat mai rapida va fi performanta sistemului. Retine, frecventa procesorului trebuie sa corespunda cu frecventa placii de baza.

Chipset

Chipset sunt cipuri, care se afla pe placa de baza, si au scopul de a uni conectarile intre toate dispozitivele. Cei mai populari producatori de chipset-uri: AMD, Intel, ATI si NVIDIA.

Sloturi de memorie

Memoria calculatorului (RAM) este una dintre componentele imporante pentru functionarea rapida a calculatorului. Cu cat mai multe sloturi, cu atat mai multe placute pot fi montate pe placa de baza. Pentru caclulator de acasa 4 sloturi vor fi suficienti. Iar ceea ce priveste tipul de memorie, in ziua de astazi cel mai acual este memoria de tip DDR3.

Slot PCI

In slot PCI se conecteaza dispozitive suplimentare pentru placa de baza: placa video, placa de sunet, placa de retea, TV-tuner, adaptor Wi-Fi, etc.

Cu cat mai multe astfel de sloturi, cu atat mai multe dispozitive poti conecta la placa de baza. Prezenta a doua sau mai multe sloturi identice PCI-E x 16 pentru a conecta placi grafice spune despre posibilitatea de a opera simultan mai multe placi grafice.

Avand in vedere faptul ca multe dispozitive moderne includ sistem de racire si au dimensiuni mari, acestea pot incurca conectarea in slotul alaturat altui dispozitiv. Astfel, chiar daca nu ai de gand sa instalezi in calculator o multime de dispozitive interne, totusi mai bine sa nu faci economii pentru sloturi PCI, ca sa poti conecta fara probleme chiar si un set minim de dispozitive.

Conectori pentru hard disk

Cel mai actual in ziua de astazi conector pentru hard disk este SATA, care a inlocuit conectorul IDE. Spre deosebire de predecesorul sau, SATA are o rata de transfer a datelor mai mare. Conector SATA suporta veteze de 6 GB/s. Cu cati mai multi conectori SATA, cu atat mai multi hard disk-uri poti conecta la placa de baza.

Retine, numarul de hard disk-uri poate fi limitat de carcasa unitatii de sistem. Astfel, daca vrei sa instalezi mai mult de doua hard disk-uri, asigura-te ca aceasta posibilitate exista in carcasa.

In cazul in care cumperi un calculator nou si intentionezi sa utilizezi hard disk vechi, iti recomand sa-l utilizezi doar ca hard disk suplimentar. Mai bine sa rescrii informatia disponibila pe HDD nou cu conexiune SATA, deoarece cel vechi va incetini semnificativ intregul sistem.

Conectori USB

Fi atent la numaru de conectori USB pe panou din spate a placii de baza. Cu cat mai mut, cu atat mai bine, deoarece aproape toate dispozitivele existente au port USB pentru conectare la calculator, si anume: tastatura, mouse, stick usb, telefon mobil, adaptor Wi-Fi, imprimanta, hard disk extern, modem, etc. Pentru a utiliza toate aceste dispozitive ai nevoie de un numar suficient de sloturi pentru fiecare dispozitiv.

USB 3.0 este standard nou de transfer a informatiilor prin intermediul interfetei USB, rata de transfer a datelor ajunge pana la 4.8 GB/s.

Sunet

Fiecare placa de baza are controler audio. Daca iti place sa asculti muzica pe calculator, iti recomand sa alegi o placa de baza cu o multime de canale de sunet.

  • 2.0 – placa de sunet suporta sunet stereo, doua boxe sau casti;
  • 5.1 – placa de sunet suporta sistem audio surround, si anume 2 boxe frontale, 1 canal centru, 2 boxe spate si subwoofer;
  • 7.1 – suport pentru sunet surround, are aceeasi arhitectura ca si pentru sistemul 5.1, doar ca sunt adaugate doua boxe laterale.

In cazul in care placa de baza are suport pentru audio cu canale multiple, vei putea cu usurinta sa construiesti sistem home cinema din calculator.

Racire

Pentru a raci chipset-ul de pe placa de baza de obicei sunt utilizate radiatoare, astfel ia in considerare acest lucru cand alegi carcasa si sistemul de racire. Cu cat mai rece va fi chipset-ul, cu atat mai buna va fi performanta intregului sistem. De foarte multe ori cauza defectiunii placii de baza sunt condensatori umflati, iar acest lucru se datoriaza racirei prost concepute a placii de baza si tuturor componentelor ca un intreg. De asemenea, cauza supraincalzirei poate fi pfar, care se formeaza in interiorul sistemului.

Functii suplimentare

  • Ventilatoare. Fiecare placa de baza dispune de conectori pentru ventilatoare (coolere), pentru a raci toate componentele interne din unitatea de sistem.
  • Ethernet. Este un controler, instalat pe placa de baza, cu ajutorul carui se realizeaza conectarea la Internet.
  • Wi-Fi. Unele placi dispun de modul Wi-Fi. Asa ca daca ai router Wi-Fi, cumparand astfel de placa vei scapa de fire suplimentare.
  • Bluetooth. Prezenta controlerului Bluetooth este un lucru util. Datorita lui vei putea descarca nu doar continut de pe calculator pe telefon, dar si conecta mouse fara fir si tastatura, astfel vei scapa de fire enervante.

De la ce producator sa cumpar placa de baza

In ziua de astazi cei mai populari producatori a placilor de baza sunt: ASUS, Gigabyte, MSI si Intel.

Eu personal as dori sa prezint cateva placi de baza de la compania ASUS. Placile de baza ASUS lucreaza foarte bine cu procesoare AMD, precum si cu procesoare Intel.

Placa de baza pentru procesoare Intel

Pentru procesoare Intel recomand placa de baza Asus Z87 Maximus VI, varianta mai ieftina – Asus P8H61-M LX6 Plus R2.0

Placa de baza pentru procesoare AMD

Pentru procesoare AMD cea mai buna varianta va fi placa de baza Asus M5A99X-EVO R2.0 sau varianta mai ieftina Asus M5A78L-M LX3

5/5 - (2 votes)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Comentarii: 15
  1. Octavian

    salut ,am o intrebare ..daca la o plaza de baza se strica ethernet-ul mai poate fi reparat ? placa este Gigabyte G1.Sniper M5

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

      Buna Octavian. Toate placile de baza moderne au diferite dispozitive integrate (placa de retea, sunet, porturi de intrare, etc).
      In cazul in care aceste dispozitive sunt microscheme separate si nu sunt integrate in chpset, atunci ii poti schimba usor. De exemplu, daca s-a ars placa de retea integrata, poti pune microschema de pe aceeasi placa de baza sau placa de retea PCI.

  2. allex

    salut..am de gand sa.mi fac un calculator..din piese nu vreau sa.l cumpar direct /.as putea sa.ti arat ce vreau sa.mi iau si sa.mi spui daca este ok?..nu neeaparat aici…daca ai skype/yahoo/facebook…putem vorbii oriunde…astept reply….multumesc anticipat

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

      allex, ti-am raspuns pe e-mail.

  3. Robert

    Salut! Spune-mi si mie te rog ce placa de baza este compatibila pt urmatorul sistem.
    Procesor: AMD athlon 64×2 dual core processor 3600+ 2.01 ghz.
    Video: geforce 201. 512 mb 64 biti ddr3.
    Memorie: 4 gb (2x2gb) ddr2. Daca este cazul ii schimb cu rami ddr3.
    Sursa: 150 w sau 350 w. Scrie: (+3.3v & +5v=150w max) Total output continuous shall not exceed 350watts.
    Hard: 160 gb 7200 rotatii sata 2. In timp vreau sa-l schimb cu unul mai mare, posibil 500 gb.
    Carcasa este una obisnuita.
    Mentionez ca nu-l folosesc pt jocuri. Ma intereseaza sa fie fiabil si rapid. Multumesc!

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

      Buna Robert.
      Placile de baza pentru configuratia ta nu mai sunt in vanzare. Poti gasi doar second hand. Singura cerinta pentru configuratia ta este placa de baza cu socket AM2. Modelul concret alege dupa nevoile tale: placa video integrata, numarul porturilor PCI Express x16, numarul porturilor SATA, numarul porturilor USB.

  4. adi

    salut sunt incepator si am nevoie de ajutor. PC il voi folosi pentru 80%browsing,muzica, youtube si 20% jocuri. ce sa aleg:
    1.Intel Core I3-4170 (3.7GHz), Placa de baza Asrock H81M-DG4,rami: 4GB DDR3 1600MHz=798lei
    2.INTEL Core I3-6100 (3.7GHz),Placa de baza ASUS H110M-K D3, ,rami: 4GB DDR3 1600MHz=970lei
    Restul componentelor le am.
    intrebarea mea: isi merita cei 170lei in plus varianta a 2 ????
    Multumesc!!

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

      Da, deoarece INTEL Core I3-6100 este mai rapid, latimea de banda a memoriei este mai mare, consuma mai putina energie si este de cea mai recenta generatie.

  5. Sebi

    Salut. Am facut o configuratie formata din:
    Procesor: Intel i5 6400
    Placa de baza: Asrock H110M HDV
    SDD: Samsung 850 EVO 120GB
    Memorie : Kingstone 4 GB DDR4
    CD/DVD: LG
    Carcasa: Segotep AND
    Sursa: Corsair VS 450W
    Te rog sa-mi spui, daca placa de baza este OK si puterea sursei este suficienta. Calculatorul nu-l folosesc pentru jocuri.
    Multumesc

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

      Placa de baza este OK si puterea sursei este suficienta in cazul in care nu vei instala si alte componente (placa video puternica, cateva HDD, TV Tuner, etc.)

  6. Danut

    Am un asus i5 33370 – 4CPU – 1,80 intel core. Cu 2 placi video(una dedicata si una integrata). Intel,respectiv Nvidia.
    win10 64 de bit,cu 4 gb rami !

    Pana acum mi-au mers jocurile mari,acum fifa 17 PC, merge mai greu.
    Am citit. Am intrebat si lumea spune sa schimb placa video cu una care are biti mai multi sau ma insel(cerintele jocului,la minim,cere GTX 1 gb ddr5 _
    Eu avand GT720M 2gb.

    Apoi m-am sucit si am gasit un GTX Nvidia 660 (2gb , 256 bit sua frecventa,ca nu mai inteleg :)) ) !
    Apoi sa aflu ca trebuie sa fie compatibila cu placa de baza.
    Eu am urmatoarea placa de baza:
    ID placa de baza 63-0100-000001-00101111-020612-Chipset$1APTJ013_BIOS DATE: 02/24/14 14:36:28 VER: 04.06.05
    Numele placii de baza Asus X550CC Series Notebook !

    Uite mai multe date aici:

    Atribute placa de baza
    ID placa de baza 63-0100-000001-00101111-020612-Chipset$1APTJ013_BIOS DATE: 02/24/14 14:36:28 VER: 04.06.05
    Numele placii de baza Asus X550CC Series Notebook

    Atribute Front Side Bus
    Tip bus BCLK
    Ceas real 100 MHz
    Ceas efectiv 100 MHz

    Caracteristici bus memorie
    Tip bus DDR3 SDRAM
    Latime Bus 64 bit
    DRAM:rata FSB 24:3
    Ceas real 800 MHz (DDR)
    Ceas efectiv 1600 MHz
    Largimea de banda [ TRIAL VERSION ] MB/s

    Caracteristici bus chipset
    Tip bus Intel Direct Media Interface v2.0 !
    Vreau sa stiu daca este compatibila cu placa de baza ?
    Daca nu este(cum aflu cati biti suporta placa de baza,latimea aia de banda?)
    Daca nu,pot schimba placa de baza + placa video,incat sa imi suporte jocul la minim ?!

    De o saptamana tot ma agit si nu primesc niciun raspuns.
    Sper sa ma ajuti !

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

      1. Pentru a inlocui placa video iti recomand sa mergi la un service specializat (nu inteleg care este placa ta de baza).
      2. Stii care sunt cerintele minime a memoriei RAM pentru jocul tau? Sunt 8 GB, iar tu ai 4.

  7. Danut

    Deci sa inteleg ca e din cauza ramilor sau placii video ?

    1. Alex (DeviceBox.ro) (author)

      Ar trebui sa respecti cerintele. Ti s-a cerut minim 8 GB, tu ai doar 4. Mai adauga 4 (sunt mult mai ieftini decat placa video) si apoi vezi daca ai nevoie de o placa video noua.

  8. victor

    Vreau o placa de baza care sa instaleze orice de la mac …pana la linux
    Am senzatia ca toate fie intel fie amd sant facute doar pentru windows.

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.