Cum aleg un laptop – ghidul cumparatorului

In ziua de astazi, laptop – este parte integrala a vietii nostre. In ultimii ani progresul tehnologic atat de mult a progresat, ca laptopurile au inceput sa inlocuiasca calculatoarele desktop. Pe laptop poti citi, viziona filme, lucra sau pur si simplu juca.

In functie de nevoile tale, laptopurile pot fi impartine in mai multe grupuri:

  • pentru a studia si lucra
  • pentru jocuri
  • pentru sarcini multimedia
  • ultrabook

Cererea si ofera s-au facut treaba. In prezent exista mai mult de 10 companii care produc laptopuri in serie. Cele mai scumpe sunt considerate Apple si Sony, aceste modele sunt gandite pana la cel mai mic detaliu, incepand cu partea hardware si terminand cu design. Modele in serie produc Asus, Acer, HP, Samsung, Lenovo, Dell, Msi. Si nu este lista intreaga. In magazine poti gasi si alte modele, care sunt mai putin cunoscute. Desi si acestea au modele scumpe. Iar acum sa analizam, la ce trebuie sa fim atenti pentru alegerea corecta a laptopului.

Dimensiunea

Primul lucru care atrage ochiul este dimensiunea. Daca desktop o singura data l-ai asamblat, l-ai ascuns si nu-i acorzi atentie aspectului, de la alegerea dimensiunii laptopului depind multi factori: puterea, diagonala ecranului (10-19 inch), ergonomia tastaturii (tastatura numerica sau fara, locatia touchpad-ului, comoditatea tastelor, etc.) si toate acestea au efect asupra greutatii finale a dispozitivului.

Format

Alegand laptopul ar trebui sa tii cont de nevoile tale, si pe baza acetor criterii laptopurile sunt impartite in:

  • format mic
  • format mediu
  • format mare

Cele de format mic au o diagonala de 10.1, 11.6, 12.5, 13.3 inch – sunt laptopuri mici si usoare care cu usurinta ruleaza aplicatii de birou, pentru a viziona filme sau doar pentru a naviga pe Internet. Doar ca dimensiunea mica a ecranului, tastatura compromisa, echiparea hardware slaba – toate acestea sunt facute pentru mobilitate si cresterea autonomiei acumulatorului, iar la o utilizare stationara provoaca o multime de neplaceri. Daca viata ta – este o calatorie, deplasari de afaceri, va trebui sa acorzi atentie capacitatii bateriei.

Foramt mediu face parte din clasa de mijloc cu diagonala de 14 si 15.6 inch. Acestea pot fi utilizate ca PC-ul principal. Cu usurinta fac fata sarcinilor de zi cu zi, de multe ori pe aceste modele sunt instalate placi video dedicate puternice. Daca ai nevoie de o tastatura extinsa, acorda atentia la modele de laptopuri cu tastatura numerica.

Format mare – cele mai puternice, masive si bineinteles grele. Aceste modele sunt cumparate de obicei pentru utilizarea stationara. Nu cred ca ai vrea sa calatoresti pe distante lungi cu un laptop greu si autonomia acumulatorului mica, desi ecranul mare si echiparea hardware iti va permite sa-l utilizezi in locul PC-ului desktop.

Alegerea ecranului

Destul de des alegerea modelului are impact asupra ecranului. In prezent, rezolutia cea mai populara este de 1366×768 pixeli. Modele mai scumpe pot fi echipate cu Full HD (1080×1920). In cazul in care munca ta are legatura cu imagini, modelarea, video, sau esti un gamer pasionat – atunci asta este ceea ce ai nevoie. Imaginea va arata mai clar si mai bine. Daca vrei sa imbunatatesti transferul culorilor, unghiul de vizualizare si timpul de raspuns – alege matricea IPS. Unghiurile de vizualizare pot ajunge la 180%. Laptopurile moderne sunt echipate cu ecran mat sau liciuos. In ultimul timp diferenta dintre ecranul mat si lucios s-a redus la minim, si in acelasi timp, cel lucios asigura o imagine mai vie.

Alegerea procesorului

Procesor – inima oricarui dispozitiv modern, si laptopul nu este o exceptie. Cu cat este mai puternic, cu atat mai repede lucreaza laptopul. Procesorul depinde de numarul de nuclee, frecventa si cache. Cum si ce procesor sa alegi, vezi acest articol.

Placa video

In procesoare moderne Intel si AMD este integrata placa video, ceea ce iti va permite sa economisesti din bani, pentru jocuri vei avea nevoie de o placa video dedicata. Inainte de a cumpara laptopul, hotaraste-te, vei incarca partea grafica cu sarcini puternice? Spre deosebire de memoria RAM si procesor, placa video nu poate fi schimbata.

Memoria RAM

«Cu cat mai mult, cu atat mai bine» – o afirmatie corecta. Pentru sisteme de operare moderne 1 GB RAM nu va fi suficient. Insuficienta memoriei RAM va crea incetinirea laptopului, unele programe nu vor putea rula. Pentru functionarea normala este necesar cel putin 4 GB. Aproape orice laptop are posibilitatea de a adauga memoria RAM, in cazul in care nu-ti ajunge.

Hard Disk

In ultimul timp SSD-urile au o cerere tot mai mare. Multi producatori renunta la HDD. De ce SSD? Totul este foarte simplu. Viteza de scriere si citire este mult mai mare, mai bine tolereaza situatiile extreme.

Ceea ce priveste volomul – la alegerea ta. Depinde ce vei stoca pa laptop. Daca intr-un moment dat hard disk-ul este plin, si nu ai posibilitatea sa-l cureti, in orice moment poti cumpara un hard disk extern.

5/5 - (1 vote)
Recomanda prietenilor!

DeviceBox.ro pe Telegram | Metode de abonare

Lasă un răspuns

Apasand butonul "Publica comantariul", accept prelucrarea datelor personale si sunt de acord cu politica de cookies.